Kols, astma og allergi

2 av 3 bruker denne medisinen feil

- 2 av 3 av de som bruker inhalasjonsmedisin mot astma eller kols har feil teknikk - også de som har brukt medisinen i mange år, sier farmasøyt. Små endringer i teknikk kan gi store utslag i livskvalitet.

LEGEMIDDEL MOT KOLS OG ASTMA: Feil bruk av inhalator ved astma eller kols, gjør at pasientene ikke får full effekt av medisinene. Foto: NTB/Shutterstock
LEGEMIDDEL MOT KOLS OG ASTMA: Feil bruk av inhalator ved astma eller kols, gjør at pasientene ikke får full effekt av medisinene. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

1,5 millioner nordmenn lider av astma eller allergisykdommer. Rundt en million av pollenallergi. Allergi kan også utløse astma hos noen. Om lag 6-7 prosent av befolkningen over 40 år har kols.

- God sykdomskontroll er viktig for å redusere plagene, påpeker farmasøyt Mona Bugge hos Vitusapotek.

Hun snakker da om tidlig oppstart av allergimedisiner mot pollen, som nå er i starten av sesongen, men det handler også om god kontroll på medisinering for astma og kols.

Og nettopp det er det mange som gjør feil, sier farmasøyten.

Kan ha brukt medisinen feil i mange år

Bugge henviser til tall fra Apotekforeningen som viser at 2 av 3 av de som bruker inhalasjonsmedisin mot astma eller kols, har feil teknikk. Og at dette også gjelder de som har brukt medisinen i mange år.

- Det finnes mange ulike typer inhalatorer som skal brukes på ulike vis, dessverre er ikke bruken alltid like intuitiv, sier Bugge.

Hun forteller at en vanlig feil for noen apparat er at pasienten inhalerer for raskt, mens for andre apparat kan en vanlig feil være at man inhalerer for svakt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.