Korona og vaksine

14 nordmenn har fått 1,1 mill. i vaksine-erstatning

300 har søkt - og 14 nordmenn har fått tilkjent erstatning for bivirkninger av koronavaksinen.

BIVIRKNINGER: Legemiddelverket har fått rapporter om 49 000 meldte bivirkninger. 300 har søkt om erstatning for bivirkninger. Foreløpig er 46 saker avgjort, og drøye 1,1 million kroner er utbetalt i erstatning. Foto: NTB/Shutterstock
BIVIRKNINGER: Legemiddelverket har fått rapporter om 49 000 meldte bivirkninger. 300 har søkt om erstatning for bivirkninger. Foreløpig er 46 saker avgjort, og drøye 1,1 million kroner er utbetalt i erstatning. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge Legemiddelverket er det satt over 10,2 millioner doser koronavaksiner og det er rapportert inn opp mot 49 000 tilfeller av mistenkte bivirkninger.

Set i lys av antallet rapporter om bivirkninger, er det kun et lite antall som har søkt om erstatning:

- Sett opp mot disse tallene kan vi heldigvis si at det er et ganske beskjedent antall personer som har søkt erstatning på grunn av bivirkningsskader, om lag 300. Når det er sagt er det viktig å ta vare på de som har fått alvorlige plager og bivirkninger, sier direktør i Norsk pasientskadeerstatning (NPE), Rolf Gunnar Jørstad, og forteller videre:

- Koronavaksinene omfattes av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, noe som gir et ekstra sterkt rettslig vern for erstatning ved skade.

Det er nemlig slik at alvorlige bivirkningsskader kan gi rett til erstatning. Du har krav på erstatning så lenge koronavaksinen kan være årsak til skaden, og det ikke finnes én eller flere andre mer sannsynlige årsaker.

I denne artikkelen forteller vi mer om hva som kan - og ikke kan - gi rett til erstatning: - Det må være medisinske plager. Forstyrrelser i auraen gir for eksempel ikke rett på erstatning.

Millionutbetaling

I de sakene der det er grunnlag for å gi erstatning, dekker NPE utgifter og tap som erstatningssøkerne har hatt som følge av bivirkningsskaden. Foreløpig er det utbetalt i overkant av 1,1 millioner kroner totalt.

- Det er betalt ut erstatning i åtte av de 14 medholdssakene. I de resterende seks jobbes det med å beregne summen som skal erstattes, forteller rådgiver i NPE, Maren Speilberg, til Vi.no.

Utbetalingene gjelder i all hovedsak AstraZeneca-vaksinen:

  • Det er utbetalt 1 118 100 kroner for bivirkningsskader etter AstraZeneca-vaksinen (per 2. januar 2022).
  • For Pfizer-bivirkninger er det utbetalt totalt 10 000 kr
  • For Moderna-bivirkninger er det utbetalt 30 000 kr

De store summene er utbetalt i de mest alvorlige sakene som gjelder «VITT», Vaksineindusert immun trombotisk trombocytopeni. Det er sjeldne tilfeller der kroppens immunforsvar får en spesiell reaksjon og danner blodpropper og lave blodplater. I to av de fire sakene førte det til at personen døde. Her utgjør forsørgertap og tapt arbeidsinntekt en stor del av erstatningen.

En av sakene som er omtalt i media, handler om en trebarnsfar som fikk utbetalt i overkant av en million kroner etter at han mistet kona etter AstraZeneca-vaksinering. Til NRK har han fortalt at dette er langt under kravet på 5,2 millioner kroner. Han har påklaget avgjørelsen.

Avslag ved forbigående bivirkninger

NPE forteller at av de 300 søknadene de har mottatt, har 46 søkere foreløpig fått svar.

  • 14 erstatningssøkere har fått ja på søknad om erstatning.
  • I 15 av sakene har søker fått avslag fordi plagene mest sannsynlig ikke skyldes vaksinen, at plagene er forbigående eller at erstatningssøker ikke har hatt et økonomisk tap.
  • 17 saker er henlagt fordi erstatningssøker har trukket saken, eller har ikke gitt alle opplysningene NPE trenger for å behandle saken.

Jørstad sier at det fremdeles er mye som er uklart om plager kan tilskrives vaksinen eller ikke. Det er grunnen til at det fremdeles kan ta tid før de kan fastslå om plagene kan skyldes vaksinen, eller om de skyldes andre forhold. Og derfor kan det ta tid før de får behandlet alle sakene.

Dersom du mener at du har rett på en erstatning, kan du henvende deg til Norsk pasientskadeerstatning. Dersom du får avslag der, kan du anke vedtaket, og klagen sendes da videre til Pasientskadenemnda (PSN).

FALSK: En mannlig sykepleier er arrestert etter å ha mottatt bestikkelser for å unngå å vaksinere italienere i byen Angona. Video: AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.