Besteforeldre og alkohol

1 av 5 har sett berusede besteforeldre

En ny undersøkelse fra Av-og-til viser at 19 prosent har sett berusede besteforeldre sammen med egne eller andres barnebarn. - Ikke overraskende, sier overlege og rusforsker.

BESTEFORELDRE OG ALKOHOL: I en ny undersøkelse svarer 19 prosent at de har sett berusede besteforeldre sammen med egne eller andres barnebarn. Ragnhild Kaski i Av-og-til ber besteforeldre begrense alkoholinntaket. Foto. NTB
BESTEFORELDRE OG ALKOHOL: I en ny undersøkelse svarer 19 prosent at de har sett berusede besteforeldre sammen med egne eller andres barnebarn. Ragnhild Kaski i Av-og-til ber besteforeldre begrense alkoholinntaket. Foto. NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nesten 1 av 5 har sett berusede besteforeldre sammen med egne eller andres barnebarn, viser en ny undersøkelse utført av alkovettorganisasjonen Av-og-til.

2673 personer har svart på undersøkelsen. Av disse svarte 19 prosent ja på spørsmål om de i løpet av de siste to årene hadde sett berusede besteforeldre sammen med egne eller andres barnebarn.

Det mener generalsekretær Ragnhild Kaski i Av-og-til er tankevekkende, og hun ber besteforeldre tenke over hvor mye de drikker.

– Barn synes det er ekkelt og kan raskt bli utrygge når bestemor eller bestefar forandrer seg. De reagerer lenge før det er snakk om fyll og bråk, det må besteforeldre være klar over, advarer hun.

Drikker mye mer enn før

Alkoholinntaket hos den godt voksne befolkningen har hatt en jevn økning de siste tiårene.

En studie fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) fra 2021 undersøkte endringer i alkoholvaner blant 20 939 deltagere mellom 60 og 99 år i løpet av 22 år. Resultatene viser at eldres forhold til og bruk av alkohol har endret seg mye.

  • I 1994 rapporterte én av tre avhold fra alkohol. I 2016 sa kun én av ti at de var avholdende.
  • I 1994 rapporterte én av ti at de drakk to-tre ganger i uken eller oftere. I 2016 drakk mer enn hver tredje like hyppig.
  • Kvinner har endret drikkevaner mer enn menn, og drakk i 2016 nesten like ofte som menn.
  • Nesten én av tre av dem som drakk i 2016, drakk vanligvis mer enn anbefalt for eldre (tre enheter alkohol eller mer).

Line Tegner Stelander, overlege ved Psykisk helse- og rusklinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge, er en av de som står bak studien og jobber med en doktorgrad om eldre og alkoholbruk. Hun sier til Vi.no at alkoholvanene blant eldre har endret seg betydelig de siste 20 årene.

- Det har vært en stor holdningsendring blant eldre når det gjelder aksept for å drikke alkohol. Nå drikker de eldre mye oftere enn de yngre. Sett i lys av dette er det ikke overraskende at en av fem har sett berusede besteforeldre sammen med barnebarn, sier hun.

Eldre drikker mer enn yngre

Tall fra FHI viser at selv om de yngre drikker mer når de først drikker, drikker de eldre mye oftere. Det er derfor de eldste aldersgruppene som står for det største gjennomsnittlige alkoholkonsumet.

- 25 til 30 prosent av de over 60 drikker to til tre ganger i uka eller mer. Tidligere var det kaffe og kaker på bordet når man fikk besøk, nå kan det virke som om det nærmest er blitt obligatorisk med bobler eller vin når man vil kose seg, sier Stelander.

Hun minner om at alkohol også får en større effekt på kroppen etter hvert som vi blir eldre. Det skal derfor mindre til før man blir beruset. To glass med vin er rett og slett ikke det samme om du er 30 eller 65.

- Fra vi fyller 50 år, taper vi cirka en prosent muskelmasse i året. Jo mindre muskelmasse vi har, desto høyere promille får vi av samme mengde alkohol. Vi tåler rett og slett ikke like mye som da vi var yngre, men det er det nok ikke så mange eldre som er klar over, forklarer overlegen.

Ubehagelig å ta opp

For noen år siden var det i tillegg mye snakk om at et glass vin kan være sunt for hjertehelsa. Det er nå i ferd med å bli tilbakevist av forskning, men ideen om at litt vin er sunt sitter nok fortsatt fast i manges tankegang, tror hun.

- Det er jo veldig behagelig å ta et glass vin, og mange eldre ønsker kanskje ikke å ta innover seg at deres alkoholbruk kan være problematisk. Det er også undersøkelser som viser at voksne barn synes det er ubehagelig å skulle ta det opp med sine eldre foreldre. Alkoholbruk oppfattes som veldig privat, sier Stelander.

Hun mener det er på tide å rope et lite varsku om at alkoholen ikke trenger å bli en del av alle sosiale sammenhenger. Særlig ikke når man har ansvar for eller er sammen med barnebarn.

- Det har vært en nærmest eksplosjonsartet økning i drikkefrekvens blant godt voksne nordmenn. Er det ok? Vi må tørre å debattere dette, og da må vi snakke om både de positive og de negative sidene. Vi blir gladere av alkohol, men vi kan også bli mer ukritiske både til hva vi sier og hva vi gjør. Store barn og tenåringer kan oppleve det som ubehagelig og flaut, mens det for små barn kan føles utrygt, sier hun.

- Tenk over hvor mye du drikker

Generalsekretær Ragnhild Kaski i Av-og-til mener besteforeldre må ta innover seg at deres alkoholbruk kan påvirke barnebarna negativt. Lykkepromillen ser rett og slett annerledes ut med barneøyne.

Derfor ber hun besteforeldre om å tenke ekstra godt over hvor mye de drikker når de har barnebarn på besøk.

– Akkurat nå er det mange barnebarn som gleder seg til ekstra tid sammen med besteforeldrene sine. For dem er sommerferien årets høydepunkt, og minnene fra disse ukene er noe de vil ha med seg for resten av livet, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.