Olga-svindel

Varsler ny svindelbølge mot eldre

SR-Bank varsler om svært mange svindelforsøk den siste tiden. Og nå rettes svindelen mot nye navn som er mye brukt blant eldre, norske kvinner.

SVINDELFORSØK: Den siste uka har SR-Bank registert en sterk økning i antall svindeltilfeller som i hovedsak rettes mot eldre, norske kvinner. Foto: NTB
SVINDELFORSØK: Den siste uka har SR-Bank registert en sterk økning i antall svindeltilfeller som i hovedsak rettes mot eldre, norske kvinner. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Akkurat nå er det uvanlig mange som prøver å hente ut informasjon fra våre kunder som de kan misbruke. Den siste uka har antall varsler som fanges opp i våre interne varslingssystemer blitt tidoblet, sier fagleder Marit Sola i sikkerhetsavdelingen i Sparebank 1 SR-Bank til Børsen.

Det skal spesielt være snakk om lenker som sendes via SMS og Messenger, ifølge Sola, og nå er det ikke lenger de som heter Olga som er mest utsatt, slik det var for noen år siden:

Nå rettes svindelforsøkene mot Haldis eller Herdis, ifølge SR-Banks registreringer.

Også DNBs Sebastian Claydon Takle, avdelingsleder for deres Financial Cyber Crime Center (FC3), bekrefter omfanget av svindelforsøk akkurat nå.

- Forrige uke var en uke med mange bedrageriforsøk også hos oss. Trenden de siste årene har vært at pilene på dette området peker en vei og det er opp, sier Takle.

- Det siste året (og den siste uken) har det vært phishing i alle former som har dominert trusselbildet. I tillegg til de klassiske phishingforsøkene som også har blitt mye bedre har vi flere og flere saker hvor de kriminelle gjennomfører mer målrettede angrep. Disse kan være rettet mot en gruppe eller en spesifikk person. Disse angrepene holder høyt nivå, er vanskelig å oppdage og angrepssummen er ofte skyhøy. Her opplever vi også at de kriminelle bruker flere kanaler for å kontakte offeret, for eksempel SMS etterfulgt av telefonsamtale, forklarer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.