Norsk pasientskadeerstatning

1 av 2 får erstatning for tannlegetabben

10 prosent av alle søknadene Norsk pasientskadeerstatning mottar, gjelder tannbehandling. Og halvparten av de som søker, får erstatning. Spesielt blant de eldre pasientene er andelen som får pasientskadeerstatning stor.

ELDRE FÅR OFTEST ERSTATNING: Mange søker om pasientskadeerstatning for feil utført tannbehandling, og andelen som oftest får erstatning er de eldste søkerne. Illustrasjonsfoto: NTB
ELDRE FÅR OFTEST ERSTATNING: Mange søker om pasientskadeerstatning for feil utført tannbehandling, og andelen som oftest får erstatning er de eldste søkerne. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

49 prosent av de som har søkt om pasientskadeerstatning for tannbehandling, har fått medhold - og utbetaling fra Norsk pasientskadeerstatning, viser statistikk fra NPE for perioden 2018-2022.

Samtidig er det stadig flere som søker om - og får utbetalt pasientskadeerstatning, innenfor flere kategorier behandling.

– Vi har gått fra rekord til rekord på utbetalinger de siste åra, i takt med at stadig flere søker om erstatning, sier Anne-Mette Gulaker, konstituert direktør i Norsk pasientskadeerstatning (NPE) i en pressemelding.

De største beløpene ble utbetalt til to pasientgrupper i 2022:

  • Personer med svulst og kreft fikk i alt nesten 242 millioner kroner, opp sju prosent fra året før.
  • Personer innen ortopedi fikk over 217 millioner kroner, ned en prosent fra året før.

Stor andel av sakene gjelder tannbehandling

Ser man på statistikk over litt flere år, finner vi også en annen gruppe pasienter hvor utbetalingene ikke er de største, men hvor en stor andel av pasientene får medhold når de søker om pasientskadeerstatning. Og det er pasienter hos tannlege.

Spesielt klager på enkelte behandlinger hos tannlegen, har gitt mange medhold og utbetalt erstatning. Les mer om hvilke tannbehandlinger som gir flest medhold, og hva som skal til for å ha rett på pasientskadeerstatning, i denne Vi Pluss-artikkelen.

49 prosent får medhold

Nettopp tannbehandling utgjør en av de største gruppene mottatte saker i perioden 2018-2022. Odontologi befinner seg på en tredjeplass i perioden, og 10 prosent av alle mottatte saker er knyttet til tannbehandling, etter ortopedi, og svulster og kreft.

Fra 2018-2022 er det sendt inn gjennomsnittlig 502 søknader om erstatning årlig, hvorav det i snitt gis medhold i 49 prosent av sakene.

- I de tilfellene der tannlegen ikke følger opp skader eller tannsykdom, eller gir annen mangelfull behandling, snakker vi om en svikt i behandlingen. Det kan gi rett til erstatning. De fleste av tannsakene avsluttes med utbetalinger oppunder 50 000 kroner. Erstatningen dekker i hovedsak utgiftene knyttet til behandlingen og utbedring av skadene, forteller Torill Svoldal Stæhr, seniorrådgiver for kommunikasjon, til Vi.no.

Flest eldre blant søkerne

Statistikken Vi.no har fått tilgang til fra NPE, viser at godt voksne spesielt søker om pasientskadeerstatning på grunn av tannbehandling:

Aldersgruppen 50-59 år utgjør den største gruppen søkere, mens det i aldersgruppene 80-89 og 60-69 år er flest som har fått medhold på sin søknad, henholdsvis 67 og 56 prosent har fått innvilget erstatning i perioden 2018-2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.