Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
September er måneden for #sjekkdeg-kampanjen til Kreftforeningen. #sjekkdeg ble startet i 2015 av journalisten Thea Steen, som selv hadde livmorhalskreft og døde året etter - bare 26 år gammel.
Budskapet i kampanjen er enkelt: Ring legen, ta livmorhalsprøve, unngå livmorhalskreft.
I år har kampanjen fått mye oppmerksomhet i media. Kreftforeningen har holdt fokus oppe i sosiale medier og folket engasjerer seg. #sjekkdegrammen har dukket opp på profiler på Facebook. Kvinner heier på hverandre til å få sjekket seg.

- Bodybuilding for bekkenbunnen
Vi PlussEldre kvinner dropper testen
Etter at #sjekkdeg-kampanjen startet har antall kvinner som tar livmorhalsprøve økt, men vi mangler fortsatt mange. Spesielt i gruppa over 55 år er det for få som tester seg: 138 000 kvinner i voksen alder tar ikke livmorhalsprøven når de skal, ifølge Kreftforeningen. Alle kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å følge livmorhalsprogrammet.
Vi vet i dag at celleforandringer og livmorhalskreft skyldes HPV-virusinfeksjon. HPV-virus smitter mellom mennesker, og kondom beskytter ikke.
De aller fleste av oss får HPV-infeksjon i løpet av livet, kroppen håndterer infeksjonen og viruset gjør ingen skade. Men hos noen oppstår det celleforandringer som kan utvikle seg videre til kreft. Fra man blir smittet med HPV-viruset til kreft oppstår kan det ta flere tiår. Det er derfor man ikke må slutte å ta prøven, men bli med i screeningprogrammet helt til man er 69 år.

Hvorfor må legen vite hva du spiser?
Fordi livmorhalskreft utvikler seg så sakte, er den en perfekt kreftform å screene for: Vi har mulighet til å fange forandringene tidlig. Dette gir et helt annet behandlingsløp enn når kreften har utviklet seg. Livmorhalskreft er omfattende og krevende, både fysisk, psykisk og sosialt. Det gjør noe med livskvaliteten og påvirker en del av kroppen som er viktig for oss på mange måter.
Billig livsforsikring
Derfor er det viktig at vi snakker sammen om dette. Spør kvinnene i ditt liv om de følger opp brevene de får fra Kreftregisteret, om de tar livmorhalsprøve. Hvis det er lenge siden du har sjekket deg, bestill time hos fastlegen og ta testen. Dette er en billig livsforsikring! Vi sikrer oss på så mange måter i livet med bilbelter, sykkelhjelm og tannpuss. Livmorhalsprøven er en del av det å ta vare på seg selv.

- Kvinner tenker for lite på egen helse
Prøven skal tas regelmessig. Kreftregisteret holder orden på oss, vi trenger ikke ta ny prøve før neste brev kommer. Men får du symptomer fra underlivet som uvante smerter, blødninger eller illeluktende utflod, bestill time hos legen din som vil vurdere å ta en prøve utenom screeningprogrammet.
Jeg vet at prøven kan være skremmende. Det er ubehagelig å legge seg tilbake i gynekologstolen og spre beina i et lyst rom med et annet menneske foran seg. Man er sårbar. Jeg vet, jeg slipper ikke unna jeg heller, og jeg liker det like lite som deg. Men jeg tenker det er en liten pris for å utelukke noe så omfattende som kreft. Vi oppfordrer til å gjøre dette hos fastlegen. Vi vet at det kan være vanskelig med kultur, kjønn, relasjon til legen, tidligere opplevelser i livet. Men vi leger vil prøve å hjelpe deg slik at du får tatt prøven din. Fortell oss om hva som er utfordringen din, så finner vi en løsning sammen. Det er verdt det å ta prøven, det kan bety noe for livet ditt.
Livmorhalsprøven fanger opp celleforandringer som enkelt og tidlig kan behandles, før det har utviklet seg kreftceller. Vi må holde #sjekkdeg-fokuset hele året. Hjelp oss å få med den siste tredjedelen som ikke tester seg i dag, vi vil ha med alle!
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.