Sjeldent førerkort

18 norske sjåfører blir nektet å kjøre på E6

Straffen er vanligvis 8.000 kroner i bot.

KUN 18 STYKKER: Det er kun 18 personer i Norge som har geografisk begrensning på førerkortet. Foto: NTB scanpix.
KUN 18 STYKKER: Det er kun 18 personer i Norge som har geografisk begrensning på førerkortet. Foto: NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Det er ikke alle biler du vil kunne se på E6, E18 eller andre store veier.

Førerne får rett og slett ikke lov.

Les også: Mistet lappen? Slik klager du

Bare 18 i Norge

Kjell Solem i Vegdirektoratet forklarer at hvis legen har fastslått at en person ikke tilfredsstiller helsekravene for førerkort, kan fylkesmannen etter søknad i noen tilfeller anbefale dispensasjon fra helsekravene, for kjøring i et bestemt geografisk område for en tidsperiode.

– Utstedelse av førerkort med geografisk begrensning er en snever unntaksregel. Tall fra desember 2018 viser at det er 18 gyldige førerkort med geografisk begrensning i Norge.

Disse har ekstra informasjon nederst til venstre på baksiden av førerkortet, hvor det står hvilke strekninger og sideveier som er tillatt.

Les også: Luksusbilene du kanskje har råd til

Enkelt trafikkbilde pluss lokalkunnskap

Ordningen er etablert for personer – uansett alder – som ikke tilfredsstiller de ordinære helsekravene, men hvor et forholdsvis enkelt trafikkbilde samt søkers lokalkunnskap, kompenserer for helsesvekkelsen slik at kjøringen kan foregå på en trygg måte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.