Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
De siste årene har grønne stueplanter vært trendy som aldri før, og norske hjem bugner av grønne planter i alle størrelser og fasonger. Under pandemien ble stadig flere av oss bitt av plantebasillen, også utendørs. Hage og hjemmedyrking har bokstavelig talt fått en ny vår de siste to årene. Og nå som våren er her for fullt, fylles både krukker og bed med sommerblomster og andre fine planter.
Men med denne trenden har en ny trend fulgt med på lasset: Stadig flere av oss dropper turen til det lokale hagesenteret og kjøper plantene på nettet, ofte fra utlandet. Det gir grunn til bekymring, mener Mattilsynet.

Plukke ramsløk: Unngå den giftige «tvillingen»

Anne tok sluttpakke og overtok vingård i Italia: - Jeg kunne ingenting om vinproduksjon
Vi PlussSkadedyr og plantesykdom
Importerte planter kan nemlig ha med seg en rekke blindpassasjerer. Dette kan være plantesykdommer, insekter og andre organismer som kan gjøre stor skade på planter, både i private hager, i landbruket, i skog og naturen for øvrig, skriver Mattilsynet i en pressemelding.
Plantehelsen i Norge er god sammenlignet med andre europeiske land. Men økende handel med planter fra utlandet, både kommersiell og privat, øker risikoen for at nye skadegjørere får fotfeste i Norge, advarer Mattilsynet.
– Kjøper du planter fra utlandet, så risikerer du at det følger med skadedyr og plantesykdommer som kan gjøre stor og uopprettelig skade. Andre land i Europa strever med mange skadedyr og plantesykdommer som vi til nå har vært forskånet for i Norge. Om vi ikke er forsiktige når vi handler planter og jord fra andre land, så kan det få store konsekvenser, sier Line Ruden, seksjonssjef i seksjon planter og innsatsvarer i Mattilsynet, i pressemeldingen.

- Ja, prisen stemmer

Svenskehandel: - Kraftig prisøkning på alle varer
Handler planter på nett
Norge har et svært strengt regelverk for import av planter fra utlandet, nettopp for å beskytte plantehelsen her i landet. Følger det skadedyr eller sykdommer med de nye plantene dine, kan det føre til store avlingstap i landbruket om de blir spredt fra private hager. Det kan også føre til økt brukt av plantevernmidler.
– Vår erfaring er at mange handler planter på nett og via sosiale medier, uten å være klar over konsekvensene det kan få og kravene i regelverket. Det gjør oss bekymret, sier Ruden i Mattilsynet.
Mattilsynet er også kjent med utenlandske firmaer som selger planter på nettsider som fremstår som norske. Forbrukere kan da uforvarende kjøpe planter fra utlandet.

Derfor er middelhavsdietten så sunn
Vi Pluss
Bør ikke spises rå
Forbudte planter
Plantehelseregelverket gjelder både for kommersielle aktører og privatpersoner. Handler du planter på nett eller tar med deg planter hjem fra utlandet, er du selv ansvarlig for at du følger regelverket og ikke innfører skadegjørere.
I korte trekk er det fire ting du må kjenne til:
- Hovedregelen er at plantene i sendingen skal være fulgt av et plantesunnhetssertifikat, som dokumenterer at plantene innfrir norske importkrav.
- Importsendingen skal på forhånd meldes inn til Mattilsynet.
- Når sendingen har kommet fram, skal den kontrolleres i en mottakskontroll. Dette gjelder både dokumentasjon og plantene.
- Noen planter og frø, for eksempel hagelupin, rynkerose og blomstermispel, er forbudt å importere.
Har du allerede kjøpt planter fra utlandet og mistenker at du kan ha fått med noen ubudne blindpassasjerer på kjøpet? Da har du plikt til å melde fra til Mattilsynet.

Stueplantene du bør styre unna
Frø og potteplanter til privat bruk
Selv om Mattilsynet advarer mot å kjøpe planter og frø i utlandet, er det ikke totalforbud mot innførsel til privat bruk.
Følgende mengder frukt, bær, planter og plantedeler til privat bruk kan importeres uten plantesunnhetssertifikat og rapportering til Mattilsynet.
- Inntil 10 kilo frukt, bær og grønnsaker (ikke poteter)
- Inntil 25 stk. avskårne blomster
- Inntil 3 kilo blomsterløk og blomsterknoller
- Inntil 5 stk. potteplanter (stueplanter) fra europeiske land
- Inntil 50 porsjonspakninger med frø
Merk at du må ha særskilt tillatelse til å ta med deg poteter inn til Norge, uansett mengde.
Men selv om du har lov til å importere små mengder til privat bruk, er det fortsatt slik at det tryggeste er å være litt gammeldags og handle planter på ditt lokale hagesenter.
Da slår du flere fluer i én smekk: Du får planter som er trygge for plantehelsen, i tillegg til at de er tilpasset klimaet der du bor og lettere holder seg fine gjennom hele sommeren.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.