Kom i gang med treningen

60 år og sterkere og raskere enn noen gang

Gudrun Eirell byttet ut vanngymnastikk med skigåing - i år gikk hun sitt tiende Vasalopp.

VASALOPPET: Da Gudrun var 50 år begynte hun å trene for fullt. Nå har hun vært med i Vasaloppet for tiende gang. Foto: Petra Älvstrand
VASALOPPET: Da Gudrun var 50 år begynte hun å trene for fullt. Nå har hun vært med i Vasaloppet for tiende gang. Foto: Petra Älvstrand Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Etter 50 års alder byttet førskolelæreren Gudrun Eirell ut vanngymnastikk mot hard trening. Nå må hun skrive autografer til barna i førskoleklassen.

GÅR FORBI: Gudrun synes det er ekstra gøy å kunne gå forbi fedrene til førskolebarna i skisporet. Foto: Privat
GÅR FORBI: Gudrun synes det er ekstra gøy å kunne gå forbi fedrene til førskolebarna i skisporet. Foto: Privat Vis mer

- Hver gang jeg har deltatt i et løp spør barna «vant du?», ler Gudrun og forteller at barna ble mektig imponerte da hun i fjor tok andreplass i Vasaloppets klasse «damer 60».

Motta våre beste artikler på e-post - meld deg på her!

Det var Gudruns niende og raskeste Vasalopp. Hun gikk de ni milene på seks timer og 49 minutter. Morsomst er det at barnas fedre blir litt fornærmet når 60 år gamle Gudrun stadig kjører forbi dem i sporet.

- Når jeg vinner over dem begynner de å trene hardere, de kan jo ikke bli slått av en gammel tante! Mange av fedrene har blitt raskere og forbedret tidene sine, det tar jeg på meg litt av æren for, sier Gudrun og ler.

Tung start på treningen

Hun byr på kokekaffe hjemme på kjøkkenet i Umeå og forteller at hun akkurat har kommet hjem etter et besøk hos barnebarna. Hun har selvsagt syklet de 12 kilometrene for å leke med de små. Dagen før var hun på en ni mil lang sykkeltur, og forrige helg løp hun et halvmaraton.

Gudrun egner seg nemlig ikke bare til skigåing, men til sykling, svømming og løping også. Alt begynte med at datteren Moa (36) utfordret moren.

- Uken før Vasaloppet i 2008 sa Moa til meg: «Mamma, vi skal gå Vasaloppet neste år.»

Gudrun sier at hun holdt mest på med vanngymnastikk og spinning på den tiden.

- Min første tanke var «åh, nei», men jeg dro til en sportsbutikk og sa at jeg trengte ski, og alt annet utstyr man trenger til Vasaloppet. Etter det begynte jeg. Da jeg gikk min første mil var jeg helt ferdig og tenkte «hvordan skal dette gå?», sier hun.

Vasaloppet for tiende gang

Gudrun forteller at hun var med i en lokal mosjonsklubb og så smått begynte å lære seg mer om skiteknikk. Skigåingen ble morsommere og morsommere, og sakte men sikkert forlenget hun turene. Gudrun trente tre ganger i uken, og gjorde så sitt første Vasalopp på nesten ni timer. Hun kom i mål bare ti minutter bak datteren.

- Følelsen da jeg gled i mål var fantastisk. Jeg og Moa lo og gråt, og vi visste allerede da at vi ville gjenta opplevelsen.

I år gikk Gudrun sitt tiende Vasalopp, men hun har også konkurrert i flere andre idretter. Hun har gjennomført Berlin marathon og gjort den svenske klassikeren som, forutenom Vasaloppet, består av Lidingöloppet, Vansbro svømmingen og Vätternrunden. Gudrun har dessuten gjennomført en olympisk distanse i triathlon.

PREMIER: Det har blitt noen medaljer og diplomer etterhvert som Gudrun har deltatt på flere konkurranser. Foto: Petra Älvstrand
PREMIER: Det har blitt noen medaljer og diplomer etterhvert som Gudrun har deltatt på flere konkurranser. Foto: Petra Älvstrand Vis mer

Treningen har blitt hennes store interesse.

- Jeg har møtt mange nye venner gjennom idretten. Det finnes ingen andre som orker å høre på treningsprat like mye som de som deler interessen. Mannen min, Gunnar, er sykepleier og jobber kvelder og netter - da trener jeg. Treningen gjør meg sterkere, og jeg holder meg ung og frisk. Og så er det jo så morsomt!, avslutter Gudrun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.