Utelys? Sjekk at det har riktig merking

Feil bruk av lys ute kan føre til kortslutning - og starte brann!

UTELYS: Led, solcelle eller batteri? Lys ute gjør den store forskjellen. Men pass på før du kjøper - og sjekk IP-nummer og CE-merking. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
UTELYS: Led, solcelle eller batteri? Lys ute gjør den store forskjellen. Men pass på før du kjøper - og sjekk IP-nummer og CE-merking. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Klar for lange, lyse sommerkvelder? Litt lys i hagen eller på terrassen kan gjøre kvelden hyggeligere og strekke den litt lenger.

Det annonseres mye for belysning om dagen - og det er mye å plukke og velge i, i butikkhyllene.

Men hva bør du velge - og hvordan kan du forsikre deg om at det du kjøper, faktisk tåler å stå ute?

Må minst være IP 44

- Skal elektrisk utstyr brukes ute, bør det minimum være klassifisert som IP 44. Det gjør at utstyret tåler regn og sprut, men ikke å spyles med hageslangen - da kan man fort få vanninntrengning, sier Trond Salter, fagsjef i Norsk elektroteknisk komité (NEK).

IP-systemet er et system som sier noe om utstyrets beskyttelse mot inntrenging av faste gjenstander og vann. IP er en forkortelse for «international protection rating» - og tallet sier noe om hvor mye vann utstyret tåler. Jo høyere tall - jo mer vann tåler det.

SJEKK MERKINGEN: Alt utstyr skal være CE-merket, og i tillegg bør utendørsbelysning ha minst IP44-klassifisering - som sier noe om hvor mye vann og fukt lysenheten tåler. Foto: Kristin Sørdal
SJEKK MERKINGEN: Alt utstyr skal være CE-merket, og i tillegg bør utendørsbelysning ha minst IP44-klassifisering - som sier noe om hvor mye vann og fukt lysenheten tåler. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), forteller at hvor tett belysningen må være, er avhengig av miljøet det skal plasseres i.

- Dette betyr at belysning under tak som normalt kun utsettes for fuktighet og ikke direkte regn kan ha en IP-grad på for eksempel IP43, mens armaturer som utsettes for direkte regn må ha for eksempel IP44. For belysning som skal senkes ned i vann, for eksempel belysning i et basseng, så må IP-graden være IP68 eller tilsvarende, fortsetter han.

KAN STARTE BRANN: Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), sier bruk av innelys ute kan føre til kortslutning - og brann. Foto: Anita Andersen (DSB)
KAN STARTE BRANN: Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), sier bruk av innelys ute kan føre til kortslutning - og brann. Foto: Anita Andersen (DSB) Vis mer
Det finnes langt mer du kan gjøre enn å bare finne fram hageslangen. Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Vis mer

Pass på: Kan kortslutte og starte brann

Salter påpeker at innendørs belysning ikke må brukes ute:

- Selv om utstyret vil stå under tak, er det fortsatt å regne som utendørs - og innendørs utstyr skal ikke benyttes.

Ly forteller at belysning som er ment kun for innendørsbruk normalt vil ha IP-nummer 20.

- Dette betyr at de ikke er beskyttet mot vann. Ved plassering av disse utendørs, vil det oppstå vanninntrenging og fare for kortslutning med påfølgende fare for branntilløp, understreker Ly.

- Følg bruksanvisningen

I tillegg til IP-merking skal utendørsbelysning som selges i Norge ha informasjon om produsent og eventuelt importør, effekt (watt) og spenning (220-250V) og CE-merking - som handler om sikkerhet.

- Alt utstyr skal være CE-merket. Det betyr at man overholder de reglene som er nedfelt i EU-direktivet for lavspenningsprodukter. Dette vil ikke være noe problem for produkter kjøpt over disk i Norge - men kjøper du produktene fra en utenlandsk nettside, skal du passe på merkingen, hevder Salter.

Ly sier til Vi.no at DSB anbefaler å kjøpe elektrisk belysning i norske butikker - for slik å få med seg dokumentasjon på at produktet er egnet for norske forhold.

Og pass på hvordan du bruker produktet:

Salter råder til å følge bruksanvisningen fra produsenten, hvor det vil stå råd om montering og hvilke forholdsregler man må ta.

Utelys må kobles til ute!

Ly advarer i tillegg mot å koble lamper eller belysning til innekontakt og deretter trekke belysningen ut.

- Generelt gjelder at produkter som skal brukes ute skal kobles til en utekontakt. En kontakt inne er ikke nødvendigvis egnet til å koble ut om det oppstår en feil på produktet. En bevegelig ledning som er trukket ut gjennom et vindu eller en dør kan bli utsatt for påkjenninger den ikke tåler og en farlig situasjon kan oppstå, som for eksempel en brann, påpeker Ly.

Han understreker også at dersom produktet er laget for fast tilkobling, skal en elektrobedrift kontaktes og en elektriker skal stå for sikker tilkobling til det elektriske anlegget i boligen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.