Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Akkurat nå er det uvanlig mange som prøver å hente ut informasjon fra våre kunder som de kan misbruke. Den siste uka har antall varsler som fanges opp i våre interne varslingssystemer blitt tidoblet, sier fagleder Marit Sola i sikkerhetsavdelingen i Sparebank 1 SR-Bank til Børsen.
Det skal spesielt være snakk om lenker som sendes via SMS og Messenger, ifølge Sola, og nå er det ikke lenger de som heter Olga som er mest utsatt, slik det var for noen år siden:
Nå rettes svindelforsøkene mot Haldis eller Herdis, ifølge SR-Banks registreringer.
Også DNBs Sebastian Claydon Takle, avdelingsleder for deres Financial Cyber Crime Center (FC3), bekrefter omfanget av svindelforsøk akkurat nå.
- Forrige uke var en uke med mange bedrageriforsøk også hos oss. Trenden de siste årene har vært at pilene på dette området peker en vei og det er opp, sier Takle.
- Det siste året (og den siste uken) har det vært phishing i alle former som har dominert trusselbildet. I tillegg til de klassiske phishingforsøkene som også har blitt mye bedre har vi flere og flere saker hvor de kriminelle gjennomfører mer målrettede angrep. Disse kan være rettet mot en gruppe eller en spesifikk person. Disse angrepene holder høyt nivå, er vanskelig å oppdage og angrepssummen er ofte skyhøy. Her opplever vi også at de kriminelle bruker flere kanaler for å kontakte offeret, for eksempel SMS etterfulgt av telefonsamtale, forklarer han.

Helse Norge advarer: Ikke klikk på lenker

Eldre nordmenn utnyttes som pengemuldyr - må i fengsel
Slik fungerer «Olga-svindel»
Den typen svindel som SR-Bank viser til er i omløp akkurat nå, har fått kallenavnet «Olga-svindel» fordi svindlerne sikter seg inn på typiske «eldre kvinnenavn» – som Olga, Kari og Gerd – for å svindle eldre kvinner til å gi fra seg sikkerhetsopplysninger og BankID. Deretter tapper svindlerne kontoer for penger.
Ifølge SR Bank ser man i de siste svindelforsøkene at henvendelsen veldig ofte framstilles som en hastesak, som at kontoen er fryst eller at man må betale for frakt eller liknende. Kunden får så beskjed om å oppgi sensitiv informasjon som kontonummer, passord, pinkode og liknende.

Eldre mest utsatt: - Får kontoene sine tømt

Økonomiekspertens beste råd i økonomisk tøffe tider
Vi PlussKan ikke lempe ansvaret på kunden
Nettopp et slikt Olga-svindeltilfelle har gått hele veien til Høyesterett, etter at en kvinne ble svindlet for 150 000 da hun ga fra seg sikkerhetsopplysninger til svindlerne.
I det aktuelle tilfellet utga svindlerne seg for å jobbe i banken som kvinnen var kunde i.
Kvinnen tapte da saken først ble behandlet i tingretten, vant i lagmannsretten, men banken anket til Høyesterett – som har bestemt at kvinnen får medhold – og banken må betale.
– Høyesterett påpeker at banken står i en situasjon hvor de lett kan dekke dette tapet, i motsetning til enkeltforbrukeren som her ville lidt et stort økonomisk tap, sier juridisk direktør i Forbrukerrådet, Tone Molvær Berset til Vi.no.
Forbrukerrådet, som har ført saken for den svindelutsatte kvinnen, påpekte i september at dommen er av stor betydning for norske svindelutsatte – og forteller at det er flere uheldige forbrukere som står i samme situasjon som kvinnen i denne saken.
– Nå må banken legge denne dommen til grunn når de behandler slike saker, og svindelofrene kan ikke holdes ansvarlige for den kriminelle handlingen de er utsatt for. Dette vil lette livssituasjonen for mange svindelutsatte nordmenn, uttalte Berset.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.