Spiselig sopp i Norge

- Vi har hatt en idé om at sopp er så fryktelig farlig

Norges sopp- og nyttevekstforbund opplever at stadig flere interesserer seg for å plukke sopp. Og med litt kunnskap i bunn kan du trygt gå i gang med sankingen selv.

PLUKKE SOPP? Lærer du deg de fire farligste soppartene vi har her til lands, skal det mye til å trå feil. I tillegg til kantarell er rørsoppen på vei, som denne steinsoppen på bildet. Foto: NTB
PLUKKE SOPP? Lærer du deg de fire farligste soppartene vi har her til lands, skal det mye til å trå feil. I tillegg til kantarell er rørsoppen på vei, som denne steinsoppen på bildet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Interessen for sopp har vokst veldig bare på de seks årene jeg har jobbet her, forteller Lene Johansen, som er redaktør i Sopp og nyttevekster og soppkontrollkoordinator i Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Og i år er det ingen grunn til å holde igjen:

- Kantareller finner man nå i mengder over hele landet, men også rørsoppene begynner å komme, som for eksempel steinsoppen, forteller Johansen.

Men hvordan går man frem med sankingen av sopp dersom man aldri har plukket sopp før - og syns det er skummelt med mulig sammenblanding med giftige sopp?

Ikke farlig å plukke sopp

- Sopp er egentlig en østeuropeisk tradisjon, som de senere årene har kommet til Norge som et middelklassefenomen, mener Johansen.

Nordmenn har hentet inspirasjon fra det trendy nordiske kjøkkenet, tror hun, hvor folk har oppdaget hvordan lokale matvarer kan brukes, og har dessuten fått tilgang på mer informasjon som viser at det slett ikke er farlig å plukke sopp.

- Man har hatt en idé om at sopp er så fryktelig farlig, og det var også slik soppkontrollene vokste frem på 30-tallet. Men egentlig har vi bare fire sopper som er skikkelig farlige, sier Johansen.

Lærer man seg disse fire sopptypene, er det vanskelig å trå feil, sier Johansen, og anbefaler deres brosjyre «Trygge matsopper og farlige giftsopper» for å lære seg både hvilke matsopp som er trygge, og hvilke farlige sopper man skal styre unna.

- Alle våre farligste sopper er skivesopper. Snu soppen og se på mønsteret under hatten. Fluesoppene har hvite skiver, mens spiss eller butt giftslørsopp har brune skiver, sier Johansen.

Bruk soppkontrollen ved tvil

Skal du plukke sopp for første gang kan det være lurt å dra på tur sammen med noen du kan lære av. Også de lokale sopp- og nyttevekstforeningene gjennomfører gratis turer du kan bli med på.

De holder dessuten nettforedrag om sopptyper jevnlig, og du kan bruke deres digitale soppkontroll om du står fast. De fysiske soppkontrollene finner du oversikt over på Soppkontroll.no.

- I den digitale soppkontrollen sitter det kontrollører hver dag for å hjelpe deg med svar om forskjellige sopptyper. Du kan også dra til en fysisk soppkontroll. Vi anbefaler at du sorterer soppene i kurven, og legg gjerne de du er usikker på for seg. De ser over hele kurven din, så får du tilbake de som er matsopper, forklarer Johansen.

Som nybegynner anbefaler Johansen å starte med å gå i nærmeste skog og se hva du finner. Er det kantarellen du er på jakt etter, liker den seg gjerne i hjulspor og ved stier. Generelt trives sopp gjerne i skog med mosedekke, der det er fuktig og varmt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.