Helsekost

Varsko om ulovlig helsekost

Beslag av ulovlig helsekost er fordoblet - og myndighetene roper varsko om uvitenhet blant befolkningen. Kjøper du ulovlig helsekost, blir du politianmeldt og du kan få bot.

HELSEKOST: Tolletaten og Miljødirektoratet varsler om en dobling i beslag av ulovlige helsekostprodukter, som inneholder ulovlige plantearter. Av de beslaglagte produktene handler det mye om produkter som påstår at de skal hjelpe mot hjerte-, lunge- og leversykdommer og mot prostataproblemer. Foto: Tollvesenet
HELSEKOST: Tolletaten og Miljødirektoratet varsler om en dobling i beslag av ulovlige helsekostprodukter, som inneholder ulovlige plantearter. Av de beslaglagte produktene handler det mye om produkter som påstår at de skal hjelpe mot hjerte-, lunge- og leversykdommer og mot prostataproblemer. Foto: Tollvesenet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tolletaten og Miljødirektoratet varsler om en dobling i beslag av ulovlige helsekostprodukter.

Så langt har de stanset 66 forsendelser med rundt 18 000 piller og 20 kilo pulver og pasta - og det er i stor grad privatpersoner som står for handelen.

Problemet med disse er at de inneholder truede plantearter, både arter som er direkte utrydningstruet, og arter som står i fare for å bli det.

Handel med truede arter er strengt regulert og brudd på regelverket er ulovlig og straffbart.

- Vi anmelder alle slike saker, sier Tor Fredriksen, områdeleder ved Gardermoen i Tolletaten.

Av de beslaglagte produktene handler det mye om produkter som påstår at de skal hjelpe mot hjerte-, lunge- og leversykdommer og mot prostataproblemer.

Og langt de fleste tilfellene er privatimport og ofte internettbestilt, sier Fredriksen til Vi.no.

Én ting er det ulovlige med innholdet av de utrydningstruede planteartene - men et annen aspekt ved netthandel av denne typen produkter er også det helsemessige:

– Med alle disse beslagene stopper vi potensielt farlige produkter fra å nå forbrukerne. Å handle slike produkter over internett medfører risiko for at du ikke får det forventede produktet. Disse kan inneholde alt annet enn den informasjonen som er oppgitt, også helsefarlige produkter, sier Tor Fredriksen i Tolletaten.

Dette er også noe Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, understreker, samtidig med at det er flere andre grunner til at han mener man være forsiktig.

- Frykter mørketall

Handel med truede dyr- og plantearter er strengt regulert i noe som kalles Cites, som er en konvensjon som regulerer den internasjonale handelen med ville dyr og planter som står i fare for å bli utryddet. Tollvesenet har hatt økt fokus på dette i år, og beslaget hittil i år er dobbelt så stort i omfang som i 2020.

– At Tolletaten har gjort så mange beslag i 2021, viser omfanget av problemet, i tillegg til at det kan foreligge mørketall, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder i Miljødirektoratet.

Stadig flere privatpersoner kjøper helsekost fra utlandet, blant annet fra USA og Kina, med innhold av truede arter, uten tilstrekkelig dokumentasjon.

Veulemans sier til Vi.no økningen av handel og beslag av disse produktene kan ha ulike årsaker - hvor en mulig årsak kan være at man har sittet mer hjemme under pandemien og dermed har handlet mer på nett.

- Men det er generelt dårlig kunnskap om at det faktisk er et regelverk som beskytter truede arter - og det er et regelverk som alle må ta ansvar for, både næringsdrivende og forbrukere. Mer kunnskap om regelverket bidrar til å redusere overtredelser, sier Veulemans.

Også Fredriksen forteller om tilfeller med uvitende forbrukere som blir tatt med ulovlige helsekostprodukter:

- De fleste beslagene våre tas i post- eller kurerforsendelser. I slike tilfeller har vi ikke dialog med vareeier, men oversender anmeldelse til politiet direkte. I noen få tilfeller avdekkes slike varer hos flypassasjerer. Da har vi naturlig nok en dialog og de fleste oppgir at de er ute etter effekten som loves for kosttilskuddet, det kan være ymse, men ofte appetittvekkende/slankende, økt seksuallyst, prostatadempende eller annet. Flere oppgir at de var helt ukjente med at slik handel bidrar til utryddelse av sjeldne arter. Med stor uvitenhet om dette i befolkningen er det derfor viktig å fokusere på effekten av slik handel.

Veulemans poengterer at det er er et mye større ansvar når forbrukeren selv bestiller på nett - fordi det da er forbrukeren som blir ansvarlig importør.

- Når du handler i Norge, er det er ledd til som har ansvaret for å kontrollere at produktet ikke inneholde truede arter. Og det er kanskje økt kunnskap hos næringsdrivende om dette, enn hos private, men privatpersoner er ikke fritatt sitt ansvar.

Ulovlige gjengangere

Ifølge Tollvesenet og Miljødirektoratet, er dette ulovlige produkter de ser mye av:

  • Ulovlig: 15 av beslagene hittil i år er av en art som er direkte utrydningstruet, en plante kalt Saussurea costus eller Saussurea lappa. Arten er også kjent under andre navn, som for eksempel Indian Costus. Den brukes ofte i helsekostprodukter rettet mot hjerte-, lunge- og leversykdommer. Det er forbudt å handle helsekostprodukter med direkte utrydningstruede planter. Slike arter er oppført på CITES liste A. Beslagene har omfattet 1900 piller og drøyt 20 kilo med pulver og pasta med Saussurea costus.
  • Krav om tillatelser: Av de 66 beslagene Tolletaten har gjort hittil i år, er 51 forsendelser av helsekost med drøyt 15 980 tabletter som inneholder bark fra afrikansk cherrytre, Prunus africana, også kjent som Pygeum africanum. Arten står i fare for å bli utrydningstruet, og brukes ofte i helsekostprodukter knyttet til prostataproblemer. Arter som ikke er direkte utrydningstruet, men står i fare for å bli det, kalles liste B-arter, og handelen med disse artene er strengt regulert for å unngå at artene blir direkte utrydningstruet. Derfor er det krav om utførsel- og innførselstillatelse for at handel med helsekostprodukter som inneholder disse artene skal være lovlig.

Dette bør du gjøre

Miljødirektoratet har bedt amerikanske myndigheter kontrollere de største eksportørene, som Iherb og Prosta Stream.

Dersom du har tenkt å kjøpe helsekostprodukter eller andre varer fra nettbutikker, oppfordrer Tollvesenet og Miljødirektoratet til å sjekke produktets innholdsfortegnelse.

  • Finner du latinske navn for artene, sjekk om disse er CITES-arter.
  • Er det en liste A-art så ikke kjøp helsekostproduktet, og informer gjerne Miljødirektoratet gjennom Miljødirektoratets tipsordning.
  • Er det en liste B-art, sørg for å sjekke at tillatelsene er i orden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.