Ramsløk

Unngå å forveksle ramsløk med denne planten

Nå er det sesong for ramsløk i norske skoger. Men å forveksle den spiselige planten med giftig liljekonvall kan være farlig, ikke minst for de med hjerteproblemer, eller barn.

PLUKKE RAMSLØK: Pass på at du plukker ramsløk (til venstre) og ikke liljekonvall (til høyre) som er giftig. Foto: Giftinformasjonen
PLUKKE RAMSLØK: Pass på at du plukker ramsløk (til venstre) og ikke liljekonvall (til høyre) som er giftig. Foto: Giftinformasjonen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Selv om ramsløk kan friste til tilberedning på kjøkkenet, er det viktig å være føre var ved plukking nå som sesongen så smått er i gang - og ikke forveksle ramsløk med liljekonvall.

- Vi får henvendelser både om folk som har forvekslet liljekonvall og ramsløk, og barn som har fått i seg liljekonvall, forteller seniorrådgiver i Giftinformasjonen, Marte Espeland, til Vi.no.

Liljekonvall er nemlig giftig og inneholder hjerteaktive stoffer, som gjør at hjertesyke kan være mer utsatt for å bli alvorlige syke av disse stoffene, forteller hun videre.

Problematisk for hjertesyke

Hjertesyk eller ei, om du eller barna har fått i dere liljekonvall på grunn av forveksling med ramsløk, anbefaler Espeland at man kontakter Giftinformasjonen for råd, eller kontakter lege.

- Hva vi råder til å gjøre kommer an på mengden man har fått i seg, forteller hun.

Ifølge Helsenorge inneholder hele planten giftstoffer, og symptomer som magesmerter, kvalme og oppkast eller diaré kan oppstå, i tillegg til at den altså kan gi effekter på hjertet.

Mette Ekeland ved Giftinformasjonen har tidligere uttalt til NRK at hvordan giften til liljekonvall kan virke ved å gi forskjellige symptomer fra hjertet, for eksempel at det forstyrrer hjertets funksjon og at det dermed slår sakte eller urytmisk.

Hvordan se forskjell på ramsløk og liljekonvall?

For å skille mellom trygg ramsløk og giftig liljekonvall bør du sjekke at bladene har en duft av løk eller hvitløk som kommer tydeligere frem hvis du gnir på dem. Å skille bladene på utseende er vanskeligere.

LILJEKONVALL: Det er lettere å styre unna liljekonvall når den får sine gjenkjennelige blomster. Foto: NTB
LILJEKONVALL: Det er lettere å styre unna liljekonvall når den får sine gjenkjennelige blomster. Foto: NTB Vis mer

Når plantene får blomster er det betraktelig lettere å se forskjell på dem: Ramsløk har stjerneformede, hvite blomster, mens liljekonvall har hvite eller rosa klokkeformede blomster som vokser klasevis, skriver Helsenorge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.