Livmorhalskreft

- 30 prosent av de som dør får det påvist når de er over 70 år

Ettersom det tar lang tid for HPV-virus å utvikle seg til livmorhalskreft, er det svært viktig å fortsette å sjekke seg også når man blir eldre.

LIVMORHALSKREFT: Alle over 25 år bør sjekke seg, også de over 50 år - selv om du har hatt samme partner over lang tid, påpeker Kreftregisteret. Foto: NTB
LIVMORHALSKREFT: Alle over 25 år bør sjekke seg, også de over 50 år - selv om du har hatt samme partner over lang tid, påpeker Kreftregisteret. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle voksne norske kvinner er en del av screeningprogrammet for livmorhalskreft som innebærer en påminnelse om å ta en celleprøve, minst hvert tredje år. Men nærmere 400 000 avstår fra å gjøre nettopp dette, skriver TV2.

Spesielt voksne kvinner bør sørge for å sjekke seg: I september i fjor uttalte Kreftregisteret til Vi.no at 9 av 10 av de som dør av livmorhalskreft, aldri eller nesten aldri har sjekket seg, og at de aller fleste av disse er godt voksne kvinner.

De ser ingen grunn til at dette skal ha endret seg.

- 30 prosent av de som dør av livmorhalskreft får det påvist når de er over 70 år. Dette kunne ha blitt påvist mange år før, sier Ameli Tropé, leder for Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret til Vi.no.

- Viktig å fortsette å teste seg

Ettersom livmorhalskreft kan ramme både yngre og eldre kvinner er det svært viktig å fortsette å teste seg også etter at man har vært gjennom overgangsalderen, påpekte Tropé i høst.

- Min oppfordring til kvinner over 50 år er at de tar livmorhalsprøven når de får påminnelse. Det tar oftest lang tid før HPV utvikler seg til kreft. Det er derfor viktig og at man fortsetter å ta livmorhalsprøve, understreker hun, og legger til at å teste seg er viktig også om man har hatt samme partner lenge eller at man ikke har hatt en partner på lenge.

Ved livmorhalsprøve, som man blir kalt inn til fra man er 25 til 69 år, blir prøven analysert i mikroskop for de i aldersgruppen 25-33 år. Prøven analyseres med en HPV-test når man er fra 34-69 år.

Avhengig av hva HPV-testen sier bestemmer intervallene for hvor ofte du bør sjekke deg. Her kan du lese mer om de nye retningslinjene for hvor ofte en livmorhalstest bør gjøres.

- Hva er årsaken til at man ikke kalles inn etter fylte 69 år?

- Det er et godt spørsmål. Det er beregnet ut fra nytten av programmet. Om man har tatt prøver hele livet som er normale så er sannsynligheten veldig lav at man utvikler kreft. Men - de som aldri har tatt prøve bør ta prøve og de som har hatt alvorlige celleforandringer bør egentlig ikke slutte å teste seg. Vi ser derfor på om det er noen som bør få påminnelser selv når de er eldre enn 69 år. Slike endringer tar ofte tid, forklarer Ameli Tropé.

Pass på disse symptomene

Lederen for Livmorhalsprogrammet påpeker at HPV er vanlig og at man ikke skal være bekymret om man får påvist HPV-infeksjonen - da ser man mer nøye på celleprøven for å se etter unormale celler der.

Har man blødninger, økende unormal utflod eller sterke smerter i underliv eller korsrygg bør man ta kontakt med lege.

- Da består utredningen ikke bare av livmorhalsprøve, men også ultralyd og livmorprøve, forklarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.