Mange land har sin egen variant av gløgg. Det betyr variasjonsmuligheter for deg!
GLØGG OG PEPPERKAKER: En varm, krydret gløgg er perfekt å servere til pepperkaker med blåmuggost og litt multesyltetøy. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Vis mer
I år vil vi virkelig lage oss koselige «friminutt» når vi ikke kan omgås slik vi er vant til. De store festene og julebordene er avlyst, så vi får møte noen få og servere det beste vi vet. Kan vi få foreslå gløgg? Server den til kohorten foran en hyggelig julefilm, eller møt venner rundt et bål i skogen og imponer dem med hjemmelaget, varm drikke på termos.
Gløggen fra butikken er vel og bra, men om du virkelig vil imponere og fylle huset med duften av jul, lager du din egen.
Gløgg har det til felles med julematen, at det ikke bare er det man spiser eller drikker som er viktig. Det handler vel så mye ritualet, og om lukta som fyller huset.
Gløgg er en varm drikk som opprinnelig er alkoholholdig, men som også finnes i alkoholfrie varianter. Opprinnelig ble den ansett som en sunn og helsebringende drikk. Den stammer fra omkring år 400 e.Kr. og ble opprinnelig kalt «ypocras» eller «hipocras», etter Hippocrates (460–377 f. KR.). De gamle grekerne inntok drikken etter måltidet, fordi den skulle være god for fordøyelsen.
I Norden drikkes gløgg først og fremst i forbindelse med julehøytida.
Gløgg fra hele verden
Bisp er en varm, krydret rødvinsdrikk med deilig smak av appelsin og andre julekrydder. Oppskriften finnes bla annet i Schønberg Erkens legendariske store kokebok.
Det er dette vi vanligvis omtaler som gløgg her hjemme. Ordet gløgg stammer fra det svenske uttrykket «glödgat», eller oppvarmet vin. Svenskene har en lang gløggtradisjon.
Det samme har danskene, som gjerne serverer gløggen med nystekte æbleskiver, en type munker med epler i, og syltetøy.
I Storbritannia serverer de «mulled wine», tyskernes drikker «glühwein» og i Frankrike serveres det «vin chaud».
I de tyske slottene langs Rhinen skal de på 1400-tallet ha begynt å varme opp rødvin, tilsette krydder og drikke det som «glühwein» for å holde varmen om vinteren. Den inneholder gjerne både vann, rødvin, rom, appelsinjuice, svisker, sitron, svart te, sukker, kanel og nellik, men finnes også i en rekke andre lokale varianter. Etter hvert utviklet drikken seg til en vinter- og juletradisjon som bredte seg til store deler av Nord-Europa.
I Frankrike lagde man for mer enn 400 år siden en egen gløggvariant av varm armagnac eller konjakk med sukker, der sukkeret ble smeltet i flammen fra brennevinet, som ble antent. Drikken ble tilsatt sitron og vanilje og enten servert varm som den var eller i kaffe. Derfor mener fortsatt mange at ekte julegløgg bør inneholde armagnac eller konjakk. Også franskmennene har med tiden tilsatt stadig mer rødvin i sin gløgg, ifølge magasinet Historie.
Du tenker kanskje at du fint kan bruke den billigste vinen til gløgg, siden den uansett skal varmes og tilsettes mye annen smak? Det stemmer ikke alltid, ifølge Vinskolan: Oppvarming vil framheve de bitre og stramme smakene i vinen. Samtidig er det ingen grunn til å bruke en dyr vin i gløgg, fordi smaksnyansene kan forsvinne helt i møte med krydderne du tilsetter. En vin med fruktig smak vil gi det beste resultatet. Pass på at den ikke inneholder for mye garvesyre som kan bli skarp ved oppvarming. Spør på Vinmonopolet, de har kunnskapsrike ansatte som vil hjelpe deg å velge en god gløggvin. Gi beskjed om du pleier å bruke en skvett brennevin i gløggen, da dette har betydning for hvilken vin du bør velge.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi
bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene
våre.
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.