Stuerent å bruke arvet pels?

Var hun seriøs? Gikk hun skamløst rundt, kledd i pels?

KOMMENTAR: Jeg hadde bilder av mink med kjøttsår på netthinnen, men når det gjelder pelsbruk har jeg snudd.

GAMMEL PELS: Skal man kaste gammel pels som allerede henger i skapet? Foto: Shutterstock / NTB / Scanpix
GAMMEL PELS: Skal man kaste gammel pels som allerede henger i skapet? Foto: Shutterstock / NTB / Scanpix Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Hun sto foran meg i køen på flyplassen på Torp i Sandefjord. En småbarnsmor, ikke så mye eldre enn meg. Jeg kjente irritasjonen vokse i meg. Var hun seriøs? Gikk hun virkelig skamløst rundt, kledd i pels? Hadde hun ikke fått med seg noe som helst?

Det var rett før jul 2014, Brennpunktdokumentaren «Pels» hadde nylig blitt sendt på NRK.

I PELSLUE: Dronning Sonja fotogafert 1. mars 1975 mens hun ser på alpint under mesterskapet Holmenkollen Kandahar i Kirkerudbakken. Foto: NTB/Scanpix
I PELSLUE: Dronning Sonja fotogafert 1. mars 1975 mens hun ser på alpint under mesterskapet Holmenkollen Kandahar i Kirkerudbakken. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Jeg hadde levende bilder av mink med kjøttsår, sølvrev og blårev med alvorlige skader på netthinnen. Dyr med ødelagte labber fordi de stod på netting i trange bur.

Dyr skal ikke leve livet i bur. Å gå i pels er som å si «jeg støtter denne industrien» eller «jeg har ikke fulgt med». Likegyldighet er det verste. Jeg mente helt klart at småbarnsmoren på Torp ikke hadde reflektert over hva hun hadde tatt på seg.

Men det er lite i denne verden som er svart- hvitt.

Innafor med arvet pels?

Pelsdyroppdretten i Norge er vedtatt avviklet innen 2025, men pels er fortsatt et hett tema i 2020. I Norge handler det om hvorvidt det er innafor å bruke arvet pels.

I innlegget «Gi den gamle pelskåpen amnesti» hos NRK i november i fjor tar Ingun Grimstad Klepp, Seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo, OsloMet og Tone Skårdal Tobiasson, redaktør for nicefashion.org til orde for at pels som allerede finnes i skapet, skal brukes.

De skriver at å kaste pelsen ville være en miljøsynd fordi man kaster en verdifull ressurs. En pelsjakke eller kåpe som henger i skapet er et mer miljøvennlig alternativ enn boblejakke i syntetisk tekstil og fuskepels som vil avgi mikroplast ved bruk.

OFTE I PELS: Ikonet Marilyn Monroe. Foto: NTB Scanpix
OFTE I PELS: Ikonet Marilyn Monroe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Og hvorfor er det pelskåpen som skal få den massive kritikken når halve Norge går rundt med pelskanter på boblejakke-hetta og pelsdusk på luen?», skriver de.

I et samfunn hvor vi nå er opptatt av gjenbruk: hva med pelsen som henger igjen i skap etter oldemødre og bestemødre og som fortsatt er i fin stand? Jeg tenker det også er litt fint å bruke en pels som en kjær bestemor en gang har brukt. Kanskje omsydd hvis snittet ikke fungerer.

Det er ingen tvil om at man må følge godt med dersom man vil være en god forbruker. Det hjelper lite å være vegetarianer og tenke at det redder kloden å spise avokado. Og det er jo ganske trist med husdyr som ender sitt liv innpakket i plast i søpla uten å bli spist.

Synd i klesskapet

Jeg har gammel synd hengende i skapet i form av et par fargede fuskepelser. Flaut selvfølgelig og naivt. Kjøpt i den tro at det var et fint alternativ til ekte pels.

Når jeg ser dem nå ser jeg for meg mikroplast på middagstallerkenen.

Til et vinterbryllup for noen år siden kjøpte jeg et skjerf av hvit kaninpels i en vintagebutikk. Jeg var veldig i tvil. Skulle jeg virkelig kjøpe pels? Men jeg kom til slutt fram til at det var god ressursbruk å kjøpe brukt og bedre enn å kjøpe fusk.

Kaja Ringnes Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, fraråder bruk av ekte pels selv om den er kjøpt brukt eller arvet.

I et intervju med motenettstedet Melk & Honning sier hun at å bruke pels gir negative signaler:

– Det kan bidra til å skape mote. Vintagepels solgt i bruktbutikker har tidligere vært trendsettende, og da er det vanskelig å skille på den gamle pelsen og pels som er kjøpt ny, uttalte hun.

Jeg er fortsatt mot pelsdyrindustrien, men jeg synes vi skal gi oss selv en sjanse til å skille snørr og barter.

Jeg skal ikke trekke konklusjoner neste gang jeg ser en person med pels. Den kan være et omsydd arvestykke som kan brukes av flere generasjoner. Til den rette anledningen skal jeg også bruke kaninpelsen uten å gremmes.

Som en Facebook-venn kommenterte om pelsbruk nylig: «Det er lov å bruke huggu».

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.