50 og 60 åringer føler seg bedre enn 20-åringene gjør

Vi lever i et samfunn som forherliger ungdommen, men personer i alderen mellom 50 og 60 har mye bedre selvfølelse enn personer i 20–30 åra.

PÅ PLASS I LIVET: Når vi er mellom 50 og 60 år er vi mer trygge på oss selv etter å ha høstet av livets erfaringer. Foto: Shutterstock NTB
PÅ PLASS I LIVET: Når vi er mellom 50 og 60 år er vi mer trygge på oss selv etter å ha høstet av livets erfaringer. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge en studie basert på informasjon fra NorLAG, en norsk studie av livsløp, aldring og generasjon, er vi mest på plass i livet og føler oss best i alderen 50–60 år.

– I denne alderen er vi middelaldrende eller unge eldre. Selvfølelsen peaker fordi vi i 50–60 åra ofte har oppnådd en posisjon og status i arbeidslivet. Vi er på plass i livet og er ferdige med krevende roller som småbarnsforeldre. Mange har mestret livets utfordringer og høstet mye erfaringer og vet at «det går over», sier Thomas Hansen, psykolog og forsker ved FHI og NOVA/OsloMet. Hansens spesialfelt er aldring og livskvalitet.

Han har gjennomført studien sammen med Tilmann von Soest, psykologiprofessor ved UiO, ifølge Forskning.no. I NorLAG-studien er nordmenn blitt fulgt gjennom andre halvdel av livet – i alderen 40 og oppover.

Hansen og von Soestś har fulgt de samme personene i over 15 år for å kartlegge hvordan selvfølelsen endrer seg.

Ifølge Hansen handler god selvfølelse om være tilfreds med seg selv og føle at en selv har verdi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.