Mat på grill

Vellykket grilling? Unngå disse grilltabbene

Ingenting er som grilling i den første, varme vårsola. Men resultatet blir best om du styrer unna de vanligste tabbene.

GRILLMAT: Å snu kjøtt eller fisk for tidlig er en klassisk tabbe som forårsaker at maten setter seg fast i grillristen. Foto: NTB
GRILLMAT: Å snu kjøtt eller fisk for tidlig er en klassisk tabbe som forårsaker at maten setter seg fast i grillristen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vårsola steker og magen rumler - da er det lite som smaker så godt som et skikkelig grillmåltid.

Dessverre er det mange av oss som ødelegger grillmåltidet på grunn av grilltabber man enkelt kan unngå:

Følger du disse gode tipsene, er du derimot sikret en god og vellykket middag fra grillen.

Vær tålmodig

En av de første, og kanskje mest utbredte tabbene man gjør når sulten gnager og ungene sutrer etter pølser, er å legge på maten for tidlig. Ifølge Matprat.no trenger en gassgrill cirka fem minutter for å bli varm, mens en grill med kull eller briketter trenger cirka 20 minutter. Når disse er dekket av hvit aske er grillen klar.

Du vil ikke grille maten i flammer - da er det fort gjort at det smaker tennvæske, som verken er godt eller sunt.

Å være tålmodig gjelder også når du skal snu kjøtt, kylling eller burgere - hvis ikke opplever du gjerne klassikeren med at det setter seg fast i grillrista:

– Du må vente til hamburgeren eller kjøttet har fått en skikkelig skorpe før du skal vende, da løsner maten greit fra rista, sier kjøkkensjef Christian Honstad til Godt.no.

Unngå svidd kjøtt

Å svartsvi grillmaten ved et uhell er en annen tabbe som de fleste av oss har gjort fra tid til annen.

TABBEN SOM SVIR GRILLMATEN: Det kan være svært helseskadelig å spise hardstekt og svidd grillmat, og særlig én vanlig grilltabbe er viktig å unngå! Her viser Mathias Herseth Spieler, kokk og medeier av The Flying Culinary Circus / FCCBBQ, hvordan du unngår å svi grillmaten. Video: Mathias Herseth Spieler, The Flying Culinary Circus / FCCBBQ. Vis mer

Det bør man unngå ikke bare fordi det ikke smaker særlig godt, men fordi å spise svidd grillmat rett og slett kan være helseskadelig.

- Det dannes ulike typer kreftframkallende stoff i maten når den blir svidd. Kreftframkallende stoffer kan finnes i blant annet den svidde pølsa. Derfor er det råd fra Mattilsynet om å unngå å svi maten ved steking og grilling, har Helle Knutsen, molekylærbiolog, toksikolog og seniorforsker i Folkehelseinstituttet uttalt til Dinside.

Velg riktig fisk til grillingen

Syns du det blir vel kjøttunge middager på grillen, er grilling av fisk et vel så godt alternativ. Også her gjelder det å ikke snu fisken for tidlig. Dessuten kan riktig valg av fiskesort ha mye å si for et godt resultat.

- Fisker som er litt «faste i fisken» egner seg best, sånn som kveite, laks, tunfisk og steinbit, sier fire ganger norsk mester i grilling Jan Ivar Nykvist til Godt.no.

Meny.no anbefaler at filet med skinn grilles rett på grillen, med skinnsiden ned. Griller du filet uten skinn er det viktig å vente med å snu den til den har fått skikkelig grillskorpe. Eventuelt kan du smøre fisken med litt olje, eller bruke aluminiumsfolie. Grill i cirka 3-4 minutter på hver side. Fisken brunes godt på direkte varme og grilles deretter på indirekte varme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.