Utelys? Sjekk at det har riktig merking

Feil bruk av lys ute kan føre til kortslutning - og starte brann!

UTELYS: Led, solcelle eller batteri? Lys ute gjør den store forskjellen. Men pass på før du kjøper - og sjekk IP-nummer og CE-merking. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
UTELYS: Led, solcelle eller batteri? Lys ute gjør den store forskjellen. Men pass på før du kjøper - og sjekk IP-nummer og CE-merking. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Klar for lange, lyse sommerkvelder? Litt lys i hagen eller på terrassen kan gjøre kvelden hyggeligere og strekke den litt lenger.

Det annonseres mye for belysning om dagen - og det er mye å plukke og velge i, i butikkhyllene.

Men hva bør du velge - og hvordan kan du forsikre deg om at det du kjøper, faktisk tåler å stå ute?

Må minst være IP 44

- Skal elektrisk utstyr brukes ute, bør det minimum være klassifisert som IP 44. Det gjør at utstyret tåler regn og sprut, men ikke å spyles med hageslangen - da kan man fort få vanninntrengning, sier Trond Salter, fagsjef i Norsk elektroteknisk komité (NEK).

IP-systemet er et system som sier noe om utstyrets beskyttelse mot inntrenging av faste gjenstander og vann. IP er en forkortelse for «international protection rating» - og tallet sier noe om hvor mye vann utstyret tåler. Jo høyere tall - jo mer vann tåler det.

Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), forteller at hvor tett belysningen må være, er avhengig av miljøet det skal plasseres i.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.