Samvær med barnebarn

Vil en ny lov sikre besteforeldre samværsrett med barnebarna?

Forslaget til ny barnelov er til behandling i departementet. Den nye loven skal etter planen legges fram for Stortinget i 2024. Om den vil gi besteforeldre større rett til samvær enn i dag, er fortsatt uklart.

NY BARNELOV: En ny barnelov skal blant annet se på retten til samvær for andre enn barnets foreldre. Illustrasjonsfoto: NTB
NY BARNELOV: En ny barnelov skal blant annet se på retten til samvær for andre enn barnets foreldre. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En ny barnelov er under utarbeidelse, der man blant annet ser på samværsretten til andre enn barnas foreldre.

Slik barneloven er i dag, kan besteforeldre eller andre slektninger ikke kreve samvær med barnet så lenge begge foreldrene lever.

I Norge har besteforeldre i utgangspunktet ingen selvstendig rett til samvær med barnebarn dersom foreldrene motsetter seg det, verken etter barneloven eller barnevernloven, har advokat Kristian Berge i Osloadvokatene forklart Vi.nos lesere tidligere (Vi Pluss-artikkel, krever innlogging).

Dersom en eller begge foreldrene er døde, kan derimot en samværsrett for eksempelvis besteforeldre bli avgjort av domstolene, ifølge Help forsikring.

Så hva sier forslaget til ny barnelov?

Ny barnelov i 2024

Utkastet til ny barnelov var på høring i 2021, og er nå til behandling i Barne- og familiedepartementet.

– Når skal den nye loven etter planen tre i kraft?

– Det tas sikte på å legge fram en lovproposisjon for Stortinget med forslag til ny barnelov i 2024, opplyser departementet på e-post til Vi.no.

Vi har spurt departementet om hva forslaget til ny barnelov sier om besteforeldres rett til samvær med barnebarn, og hva som er den største forskjellen på nytt forslag, sammenliknet med eksisterende lov.

– Barnelovutvalget skulle ifølge mandatet særskilt vurdere spørsmål knyttet til barns samvær med for eksempel søsken, steforeldre, besteforeldre med videre. Et samlet utvalg mente at kretsen av personer som kan kreve samvær med barnet, bør utvides sammenliknet med dagens ordning, men utvalget delte seg i et flertall og mindretall når det gjelder hvor vid en slik personkrets bør være, forklarer departementet, skriver departementet til Vi.no.

Om det faktisk blir gjort endringer i retten til samvær for andre enn foreldrene, som besteforeldre og søsken, gjenstår å se.

– Barne- og familiedepartementet arbeider nå med oppfølgning av barnelovutvalgets utredning. Det er foreløpig ikke tatt stilling til hvordan de enkelte forslagene i utredningen skal følges opp. Det er derfor for tidlig å si noe om hva som vil være innholdet i forslaget til ny barnelov, skriver de.

Vil ha selvstendig rett til samvær

Blant de som har levert høringssvar til forslaget til ny barnelov, er Barns rett til besteforeldre.

I sitt høringssvar skriver de blant annet at de mener lovgiver må gå lenger enn barnelovutvalget har gjort, og at barnebarna må gis en egen rettighet på bekostning av foreldrenes rett.

De foreslår i sitt høringssvar at barnet gis en selvstendig rettighet til samvær med besteforeldre som det allerede har en nær relasjon til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.