Holde seg ung

5 ting som holder deg ung

Det er ikke så komplisert som mange tror. Her får du eksperttipsene!

FRISK OG GLAD: Noen av rådene for et friskere liv er morsommere enn andre, som dette: Vær sosial! Foto: Scanpix/Shutterstock
FRISK OG GLAD: Noen av rådene for et friskere liv er morsommere enn andre, som dette: Vær sosial! Foto: Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): «Forever young», sang Alphaville på det glade åttitallet, og dermed satte de ord på det mange av oss ønsker oss mest. Vi er jo så glade i livet! Nå lever vi stadig lenger, men økt alder er i seg selv den største helserisikoen vi har.

Noen sykdommer rammer som kjent blindt. Sett bort fra dem er det mye vi kan gjøre for å holde kropp og sinn ung og frisk så lenge som mulig.

1: Riktig kosthold

«Du er hva du spiser» er ikke bare tomme ord. Noe av det viktigste vi kan spise for å holde oss ung, er frukt og grønt. Det sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse:

– Spis minst fem porsjoner, det vil si fem håndfuller, frukt og grønt hver dag. Frukt og grønt inneholder mange aktive stoffer, blant annet antioksidanter som beskytter cellene våre mot skader, sier Sundfør.

Sundførs råd:

  • Minst halvparten av hvert måltid bør bestå av frukt og grønnsaker. Det betyr gjerne at du må spise litt mellom frokost, lunsj og middag.
  • Få inn gode vaner, skjær gjerne opp litt grønnsaker som du koser deg med om kvelden.
  • Spis mer av det sunne fettet som du blant annet får fra avocado og nøtter. Spis mindre av det usunne fettet som du får fra fete meieriprodukter som fløte, rømme, pølser og kjøttdeig. Kolesterolet øker nemlig lettere jo eldre vi blir.
  • Begrens saltinntaket for å holde hjertet og hjernen frisk.

2. Nok søvn

Etter fylte 50, er det flere som begynner å slite med dårlig søvn, noe som også kan føre til at kroppen eldes raskere. Ifølge Ståle Pallesen, professor og søvnekspert ved Universitetet i Bergen, kan dette skyldes flere ting:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.