Slik unngår du å falle på isen

Vil du unngå å tryne på isen? Da bør du velge riktig sko

40 havner på legevakta med bruddskader hver dag bare i Oslo.

SKO DEG: Unngå å gi deg selv det glatte lag på isen i vinter - kjøp gode sko eller bruk brodder, oppfordrer ekspertene. Foto: NTB Scanpix / Lisa Wisløff
SKO DEG: Unngå å gi deg selv det glatte lag på isen i vinter - kjøp gode sko eller bruk brodder, oppfordrer ekspertene. Foto: NTB Scanpix / Lisa Wisløff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Vinteren kan være nådeløs når det kommer til nedisede fortau.

Skulle du være uheldig å falle og slå deg på isen, er du ikke alene:

Oslo skadelegevakt har hittil i 2019 behandlet 185 skader per døgn. Av disse er 40 per døgn registrert som fotgjenger etter fall på isen.

- Gjennomsnittsalder for fotgjengerne er rundt 50 år, og andelen brudd øker med alderen. Cirka 40 prosent har bruddskade og de vanligste bruddene er ribbensbrudd, brudd i skulder, håndledd og ankel, sier avdelingsoverlege Knut Melhuus ved Oslo skadelegevakt.

De øvrige skadene er hovedsakelig hodeskader, andre støtskader og forstuinger.

- Vårt råd til fotgjengere vinterstid er gode sko, med brodder eller pigger, god balanse og god tid. God balanse tar det tid å trene opp, mens god tid er ofte mangelvare. Gode sko bør de fleste ta seg råd til, sier Melhuus.

Les også: Du kan gjøre mye for å unngå vonde ledd

Slik velger du riktig sko

Viktigheten av å velge riktig sko kan skobutikkene også skrive under på.

Vil du ha mest mulig grep må du gå for sko med gummisåler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.