Holde seg ung

5 ting som holder deg ung

Det er ikke så komplisert som mange tror. Her får du eksperttipsene!

FRISK OG GLAD: Noen av rådene for et friskere liv er morsommere enn andre, som dette: Vær sosial! Foto: Scanpix/Shutterstock
FRISK OG GLAD: Noen av rådene for et friskere liv er morsommere enn andre, som dette: Vær sosial! Foto: Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): «Forever young», sang Alphaville på det glade åttitallet, og dermed satte de ord på det mange av oss ønsker oss mest. Vi er jo så glade i livet! Nå lever vi stadig lenger, men økt alder er i seg selv den største helserisikoen vi har.

Noen sykdommer rammer som kjent blindt. Sett bort fra dem er det mye vi kan gjøre for å holde kropp og sinn ung og frisk så lenge som mulig.

1: Riktig kosthold

«Du er hva du spiser» er ikke bare tomme ord. Noe av det viktigste vi kan spise for å holde oss ung, er frukt og grønt. Det sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse:

– Spis minst fem porsjoner, det vil si fem håndfuller, frukt og grønt hver dag. Frukt og grønt inneholder mange aktive stoffer, blant annet antioksidanter som beskytter cellene våre mot skader, sier Sundfør.

Sundførs råd:

 • Minst halvparten av hvert måltid bør bestå av frukt og grønnsaker. Det betyr gjerne at du må spise litt mellom frokost, lunsj og middag.
 • Få inn gode vaner, skjær gjerne opp litt grønnsaker som du koser deg med om kvelden.
 • Spis mer av det sunne fettet som du blant annet får fra avocado og nøtter. Spis mindre av det usunne fettet som du får fra fete meieriprodukter som fløte, rømme, pølser og kjøttdeig. Kolesterolet øker nemlig lettere jo eldre vi blir.
 • Begrens saltinntaket for å holde hjertet og hjernen frisk.

2. Nok søvn

Etter fylte 50, er det flere som begynner å slite med dårlig søvn, noe som også kan føre til at kroppen eldes raskere. Ifølge Ståle Pallesen, professor og søvnekspert ved Universitetet i Bergen, kan dette skyldes flere ting:

– Noen godt voksne bruker medikamenter som kan redusere søvnkvaliteten. Men et lengre liv med mye bekymring kan også forringe søvnkvaliteten, forteller Pallesen til Vi.no.

Pallesen råder:

 • Stå opp til et fast tidspunkt hver dag.
 • Vær ute i dagslys minst en halvtime hver dag.
 • Vær i fysisk aktivitet.
 • Unngå koffein tett på leggetid.
 • Ro ned de siste timene før du går til sengs.
 • Spis litt før du legger deg.
 • Ikke bruk alkohol som sovemiddel.
 • Ha det mørkt, stille og kjølig på soverommet, gjerne rundt 14-20 grader.

3. Styrketrening

Muskelstyrke er superviktig med økt alder. Når vi blir eldre kommer det et viktig tilleggsaspekt: Behovet for å bygge opp viktige ressurser for framtida.

– Etter fylte førti har man virkelig muligheten til å komme i toppform, mener treningsprofilen Katarina Woxnerud, som driver livsstilsiden fab50.

Woxnerud råder:

 • Varier mellom tung og lett styrketrening. Hvis du ikke vil oppsøke et treningssenter, kan du fint trene hjemme.
 • Tren eksplosivt, så kroppens raske muskelceller må jobbe - det er de du mister raskest. Raske muskler trener du ved å jobbe raskt og/eller tungt.
 • Belast skjelettet. Da minimeres risikoen for beinskjørhet. Tren med støtvis belastning, for eksempel løping eller hopp.

4. Vær sosial

Forskning viser at ensomhet, særlig blant dem over 60 år, kan føre til alvorlige helseproblemer og i verste fall død. Å holde seg sosial er noe av det viktigste for å holde seg ung.

Det er lurt å holde på de gode og støttende sosiale relasjonene man fortsatt har, ifølge Thomas Hansen, forsker i NOVA ved OsloMet, seksjon for aldersforskning og boligstudier.

– Særlig hverdagsrelasjonene teller, for gode vennskaps- og parforhold har sterk sammenheng med livskvalitet i eldre år, sier Hansen.

Hansen råder:

 • Unngå passivitet, forsøk å ha struktur på dagen og sett deg mål for framtida.
 • Finn en meningsfull aktivitet, helst en som innebærer sosial kontakt med personer du liker. Tenk over hvilke aktiviteter og relasjoner som gir deg energi, mening, engasjement og glede.
 • Unngå personer og aktiviteter som ikke gir deg utbytte.

5. Slutt å røyke

Selv om statistikken viser at kvinner lever lengst, viser forskning samtidig at forskjellen mellom kjønnene er mindre i dag enn før. Mennene har tatt igjen kvinnene.

Ifølge Bjørn Heine Strand, seniorforsker PhD ved Folkehelseinstituttet, skyldes dette i stor grad røykerelatert dødelighet som lungekreft og kols.

– Kvinner startet å røyke ti år etter menn, da ser man at de nådde toppen ti år etter. Lungekreft og kols har lang forsinkelse, slik at man kan dø av det lenge etter at man har sluttet å røyke, forklarer Strand.

Helsenorge råder:

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.