Designmøblene som varer

Venteliste for å få tak i dette bordet: - Enorm etterspørsel

De riktige bruktkuppene kan du bruke så lenge du vil og selge igjen til samme pris.

ETTERTRAKTET: I Oslo står folk på venteliste for å få tak i Hans Bøllings Bakkebord. Foto: Lene Kristin Gjelsvik, driver av bruktbutikken Gamle danske i Oslo.
ETTERTRAKTET: I Oslo står folk på venteliste for å få tak i Hans Bøllings Bakkebord. Foto: Lene Kristin Gjelsvik, driver av bruktbutikken Gamle danske i Oslo. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Ja, de koster en del, også som brukte. De er dyre i utgangspunktet, men de står seg prismessig. Hvis du kjøper en brukt stol kan du bruke den så lenge du vil og selge den til omtrent samme pris, sier Lene Kristin Gjelsvik, innehaver av bruktbutikken Gamle danske i Oslo.

Hun snakker om møbler som er laget for å vare og framhever danske designere som Arne Jacobsen, Børge Mogensen, Hans Wegner og Poul Henningsen.

KLASSISK DESIGN: Hans Bøllings Bakkebord koster mellom 3500 og 4000 kroner brukt og mellom 7000 og 8000 nytt. Foto: Lene Kristin Gjelsvik, driver av bruktbutikken Gamle danske.
KLASSISK DESIGN: Hans Bøllings Bakkebord koster mellom 3500 og 4000 kroner brukt og mellom 7000 og 8000 nytt. Foto: Lene Kristin Gjelsvik, driver av bruktbutikken Gamle danske. Vis mer

– Dette er ting som har håndverksmessig høy kvalitet. Mye av møblene er laget av heltre bøk og eik. De er også laget slik at det er mulig å bytte ut deler på dem.

Gjelsvik bruker Folkestolen J39 til Børge Mogensen som eksempel. Stolen er laget av eik eller bøk og har flettet sete. Den koster rundt 3500 kroner brukt og 6500 kroner ny.

– Stolen holder i 30 år. Du kan få den flettet om og så varer den i 30 år til, sier Gjelsvik.

Populært designbord

Gjelsvik erfarer at møbelet som er mest populært akkurat nå er et rundt designbord.

ALLTID POPULÆR: Syveren- stolen til Arne Jacobsen ble designet på 50-tallet. Designet er tidløst og moderne. Foto: NTB Scanpix
ALLTID POPULÆR: Syveren- stolen til Arne Jacobsen ble designet på 50-tallet. Designet er tidløst og moderne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Hans Bøllings Bakkebord er noe av det som går kjappest ut. Det er enorm etterspørsel og vi har venteliste på dette bordet. De er helt sykt populære, forteller hun.

Bordet er lite og rundt og står på fire små hjul. Bordplatene kan også brukes som brett, er vendbare og som regel i to ulike farger, for eksempel i sort og hvitt.

– Det kan brukes som stuebord eller sidebord. Det koster rundt 3500 og 4000 kroner brukt og rundt 6000 kroner nytt. Prisen avhenger av om bordet er laget i bøk, eik eller teak, sier Gjelsvik.

– Hvorfor er det så populært?

– Det er et lite møbel som alle har plass til og som passer veldig fint i alle rom. Det er nok flere som synes de kan ta seg råd til det.

IKONISK: Arne Jacobsens Egg er en klassiker. De originale stolene fra 60-tallet koster nesten like mye som de som produseres i dag. Foto: NTB Scanpix
IKONISK: Arne Jacobsens Egg er en klassiker. De originale stolene fra 60-tallet koster nesten like mye som de som produseres i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gjelsvik utelukker ikke at dette er et bord man kan slumpe til å finne i kjelleren til bestemor eller bestefar. Bordet kan også dukke opp i dødsbo. Kommer du over et slikt bord bør du vite hva det er verdt.

– Hadde jeg funnet det i en kjeller hadde jeg tatt det med meg, ler Gjelsvik.

– Evig aktuelle

Gjelsvik framhever også Arne Jacobsens spisestoler Syveren og Myren.

– De er evig aktuelle. Brukt koster disse stolene mellom 1800 og 2500. Nye koster de fra rundt 4500 kroner. Veldig mange av disse stolene er fra slutten av 80-tallet og de fungerer like bra i dag.

– Jeg får også mange henvendelser fra folk som ønsker å kjøpe Y-stolen til Hans Wegner.

FRA 1920-TALLET: PH bordlampen (til venstre) ble designet av den danske designeren Poul Henningsen i samarbeid med Louis Poulsen i 1925-1926. Den er fortsatt like populær. Foto: NTB Scanpix
FRA 1920-TALLET: PH bordlampen (til venstre) ble designet av den danske designeren Poul Henningsen i samarbeid med Louis Poulsen i 1925-1926. Den er fortsatt like populær. Foto: NTB Scanpix Vis mer

God kvalitet

Ifølge Gjelsvik er det ikke tilfeldige at de danske designerne som startet på 50-tallet fortsatt er moderne og populære i dag.

– Det er snakk om god kvalitet. Møblene er komfortable og funksjonelle og er vakre å se på, sier hun.

Hun peker på at produksjonen av FDBs møbler, der Børge Mogensens Folkestol (J 39) er et eksempel, kan sammenliknes litt med Ikea. Møblene skulle være tilgjengelige for mange, men:

– Det var høyere kvalitet og færre modeller.

Populære teakmøbler

De siste åra har alle mulige møbler i teak vært populære. Det var mye teakmøbler i norske hjem, men i en periode ble de umoderne.

– Teak er superaktuelt. Det er mange som vil ha det. Jeg tror mange har hatt mye teak hjemme, men når barnebarna kommer og lurer på hvor teakmøblene til bestemor og bestefar er så er de ofte kastet av generasjonen imellom.

David Ukkestad ved Antikkvarehuset i Oslo bekrefter at gamle teakmøbler er populært for tida.

– Mye ble kastet på 90-tallet. Ingen forutså at de skulle bli populære igjen. Det kan likevel være at man finner teakmøbler i de gamle hjemmene, sier han.

Ifølge Ukkestad har teakmøblene hatt sin renessanse de siste seks-sju åra. Det er snakk om spisebord, skjenker, kommoder og småmøbler.

– Det har vært en sakte oppbygging. De siste par åra har det vært veldig populært. Teakmøbler er verdifulle og har alltid vært kvalitetsmøbler. Det er fine, elegante møbler som ikke tar unødvendig mye plass, sier han.

Ifølge Ukkestad er det norske og danske designere som er mest populære hos Antikkvarehuset. Han nevner Torbjørn Afdal, Fredrik Kayser, Børge Mogensen og Arne Jacobsen.

– Stolen Egg til Arne Jacobsen har steget i verdi siden den ble lansert. De originale fra 60-tallet koster nesten like mye som de som produseres i dag. Stolen selges for mellom 40 000 og 80 000, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.