Hvor mange skritt om dagen

10 000 skritt om dagen? Helt unødvendig

Har du også hørt at det optimale er å gå 10 000 skritt om dagen? Gode nyheter: Du kan slutte å telle skritt lenge før du har kommet til 10 000.

10 000 SKRITT? Neida, du trenger ikke gå 10 000 skritt om dagen for å få optimal helsegevinst. Foto: NTB
10 000 SKRITT? Neida, du trenger ikke gå 10 000 skritt om dagen for å få optimal helsegevinst. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Trodde du også at 10 000 skritt om dagen er det som må til for å ha god helse og leve lenge?

Vel, det viser seg at vi er blitt litt lurt. Ikke fordi det å gå ikke gir deg store helsegevinster - det gjør det utvilsomt - men fordi antallet skritt ikke nødvendigvis stemmer.

De myteomspunne 10 000 skrittene om dagen er rett og slett ikke vitenskapelig fundert, men et tall hentet mer eller mindre rett ut av løse lufta - fra en japansk reklamekampanje.

Hvor mange skritt er optimalt?

Så hva er fasiten? Hvor mange skritt om dagen er det optimale dersom målet er god helse og et langt liv?

Det kommer an på hvor gammel du er.

En metastudie publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet, basert på analyser av 15 tidligere studier fra hele verden, har sett på sammenhengen mellom antall daglige skritt og generell dødelighet. Konklusjonen er at det å gå hver dag reduserer risikoen for å dø - uansett årsak. Og jo flere skritt - desto lavere risiko.

Men: Dette gjelder bare opptil et visst punkt, det vil si et visst antall skritt. Etter dette punktet flater helsegevinsten ut, og noen tusen skritt fra eller til gjør liten eller ingen forskjell.

Den gode nyheten? Dette punktet kommer lenge før du har tellet til 10 000.

6000 skritt kan være nok

Er du over 60 år, holder det faktisk å gå mellom 6000 og 8000 skritt daglig. Fram til dette antallet reduseres risikoen for å dø for hvert skritt du tar. Men når du først har gått så langt, har du nådd terskelen. Å gå lenger kan ha mye å si for individuell velvære, styrke og helse, men det vil ikke ha noe å si for den generelle risikoen for dødelighet.

Kort forklart: Om alle over 60 øker sine daglige antall skritt fra 2000 til 8000, vil man kunne se store utslag på hvor mange som dør. Men om alle over 60 øker sine daglige antall skritt fra 8000 til 10 000, vil det ikke gi noen utslag på dødstallene.

Helsedirektoratet lar deg få ditt eget tilpassede treningsprogram, etter alt fra alder til yrke og eventuelle helseplager. Vis mer

For personer yngre enn 60 år, er terskelen noe høyere: Mellom 8000 og 10 000 skritt.

Sammenligner man generell dødelighet hos voksne som går lite og hos de som går mye, er risikoen redusert med opptil 50 prosent hos gruppen som går mye.

Alle skritt teller

Men hvor langt må du egentlig gå for å oppnå det optimale antallet skritt?

8000 skritt tilsvarer omtrent 5,5 kilometer.

Men husk at alle skritt teller - også når du går fra stua til kjøkkenet, fra arbeidspulten til kaffemaskinen, mellom butikkene i handlegata og fra bussholdeplassen og hjem. Legger du inn en liten kveldstur i tillegg, er du sannsynligvis i mål.

Gevinsten er forskerne ikke i tvil om: Bedre helse, bedre humør - og et lengre liv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.