
Meld deg på nyhets- brevet vårt du også!
(Vi.no): Vinteren kan være nådeløs når det kommer til nedisede fortau.
Skulle du være uheldig å falle og slå deg på isen, er du ikke alene:
Oslo skadelegevakt har hittil i 2019 behandlet 185 skader per døgn. Av disse er 40 per døgn registrert som fotgjenger etter fall på isen.
- Gjennomsnittsalder for fotgjengerne er rundt 50 år, og andelen brudd øker med alderen. Cirka 40 prosent har bruddskade og de vanligste bruddene er ribbensbrudd, brudd i skulder, håndledd og ankel, sier avdelingsoverlege Knut Melhuus ved Oslo skadelegevakt.
De øvrige skadene er hovedsakelig hodeskader, andre støtskader og forstuinger.
- Vårt råd til fotgjengere vinterstid er gode sko, med brodder eller pigger, god balanse og god tid. God balanse tar det tid å trene opp, mens god tid er ofte mangelvare. Gode sko bør de fleste ta seg råd til, sier Melhuus.
Les også: Du kan gjøre mye for å unngå vonde ledd
Slik velger du riktig sko
Viktigheten av å velge riktig sko kan skobutikkene også skrive under på.
Vil du ha mest mulig grep må du gå for sko med gummisåler.
- Sko som har seige og gode gummisåler griper godt. Store, dype spor i skoene har ikke alltid den effekten man ønsker, fordi det er blandet med plast, sier butikkselger Veronica i Grændsens Skotøimagazin.
Er man veldig redd for å falle bør man ty til brodder.
- Det er det sikreste, enten festet på skoene fra før, eller brodder som man setter på selv.
- Det finnes også andre hjelpemidler som «brodder på boks», som du sprayer på skoene, legger hun til.
Les også: Hverdagsaktivitetene som gir best trening
Ikke ukult med brodder lenger
Hos skobutikken Lille Vinkel Sko i Oslo selges det også mye brodder om dagen.
- Alt er glatt på isen med mindre man har brodder, og når det er glatt skal alle ha brodder. Vi merker at det er flere yngre som hiver seg på og kjøper brodder. Det er ikke ukult lenger, og viktigere og ikke tryne på isen, sier Jeanette Solfjell i Lille Vinkel Sko.
Her forklarer hun de ulike type broddene:


- Universal: En heldekkende brodd som har broddeknotter under hælen og fronten er fine hvis du går mye ute.
- Solid: Kun for hælen og har borrelås over vristen og er lett og ta av og på om du er på farten både inne og ute.
- Easy Grip: Dette er «lommebrodden» og som en strikk med tre broddeknotter som du tar på tuppen av skoen. Veldig liten og egner seg best til føre hvor det er like mye snø som is som asfalt.
- Broddespray: Et klissete middel som sprayes under sålen, slik at de blir mer sklisikre.
- Kjetting: - Vi har også kjettingen, som jeg ser flere bruker på det aller verste, og som nok er mer egnet til skikkelig turgåing.

Jo, du kan gå i joggesko på vinteren
Skal du kjøpe sko med gummisåle bør du gå for rågummi og Vibram for ekstra godt grep.
- Rågummisåle er rett og slett rå gummi. Du kjenner at den er litt klissete, og den klebrer seg fast på isen slik at du får mye bedre feste.
- Vibram er kjent gummi som er hardere, og som brukes i de fleste fjell- og tursko, men som stadig dukker opp på «vanlige» trendy skomerker, forklarer Solfjell.
Har man for eksempel plast eller andre materialer blandet med gummi, blir sålen glattere - spesielt om det er veldig kaldt ute.
- Da fryser sålen og kan bli steinhard og glatt. Selv bruker jeg gode joggesko også på vinteren, med ekte gummi, som for eksempel New Balance, sier hun.
Les også: Dørsalg: Derfor bør du unngå avtale på stedet

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.