Matpriser 2023

Venter prishopp på mat på 10 prosent

– Veldig mye tyder på at prisene vil være høye i ganske lang tid framover, sier konserndirektør for kommunikasjon i Norgesgruppen, Stein Rømmerud, til Klassekampen.

DYRERE MAT: Dagligvarebransjen tror det kommer et prishopp på mat på 10 prosent allerede i februar. Foto: NTB
DYRERE MAT: Dagligvarebransjen tror det kommer et prishopp på mat på 10 prosent allerede i februar. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mange nordmenn synes matvareprisene er blitt for høye - samtidig som Norgesgruppen, som står bak blant annet kjedene Kiwi, Meny og Spar, tror det kommer et ytterligere kraftig prishopp fra 1. februar.

10 prosent dyrere mat

Ifølge NRK er det vangligvis i februar og juli hvor man ser de største endringene i matvareprisene. Da kan leverandørene justere prisene inn mot matvarekjedene.

Norgesgruppen ser ingen tegn til at kreftene som driver prisøkningen på dagligvarer stopper opp. Flere i bransjen venter prishopp på 10 prosent i februar, skriver Klassekampen. Før jul meldte også NRK at prisene kommer til å gå opp med 10 prosent.

Det etter at prisene allerede har økt kraftig siden 2021:

Fra november i 2021 til november 2022 har det vært en generell økning i konsumprisindeksen på 6,5 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrås (SSB) tall som ble publisert 9. desember.

Historisk svært høy prisvekst

SSB skriver at den totale prisveksten i et historisk perspektiv er svært høy, og at de viktigste årsakene til den høye prisveksten i november var at prisene på matvarer, elektrisitet og drivstoff var høyere i november i år sammenlignet med i fjor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.