Økte utgifter

- Vi frykter for husholdningenes økonomi

Det blir dyrt å være boligeier i 2023, skal vi tro Huseiernes prognoser: De forventer at bokostnadene vil øke med 16 prosent i gjennomsnitt i løpet av året.

DYRERE I 2023: Å eie egen bolig vil bli mye dyrere i 2023, tror Huseierne. Les deres prognoser her. Foto: NTB
DYRERE I 2023: Å eie egen bolig vil bli mye dyrere i 2023, tror Huseierne. Les deres prognoser her. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er spesielt høyere renter som vil kunne gi norske boligeiere høyere bokostnader i 2023, ifølge Huseierne. I tillegg kommer økte utgifter til vedlikehold, energi og kommunale avgifter, viser deres ferske prognoser.

Huseierne forventer at hver enkelt av oss må ut med 2000 kroner ekstra i måneden for å eie og bo i egen bolig.

- Vi frykter for husholdningenes økonomi

Prognosen over bokostnader fra Huseierne inkluderer strømstøtte, og beregningene er gjort ut fra en standard enebolig på 120 kvadratmeter. Uten strømstøtte ville det sett enda verre ut.

- Dette kommer husholdningene til å merke. Vi i Huseierne er bekymret og bruker enhver anledning til å gjøre sentrale politikere, myndigheter og medier oppmerksomme på at mange husholdninger er hardt presset økonomisk. Nå frykter vi for husholdningenes økonomi, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne.

Samtidig påpeker de at veksten i 2023 kommer på toppen av den kraftige utgiftsveksten i 2022, da kostnadene ved å eie og bo i sin egen bolig økte med 18 prosent i gjennomsnitt.

Huseierne varslet også tidligere i januar at mange vil få gebyrsjokk i 2023, ettersom en rekke kommuner har økt de kommunale avgiftene betraktelig.

- Avlys renteøkningene

LO er blant de som har vært kritiske til Norges Banks aggressive renteøkninger gjennom fjoråret. Etter at Norges Bank torsdag holdt styringsrenten uendret, ber LO om at Norges Bank avlyser planlagte renteøkninger i 2023. Norges Bank har tidligere varslet at det sannsynligvis vil komme en eller to renteøkninger til i løpet av året.

- Alt tyder på at utviklingen i norsk økonomi går verre enn det Norges Bank har sett for seg. Så jeg tror at Norges Bank vil måtte moderere seg og kanskje redusere renten etter hvert, sier sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, i en pressemelding.

Usikkerhet rundt landets og egen økonomi

At husholdningene selv har merket at det er blitt tøffere tider, og forventer at det kan bli krevende økonomisk også i 2023, fikk man bekreftet da Finans Norge la frem sitt forventningsbarometer i midten av november.

Aldri tidligere har de målt lavere økonomisk fremtidstro i Forventningsbarometerets historie, som går tilbake til 1992.

SPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer

Det er ifølge Finans Norge høy generell prisstigning, antatt høye strømpriser gjennom vinteren og stigende renter som har bidratt til økt usikkerhet og gjør at forbrukerne planlegger å kutte forbruk og spare mer for å håndtere økonomisk uvær.

Forventningsbarometeret måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.