(Vi.no):

Skikkelig tabbe hvis du har en treg gressklipper
En ujevn plen ser ikke bra ut, og er ikke noe godt underlag for lek og aktivitet. Dessuten er den vanskelig å klippe. Ujevnhetene blir heller ikke borte av seg selv. Tvert imot, her legger det seg gjerne vann, og problemet blir forsterket med tiden.
Ujevnheter
- Hvis ikke ujevnhetene er for dype, kan dette fikses meget enkelt, forklarer Agnar Kvalbein. Han har forsket på gress til grøntanlegg i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), men er nå pensjonist.
Dryss jord over fordypningen, men ikke mer enn at toppen på gresset stikker opp. La gresset vokse igjennom, og gjenta helt til ujevnheten er borte.

Slik temmer du den irriterende skjøteledningen
Pass bare på å bruke riktig jordtype. Stikkordet er mineraljord.
Bruker du torv eller kompost, inneholder jorda kun organisk materiale som blir brutt ned til vann og CO2. Da ser det fint ut i starten, men etter en tid er dumpa der igjen.
I mineraljord er innholdet av sand eller leire høyt. Det brytes ikke ned slik at sparklingen holder formen. Ulempen er at slik jord ikke finnes i sekker hos hagesentrene.



Dumper og hull
Er du tålmodig, kan samme metode brukes på dype dumper, men da blir det mange omganger, understreker Kvalbein. Ellers finnes det to andre alternativer.

Kjell og Christian har en oase på taket midt i Oslo
Metode én er å fylle på jord, og deretter så på nytt. Da er det kritisk at frøene holdes fuktige etter såing, så dekk gjerne med en tynn fiberduk. Den holder på fuktigheten slik at du slipper å gå og vanne helle tiden. Når gresset spirer fjerner du duken.



Brett ut og bøy tilbake
Metode to gir litt kroppsarbeid, men fordelen er at du slipper å så på nytt.

Nå kommer batteriklipperne for de store plenene
Skjær et kryss i fordypningen med en skarp spade. Lirke spaden under gressrøttene og skjær ut til siden slik at du kan løfte flikene og brette dem tilbake. Fyll i jord og legg flikene tilbake. Trykk dem godt ned og vann godt.
- Det eneste du må passe på med denne metoden, er å bruke samme type jord, ellers blir det et sjikt med ulike jordtyper under plenen. Det liker ikke gresset, sier forskeren.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.