Reise til Spania

Vidunderlige Costa Brava

Deilige Costa Brava er en kystlinje nordøst for Barcelona. Og her ligger perlene tett i tett – alt fra vakre klipper og strender til nydelige landsbyer og berømt kunst.

GJENKJENNELIG: I egnen rundt Cap de Creus er det mulig å se mange av de spesielle klippeformasjonene som inspirerte Salvador Dalí.
GJENKJENNELIG: I egnen rundt Cap de Creus er det mulig å se mange av de spesielle klippeformasjonene som inspirerte Salvador Dalí. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En halvtimes togtur vest for Barcelona ligger Sitges, berømt for sine nydelige strender, sin vakre gamleby og sin frisinnede livsstil. Men i den andre retningen, ligger et annet paradis. Costa Brava er en perlerad av fristende små landsbyer ved havet, der du også får en smak av det virkelige Catalonia med sin fargerike kultur og enestående kjøkken.

Surrealistisk landskap

Hele moroa begynner i Blanes, en forholdsvis stor by bare 60 kilometer utenfor Barcelona, og den vakre kystlinjen strekker seg hele veien til den franske grensen. Costa Brava betyr noe sånt som «den ulendte kysten» og har fått sitt navn takket være det sprelske klippelandskapet som kjennetegner hele området. De mange særegne steinformasjonene har også inspirert landsdelens store sønn, den surrealistiske kunstneren Salvador Dalí.

Vi kan like gjerne ta ham for oss først som sist. I store deler av sitt liv bodde han i fiskerlandsbyen Portlligat, og huset han delte med sin kone Gala er i dag omgjort til museum. Tilbringer du for eksempel en dag eller to i den nærliggende landsbyen Cadaques som er en av landsdelens vakreste bør du ta den 20 minutter lange spaserturen over høyden og ned til bukta på den andre siden der museet ligger vakkert til.

KLASSISK MOTIV: Mange kunstnere har malt dette karakteristiske motivet fra Cadaques, ikke minst Salvador Dalí.
KLASSISK MOTIV: Mange kunstnere har malt dette karakteristiske motivet fra Cadaques, ikke minst Salvador Dalí. Vis mer

Er du litt ekstra interessert i Dalí – og det er det lett å bli når man først begynner å utforske den eksentriske kunstnerens mange spinnville innfall – må du også besøke det store «teater-museet» i storbyen Figueres der han også ligger gravlagt. Figueres er et knutepunkt for buss- og togtrafikken på Costa Brava, så for mange er det enkelt å kombinere med transport videre opp eller ned kysten.

Nydelige Tossa

Men OK, det er selvsagt de mange flotte badebyene som lokker aller mest, og noen byer er avgjort finere enn andre. Tossa de Mar er blant de virkelige perlene. Her finner du den eneste gjenværende befestede gamlebyen på den katalanske kysten, og en tur på innsiden av de gamle murene er som å tre inn i historien. Utsikten fra toppen av middelalderslottet er spektakulær, og strendene er fine. Tossa er en perle, en veldig koselig badeby som bør glede hele familien.

VAKKER KYSTLINJE: Disse små vikene kalt «calas» er å finne overalt langs Costa Brava.
VAKKER KYSTLINJE: Disse små vikene kalt «calas» er å finne overalt langs Costa Brava. Vis mer

Calella de Palafrugell og Llafranc er nabobyer, en liten kjøretur lenger øst, og la for all del ikke de «vanskelige» navnene forhindre deg i å besøke dem. De to små idyllene er forbundet av en vakker kyststi som tar deg en liten halvtime å gå. Et godt råd er å bo i Calella de Palafrugell og spasere til Llafranc for å spise lunsj. Eventuelt omvendt, men Calella de Palafrugell er finest.

Strandliv og matgleder

Begur og L’Estartit er to andre fine byer, og særlig den siste med sine fine strender er populær. Vi kommer heller ikke utenom Roses, en forholdsvis stor og litt søvnig by med områdets kanskje aller fineste sandstrender. De varer og rekker, og klimaet her er perfekt. Roses ligger bakenfor et stort fjell med Cadaques på den andre siden. Der kan det blåse både bikkjer og katter, mens Roses er skjermet fra vinden. Her er havet alltid blikkstille og solen evigskinnende.

VAKKERT: Landskapet langs kysten er som perfekte postkort.
VAKKERT: Landskapet langs kysten er som perfekte postkort. Vis mer

Denne delen av Spania er dessuten en kulinarisk fest. Er du glad i innovativ og spennende mat, skal du vite at noen av verdens fremste gourmetkokker har tilholdssted i Barcelona, men også spredt her og der rundt på Costa Brava og i innlandet. Girona som også er en stor innlandsby kan skryte av El Celler de Can Roca, en av verdens beste restauranter, og legendariske El Bulli lå i sin tid utenfor Roses.

Den beste maten

Likevel er det den tradisjonelle fisker- og bondekosten som råder her. Du vil finne en lang rekke velsmakende risretter («arroz») og pastaretter («fideu») med både sjømat og lyst kjøtt på menyene. Disse kan minne om paella, men er ikke helt det samme. Helgrillet fisk, deilig blekksprut og velsmakende ansjoser er overalt, og er ikke havets spesialiteter tingen for deg, skal du vite at det aldri er langt til et stykke perfekt grillet kjøtt, innbydende tapasretter og friske salater.

SJØMAT: Arroz er en tradisjonell risrett, gjerne med sjømat til.
SJØMAT: Arroz er en tradisjonell risrett, gjerne med sjømat til. Vis mer

Livet er i det hele tatt veldig godt på Costa Brava, for ikke å si behagelig. Det er sjelden for mange om plassen, og heten er ikke like trykkende som den kan være lenger sør. Lykke til med å utforske et vidunderlig hjørne av verden.

Foto: Erik Valebrokk, Turespaña, Arxiu Imatges PTCBG, NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.