Influensavaksine 2019

1,6 millioner bør ta influensavaksine

Gjennomsnittlig dør 900 nordmenn årlig av influensa, mange kunne vært reddet av vaksine. Sjekk om du bør vaksinere deg.

OVER 65? Da bør du vaksinere deg mot årets sesonginfluensa. Under 65? Sjekk lista under om du har en sykdom som kan forverres av influensa. Foto: Scanpix/Shutterstock
OVER 65? Da bør du vaksinere deg mot årets sesonginfluensa. Under 65? Sjekk lista under om du har en sykdom som kan forverres av influensa. Foto: Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Nær 1,6 millioner av Norges befolkning tilhører gruppene som har økt risiko for å få komplikasjoner av en runde med sesonginfluensa, ifølge Folkehelseinstituttet. Infeksjonen kan blant annet føre til lungebetennelse og forverring av kroniske sykdommer.

Forkjølelse eller influensa?

Mange kan bruke begrepene influensa og forkjølelse om hverandre, men det er viktig å skille mellom de to infeksjonene: Forkjølelse er en av verdens vanligste sykdommer, og rammer gjerne flere ganger i løpet av et år. Halvparten av landets 4-5-åringer får for eksempel mer enn to forkjølelser i året, ifølge Forskning.no, som refererer til en norsk undersøkelse blant førskolebarn.

Les også: Er lungebetennelse smittsomt?

Både forkjølelse og influensa er virusinfeksjoner, men det er ulike virus som står bak. Influensa oppleves ofte verre og mer langvarig enn en forkjølelse, med symptomer som feber, smerter i kroppen, hodepine, tørrhoste og ekstrem slitenhet. Ved forkjølelse er det mer vanlig å være snørrete, tett i nesen og sår i halsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.