Sykehusmat:

- Vi må snakke om sykehusmaten

Matblogger og kreftpasient oppgitt: Kun fire av 60 mulige plasser i snacksautomaten på sykehuset var viet sunne alternativer.

ET EPLE OM DAGEN: Matblogger Ine-Janine Johansen er oppgitt over kiosk og snackstilbudet på norske sykehus.
ET EPLE OM DAGEN: Matblogger Ine-Janine Johansen er oppgitt over kiosk og snackstilbudet på norske sykehus. Vis mer
Publisert

- Kan vi snakke om sykehusmat? Eller nærmere sagt maten som tilbys i automater og kiosken på Radiumhospitalet, skriver Ina-Janine Johnsen på Instagram.

- Jeg er pasient der. Jeg er der for å bli frisk. Og frisk blir jeg takket være et fantastisk pakkeforløp, god oppfølging og gode råd. Blant annet om å spise sunt.

Men, når jeg er sulten mellom slagene og ser hva som tilbys i automatene på sykehuset, undrer jeg over diskrepansen mellom hva som tilbys og hva som anbefales.

Les hele innlegget hennes her:

Lite som frister

Mange vil nok dra kjensel på Ina-Janine Johnsen som «Mat på bordet»-Ina, matbloggeren som for alvor tok eltefritt brød til Norge. Hennes fristende, fargerike mat og gode, gjennomarbeidede oppskrifter har gitt henne mer enn 100 000 følgere på Instagram og en nominasjon til årets kokebok.

I fjor sommer tok livet en ny vending da hun ble diagnostisert med brystkreft, og det tok ikke lang tid før behandlingen var i gang.

Johansen roser helsevesenet for behandling og oppfølging, men hun er ikke like imponert over maten hun får servert mellom slagene. Det er hun ikke alene om.

Det begynte med en Instagram-story Johansen la ut for et par uker siden. Hun hadde fått en behandling som tok litt lengre tid enn planlagt, og skulle på en ny behandling litt seinere.

- Jeg var sulten, men hadde bare litt tid. Så kom jeg over en automat, og ble ganske forundret over at det var så lite som fristet, sier Johnsen til DinSide.

FORTVILET: Bare fire av seksti mulige plasser var viet sunn mat. Det er de tre knekkebrødene og nøtteposen du ser til venstre, midt i bildet. Foto: Ina-Janine Johansen
FORTVILET: Bare fire av seksti mulige plasser var viet sunn mat. Det er de tre knekkebrødene og nøtteposen du ser til venstre, midt i bildet. Foto: Ina-Janine Johansen Vis mer

- Det var plass til 60 forskjellige produkter i automaten. Bare fire av dem er noenlunde sunne alternativer.

Frustrasjonen ble til flere bilder. Først et bilde av automaten. Så et bilde av hva hun kunne tenke seg - tørket frukt, yoghurt, energibarer. Og så spurte hun følgerne sine hva de kunne tenke seg å se, og hva de synes om mattilbudet på sykehuset.

- Responsen var overveldende. Jeg har fått mange direktemeldinger og historier, ikke bare fra pasienter og pårørende, men også fra sykehusansatte, forteller hun.

- Ikke bra nok

Oslo universitetssykehus (OUS) har ekstern leverandør av maten til alle kiosker, kantiner og automater på sykehusene, men det er kjøkkenavdelingen ved OUS som vurderer anbud og inngår kontrakter.

- Vi vet at tilbudet til pasientene i strålebunkeren som ikke får gått så langt, ikke er bra nok, og har ikke noen unnskyldning for det, sier Vidar Arnesen, avdelingsleder for kjøkken, kantiner og matverter ved OUS, til DinSide.

IKKE BARE PØLSER: I kiosken på Radiumhospitalet selges det pølser, men det er også mulig å finne et utvalg frukt, salater, og sandwicher, forteller Vidar Arnesen i OUS. Foto: OUS
IKKE BARE PØLSER: I kiosken på Radiumhospitalet selges det pølser, men det er også mulig å finne et utvalg frukt, salater, og sandwicher, forteller Vidar Arnesen i OUS. Foto: OUS Vis mer

- Hvilke krav stiller dere til dem som skal levere kioskmat hos dere?

- Da denne kontrakten var på anbud var det klare krav til både kvalitet og pris. Men dessverre ble kontrakten inngått bare et halvt år før pandemien, så en del av de tiltakene som var lagt opp til, som salatbar i kiosken, måtte vi raskt avvikle.

- Lot vi ikke coronatiltakene bli igjen i 2022?

- Jo, men vi har ikke fått lov til å åpne for salatbar nede i kiosken ennå. Men det har blitt noe sunnere, vi har blant annet ei lita øy med sunne produkter i kiosken.

Pasienter kan også gå i en kantine med salatbar.

RIS: Ris er digg, men det er flere ting man bør huske på dersom den skal smake best og unngå å være farlig! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- Kvalm av pølselukt

Den lille øya med sunnere mat til tross, Johnsen er heller ikke nevneverdig imponert over utvalget. Etter det første innlegget ble Johnsen tipset om å ta kontakt med Anette Staubo, tidligere kreftpasient, som har engasjert seg sterkt i mattilbudet på norske sykehus.

- Hun har også lagt mye arbeid ned i dette, uten at det synes å ha gitt noe særlig resultat.

I 2019 fikk Staubo behandling ved Radiumhospitalet, og hun reagerte på pølselukten fra kiosken.

– Jeg er dritkvalm hele tiden, og merker det med en gang jeg kommer inn på Radiumhospitalet: Pølse- og bollelukten fra kiosken slår meg i bakken, det er store prangende reklameplakater for billige pølser og hyllene bugner av godterier, brus og bagetter uten et eneste fullkorn. Alt er bare sukker og fett. Hvor er den sunne maten? sa Staubo da til Dagens Næringsliv.

- Den pølselukten fra kiosken burde være bedre nå, vi har satt opp ekstra ventilasjon, forteller Arnesen. Men han bekrefter at det fortsatt selges pølser, og at det er svært populært, kanskje særlig blant pårørende, bussjåfører og taxisjåfører.

- Det er en 7-Eleven over gata, kan ikke de bare gå dit, sukker Johnsen.

Strider mot egne helseråd

Én ting er at kreftpasienter som får behandling ofte er kvalme, og kan reagere på lukta. Langt mer alvorlig er det likevel at det er bred enighet blant forskere om at bearbeidet kjøtt øker kreftrisikoen. Det er ikke bare tabloidmat, men også Verdens helseorganisasjon har slått alarm, og har plassert bearbeidet kjøtt i samme klasse som røyking når det gjelder årsaker til kreft.

- Sykehus er fremragende på medisinering, nå begynner fysisk aktivitet å bli en del av rehabiliteringsbildet, men man burde satse mer på mat. Pasientene må få vite hva som er god mat, og ikke minst bli tilbudt god mat, og lære hva man bør spise for at kroppen skal rehabiliteres, sier Johnsen.

Arnesen forteller at de har jobbet mye med utvalget av mat til pasientene sine, selv om pandemien satt en stopper for noen av tiltakene, som salatbaren i kiosken.

Han har likevel en gladmelding til alle dem som kommer etter Johnsen, og skal få behandling eller besøke noen på Radiumhospitalet.

- Vi jobber med en ny leverandør på automater, der det også skal inngå sunnere produkter.

- Det er veldig bra vi får blikk på oss, og bra at man skriver om sykehusmat, sier Arnesen og avslutter:

- Jeg er veldig opptatt av dette, særlig det vi serverer inneliggende pasienter, at det er ernæringsriktig og holder god kvalitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.