Smaken av jul:

Våre ni beste oppskrifter på gløgg

Mange land har sin egen variant av gløgg. Det betyr variasjonsmuligheter for deg!

GLØGG OG PEPPERKAKER: En varm, krydret gløgg er perfekt å servere til pepperkaker med blåmuggost og litt multesyltetøy. Foto: Yvonne Wilhelmsen
GLØGG OG PEPPERKAKER: En varm, krydret gløgg er perfekt å servere til pepperkaker med blåmuggost og litt multesyltetøy. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I år vil vi virkelig lage oss koselige «friminutt» når vi ikke kan omgås slik vi er vant til. De store festene og julebordene er avlyst, så vi får møte noen få og servere det beste vi vet. Kan vi få foreslå gløgg? Server den til kohorten foran en hyggelig julefilm, eller møt venner rundt et bål i skogen og imponer dem med hjemmelaget, varm drikke på termos.

Gløggen fra butikken er vel og bra, men om du virkelig vil imponere og fylle huset med duften av jul, lager du din egen.

Gløgg har det til felles med julematen, at det ikke bare er det man spiser eller drikker som er viktig. Det handler vel så mye ritualet, og om lukta som fyller huset.

Gløgg er en varm drikk som opprinnelig er alkoholholdig, men som også finnes i alkoholfrie varianter. Opprinnelig ble den ansett som en sunn og helsebringende drikk. Den stammer fra omkring år 400 e.Kr. og ble opprinnelig kalt «ypocras» eller «hipocras», etter Hippocrates (460–377 f. KR.). De gamle grekerne inntok drikken etter måltidet, fordi den skulle være god for fordøyelsen.

I Norden drikkes gløgg først og fremst i forbindelse med julehøytida.

Gløgg fra hele verden

Bisp er en varm, krydret rødvinsdrikk med deilig smak av appelsin og andre julekrydder. Oppskriften finnes bla annet i Schønberg Erkens legendariske store kokebok.

Det er dette vi vanligvis omtaler som gløgg her hjemme. Ordet gløgg stammer fra det svenske uttrykket «glödgat», eller oppvarmet vin. Svenskene har en lang gløggtradisjon.

Det samme har danskene, som gjerne serverer gløggen med nystekte æbleskiver, en type munker med epler i, og syltetøy.

I Storbritannia serverer de «mulled wine», tyskernes drikker «glühwein» og i Frankrike serveres det «vin chaud».

I de tyske slottene langs Rhinen skal de på 1400-tallet ha begynt å varme opp rødvin, tilsette krydder og drikke det som «glühwein» for å holde varmen om vinteren. Den inneholder gjerne både vann, rødvin, rom, appelsinjuice, svisker, sitron, svart te, sukker, kanel og nellik, men finnes også i en rekke andre lokale varianter. Etter hvert utviklet drikken seg til en vinter- og juletradisjon som bredte seg til store deler av Nord-Europa.

I Frankrike lagde man for mer enn 400 år siden en egen gløggvariant av varm armagnac eller konjakk med sukker, der sukkeret ble smeltet i flammen fra brennevinet, som ble antent. Drikken ble tilsatt sitron og vanilje og enten servert varm som den var eller i kaffe. Derfor mener fortsatt mange at ekte julegløgg bør inneholde armagnac eller konjakk. Også franskmennene har med tiden tilsatt stadig mer rødvin i sin gløgg, ifølge magasinet Historie.

Gløgg kan gi forgiftning

Tilberedes gløggen feil, kan den gi en mild kobberforgiftning med symptomer som kvalme, brekninger og diaré. Symptomene kommer ofte allerede ti minutter etter inntak, og selv små mengder kobber kan gi symptomer.

Slik forebygger du kobberforgiftning av gløgg:

Unngå kobberkjeler, kjeler som brukes til koking av vann og som ikke rengjøres jevnlig, og vannkokere. Varmeelementene i vannkokere kan inneholde kobber, og både vannkjeler og elektriske vannkokere kan få et kobberbelegg fra vannrør over tid.

Kilde: Helsenorge.no

Hvilken vin bør man velge til gløgg?

Du tenker kanskje at du fint kan bruke den billigste vinen til gløgg, siden den uansett skal varmes og tilsettes mye annen smak? Det stemmer ikke alltid, ifølge Vinskolan: Oppvarming vil framheve de bitre og stramme smakene i vinen. Samtidig er det ingen grunn til å bruke en dyr vin i gløgg, fordi smaksnyansene kan forsvinne helt i møte med krydderne du tilsetter. En vin med fruktig smak vil gi det beste resultatet. Pass på at den ikke inneholder for mye garvesyre som kan bli skarp ved oppvarming. Spør på Vinmonopolet, de har kunnskapsrike ansatte som vil hjelpe deg å velge en god gløggvin. Gi beskjed om du pleier å bruke en skvett brennevin i gløggen, da dette har betydning for hvilken vin du bør velge.

Vin chaud og pepperkaker med blåmuggost (ca. 1 liter)

Vin chaud og pepperkaker med blåmuggost

(ca. 1 liter)

«Vin chaud» betyr varm vin oversatt til norsk, og er franskmennenes variant av gløgg.

  • 1 flaske rødvin
  • 1 dl sukker
  • ½ vaniljestang
  • 1 ts nellikspiker
  • 1 kanelstang
  • 1 stjerneanis
  • 8–10 kardemommekjerner
  • 1 appelsin
  1. Hell vin i kasserollen. Ha oppi sukker, vaniljestang delt på langs, nellikspikre, kardemommekjerner, kanelstang og stjerneanis.
  2. Tilsett saften av en halv appelsin og bitte litt revet appelsinskall (ikke det hvite). Skjær den andre halvdelen i båter, fjern skallet fra båtene og ha dem i rødvinsgløggen.
  3. Varm opp til 68 grader ved lav varme (til det så vidt begynner å ryke av gløggen). Blir gløggen for varm, vil alkoholen fordampe.
  4. La gløggen trekke i ca. 15–20 minutter. Når gløggen har fått passe krydret smak, kan du fiske ut krydderne med en sil.
  5. Fordel romtemperert blåmuggost på pepperkaker og topp med multesyltetøy eller en god appelsinmarmelade og server til gløggen.

Lys gløgg med honning og akevitt

Lys gløgg med honning og akevitt

Juster honningmengden etter hvor syrlig eplemost du bruker.

  • 8 dl eplemost
  • revet skall av 5 sitroner
  • 2 ss honning
  • 2 dl akevitt
  • 4 stk kardemommekjerner
  • 2 skiver fersk ingefær
  • 3 hele nellik
  • 1 kanelstang
  1. Varm opp honningen sammen med litt av eplemosten.
  2. Ha deretter alle ingrediensene i en nyvasket glassflaske og tett den godt.
  3. Når gløggen skal brukes, varmes innholdet sakte opp i en kjele til rundt 80 grader.

Mulled wine

Mulled wine


  • 1 appelsin
  • 1 sitron, kun skallet
  • 150 g brunt sukker
  • 6 hele nellik
  • 6 kardemommefrøkaplser
  • 2 stjerneanis
  • 1 kanelstang
  • 1/2 ts revet muskatnøtt
  • 1 1/2 l rødvin
  • 1 1/2 dl ingefærøl


  1. Vask appelsinen og sitronen. Press saften av appelsinen. Riv av skallet, men ikke få med noe av det hvite. Finriv sitronskallet
  2. Ha skall og saft i en kjele. Tilsett krydder og sukker. Tilsett 2 dl rødvin og varm opp under omrøring. La det småkoke i cirka 5 minutter.
  3. Nå har du en base for mulled wine som kan brukes med en gang eller oppbevares kjølig. Den holder i flere uker i kjøleskapet. Husk bare at det vil bli stadig sterkere kryddersmak så lenge krydderne er med. Du må justere smaken med mer rødvin.
  4. 5 minutter før servering tilsettes resten av vinen og det varmes opp til ca. 70 grader. Tilsett ingefærølet i det den skal serveres. Fyll opp i kopper og server med nøtter, mandler eller pepperkaker.

Dansk gløgg

Dansk gløgg

Gløggessens:

  • 1 flaske kraftig rødvin
  • 250 g brun farin
  • 20 g kanel i stenger
  • 20 g hel allehånde
  • 10 g hel kardemomme

Gløgg:

  • 1,5 l kraftig rødvin
  • 2 dl brun rom
  • 2 dl snaps (akevitt)
  • skall av 1 appelsin
  • 2 dl frisk appelsinsaft
  • 4 dl rosiner
  • 100 g mandler
  • 3 dl portvin
  1. Essensen lages ved å helle rødvin i en gryte, tilsett krydder og varm opp uten at det koker. La det avkjøles i gryten. Sil ut krydderne, når varmen har avtatt.
  2. Til gløggen legges rosinene i bløt i portvin, gjerne i 24 timer.
  3. Bland essensen med mer rødvin, sprit, skall og saft fra appelsinen. Varm det hele opp til under kokepunktet. Tilsett rosinlake og mandler

Bisp (ca. 1 liter)

Drik dig varm. Tre forskellige slags gløgg med bid og karakter. Krydderier til julegløggen.

Skal du gi bort bispen i gave kan du med fordel sile fra appelsinskallet før den helles på flaske. Appelsinskallet kan nemlig gi en bitter smak til bispen om det er i for lenge.

  • 1 dl solbærsaft
  • 1 dl vann
  • 150 g sukker
  • 1 hel kanel stang
  • 3 hel nellik
  • skall og saft av 1 appelsin
  • 7,5 dl rødvin


  1. Kok opp saft og vann med krydderne og la det koke et par minutter.
  2. Vask appelsin godt, skrell den med en potetskreller og skjær skallet i tynne strimler. Se til at du ikke får med det hvite på skallet.
  3. Del appelsin i to, press ut saften og ha den i kjelen og la de hele koke i ytterligere et par minutter.
  4. Sil blandingen over i en ny kjele. Ha i appelsinskall og rødvin og la blandingen varmes til maks 70 grader. Server bispen med rosiner og hakkede mandler eller avkjøl den litt og hell den på rengjorte flasker.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer