Ryggplager

60-åringer er mindre plaget av ryggplager enn 40-åringer

Aldring ikke alltid synonymt med dårligere helse.

MINDRE PLAGET: Folk over 67 år sliter mye mindre med ryggplager enn yngre, yrkesaktive mennesker. Foto: Scanpix.
MINDRE PLAGET: Folk over 67 år sliter mye mindre med ryggplager enn yngre, yrkesaktive mennesker. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Faktorer som langvarig stress, ensidige belastninger i arbeidssituasjon, genetikk, overvekt og inaktivitet, er de vanligste årsakene til rygg-og nakkeplager.

Det sier professor og seksjonsoverlege Jan Sture Skouen ved Haukeland Universitetssjukehus.

Skouen har forsket mye på dette feltet. Trodde du at ryggplager er noe som øker med alderen?

Da får du en god nyhet her:

- Ryggproblemer er mest vanlig hos personer mellom 40-55 år. Antallet av de med ryggproblemer daler igjen etter fylte 55, opplyser professoren.

FORSKER PÅ RYGGPROBLEMER: Jan Sture Skouen, professor og seksjonsoverlege ved Haukeland Universitetssjukehus. Foto: UIB.
FORSKER PÅ RYGGPROBLEMER: Jan Sture Skouen, professor og seksjonsoverlege ved Haukeland Universitetssjukehus. Foto: UIB. Vis mer

​Kan ha sammenheng med livsstil

For aldersmessig opptrer korsryggsmerter hyppigst hos yngre, yrkesaktive mennesker, og mindre hyppig hos personer over 67 år.

Det opplyser lege og kiropraktor Henrik Wulff Christensen på Nettdoktor.no.

De fleste over 67 er pensjonister eller mindre yrkesaktive enn tidligere, ergo er livet som regel mindre stressende sammenlignet med hos de yngre.

Leger og forskere sliter imidlertid med å finne konkrete årsaker til ryggsmerter hos pasienter. Hele 80  prosent av alle ryggplager er betegnet som uspesifikke, det vil si at smertene ikke opprettholdes av kjent sykdom eller skade.

Det opplyser Tidsskriftet for Den norske legeforening.

Men mye tyder på at både fysiske og psykiske livsstils- og arbeidsfaktorer spiller inn.

​Muskel-og skjelettplager

Også en tredjedel av alle pasienter med muskel- og skjelettsykdom har ryggbesvær. Faktorer som fedme, fysisk aktivitet og søvnplager øker risikoen for muskel-og skjelettplager.

Ifølge overlege Skouen er utbredte muskelplager sammen med lettere psykiske lidelser et problem som øker i Norge.

– Man vet ikke helt sikkert hvorfor, men mye tyder på manglende mestringsfølelse i hverdagen, og forventninger om et smertefritt liv, sier Skouen.

Muskel- og skjelettplager er også den hyppigste årsaken til sykemelding og uføretrygd i Norge, mens ryggplager utgjør den største undergruppen av muskel- og skjelettplager når det gjelder årsak til sykepenger og uføretrygd i dag, ifølge Den norske legeforeningen.

Ingen enkeltlidelse koster samfunnet mer i form av trygdeutgifter, opplyser Sosial-og helsedirektoratet i rapporten Nasjonale kliniske retningslinjer for korsryggsmerter.

​Slik forebygger du ryggproblemer

80 prosent av oss får ryggplager en eller flere ganger i løpet av livet. Halvparten av befolkningen har hatt vondt i ryggen det siste året, og 15 prosent har det nå, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Noe av det viktigste å fokusere på er derfor hvordan du selv behandler kroppen din for å unngå vond rygg.

Skouen har følgende tips:

  • Hold deg i regelmessig fysisk form.
  • Prøv å ikke stresse, tenk forebyggende.
  • Unngå ensidige belastninger på jobb og i hverdagen generelt.​

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.