Grønne planter og hageplanter

- Vær forsiktig med plantekjøp på nettet

Planter kjøpt i utlandet kan ha med seg sykdommer og skadedyr som truer norsk landbruk, skog og private hager. Nå advarer Mattilsynet mot økt plantehandel fra utenlandske nettbutikker.

ADVARER: Planter kjøpt i utenlandske nettbutikker kan ha med seg en rekke blindpassasjerer som er skadelige for norsk landbruk, skog og private hager. Mattilsynet advarer mot økt plantehandel fra utlandet de siste årene, og ber folk være varsomme med hva de importerer til Norge. Foto: NTB
ADVARER: Planter kjøpt i utenlandske nettbutikker kan ha med seg en rekke blindpassasjerer som er skadelige for norsk landbruk, skog og private hager. Mattilsynet advarer mot økt plantehandel fra utlandet de siste årene, og ber folk være varsomme med hva de importerer til Norge. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De siste årene har grønne stueplanter vært trendy som aldri før, og norske hjem bugner av grønne planter i alle størrelser og fasonger. Under pandemien ble stadig flere av oss bitt av plantebasillen, også utendørs. Hage og hjemmedyrking har bokstavelig talt fått en ny vår de siste to årene. Og nå som våren er her for fullt, fylles både krukker og bed med sommerblomster og andre fine planter.

Men med denne trenden har en ny trend fulgt med på lasset: Stadig flere av oss dropper turen til det lokale hagesenteret og kjøper plantene på nettet, ofte fra utlandet. Det gir grunn til bekymring, mener Mattilsynet.

Skadedyr og plantesykdom

Importerte planter kan nemlig ha med seg en rekke blindpassasjerer. Dette kan være plantesykdommer, insekter og andre organismer som kan gjøre stor skade på planter, både i private hager, i landbruket, i skog og naturen for øvrig, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Plantehelsen i Norge er god sammenlignet med andre europeiske land. Men økende handel med planter fra utlandet, både kommersiell og privat, øker risikoen for at nye skadegjørere får fotfeste i Norge, advarer Mattilsynet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.