Aldri mer mislykket marengs:

Trikset som gir perfekt pavlova

Det er lett når du vet hemmeligheten!

<strong>Festkake:</strong> En lekker pavlova skaper fest og er en kake for både små og store kakeelskere. Foto: Synøve Dreyer
Festkake: En lekker pavlova skaper fest og er en kake for både små og store kakeelskere. Foto: Synøve Dreyer Vis mer
Publisert

Festdagene i mai er like rundt hjørnet, og selv om noe blir annerledes er noen tradisjoner for gode til å droppe. Av dem står pavlova høyt på lista til 17.mai for alle kakeelskere.

Marengs kan lages på flere måter

Fransk marengs er den vanligste, og kanskje enkleste: Eggehviter piskes på medium hastighet, til et dannes luftige og myke topper. Sukkeret tilsettes gradvis til en blank og stiv marengs.

Sveitsisk marengs lages ved å piske ingrediensene sammen over vannbad slik at marengsen stivner langsom på svak varme, noe som gir en ekstra blank marengs.

Italiensk marengs lages ved å koke opp sukkeret til en sirup som tilsettes piskede eggehviter mens vispen går. Dette gir en mer stabil marengs.

Kilde: Tine

FESTKAKE: Pavlova er en flott festkake som er enkel å lage. Marengs, krem og friske bær er alt som skal til. Kaken er florlett, sprø og smelter i munnen. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Kunsten å bake marengs

Enten er du god til å bake marengs og får den vellykket hver gang, ellers så får du det rett og slett ikke til.

Blir marengsbunnen mislykket er det ingen grunn til å fortvile: Pavlova er en rotekake som ikke trenger å se perfekt ut. Pøs på med krem og bær, flagg og pynt, og gjestene vil hive seg over kaka før noen rekker å studere bunnen. Går alt i knas, blander du ingrediensene sammen i en bolle og serverer det hele som dessert.

Men vil du sikre deg perfekt pavlovabunn hver gang, gjør du dette:

Vask bollen og vispen med sitronsaft eller eddik før du setter i gang.

Samme hvor godt du vasker kjøkkenredskapene, legger det seg ofte en hinne av fett på overflaten som hindrer eggehviten i å bli ordentlig stiv. Særlig gjelder dette eldre, velbrukte plastboller. Men en liten dæsj syre gjør altså susen!

Vil du være ekstra sikker på å lykkes, får du to eggstra (!) gode tips her:

 • Det er lettere å skille eggeplommen fra hviten om egget er kjøleskapkaldt og ferskt.
 • Bruk ferske egg: Jo eldre eggene er, jo lettere er det for at hinna rundt plommen punkterer. Og skal du få ordentlig stivpisket marengs, må du holde eggeplommen unna.

Skal eggene skilles i plomme og hvite, er kjøleskapskalde egg å foretrekke. Bak med ferske egg, for hinna rundt eggeplommen har lett for å punktere jo eldre eggene er.

Pavlova med en vri

Vil du ha en ny vri på pavlovaen, kan du tilsette ekstra smak. Prøv for eksempel revet sitrusskall, litt kokosmasse, kardemomme, hakkede nøtter, lakrispulver, kaffepulver eller sjokolade.

Marengs kan også lages som en rullekake.

Skal marengsen bli vellykket må du være nøye og følge oppskriften. Du kan lage marengsbunn flere dager før servering, bare den oppbevares tørt. Og husk: IKKE ha på krem og pynt før du må. Skal du ha med kaken, pisk kremen og ha den på sammen med pynten like før servering.

Vel bekomme, og hipp, hipp hurra!

Pynt kaken i med nasjonalfargene til 17.mai. Foto: Synøve Dreyer
Pynt kaken i med nasjonalfargene til 17.mai. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Slik baker du en vellykket marengsbunn

1 stor bunn

 • 6 eggehviter
 • 2 ts eddik, 7 %
 • 4 dl sukker
 • 1 ts maisenna
 • 1 ts vaniljesukker

 • Fyll:
 • 3 dl kremfløte
 • frukt og bær, f.eks. blåbær, bringebær og jordbær
 1. Sett ovnen til 200°, varmluft. Legg bakepapir på stekebrettet og tegn en sirkel ca. 26-28 cm i diameter.
 2. Bakebollen må være helt ren og tørr, og helst av glass eller metall. Bare litt fett er nok til at eggehvitene ikke vil stivne. Gnir du bollen med sitron vil fett løse seg opp.
 3. Skill eggene forsiktig i hvite og plomme. Det må ikke komme noe eggeplomme i hvitene, så skill da eggene først i to kopper, for å være helt sikker på at hvitene er fri for plomme.
 4. Start pisking på lav hastighet til eggevitene begyner å stivne. Så skal sukkeret tilsettes i små porsjoner, gjerne 1 spiseskje i gangen ved høyere hastighet. Pisk til sukkeret er oppløst og marengsen er blank, stiv og luftig.
 5. Drypp i hvitvinseddik og sikt i maisenna. Rør dette forsiktig i marengsen med en slikkepott med lette tak.
 6. Hell marengsen ut i sirkelen på bakepapiret.
 7. Lag gjerne en fordypning midt i marengsbunnen med slikkepotten, så blir det enkelt å legge på krem og bær når den er stekt.
 8. Plasser stekebrettet på nederste rille i ovnen og senk temperaturen til 100° og stek bunnen i ca. 1 time, uten å åpne døra. Skru av ovnen, og la marengsbunnen bli stående i ovnen til den er avkjølt.
 9. Marengsbunnen er ferdig når den er sprø på toppen og langs kantene, men den skal være myk og seig inni. Avkjølte bunner kan oppbevares i tett boks i flere dager eller stå i ovnen til den skal brukes.
 10. Kaken pyntes ferdig med krem og bær like før servering - ikke før!

Pavlova er en bunn av marengs som er sprø utenpå og myk inni. marengs kan du også lage i langpanne hvis du skal servere mange, eller som en rund kake eller som porsjonskaker.

Pavlova er oppkalt etter den russiske ballerinaen Anna Pavlova som ønsket et stykke kake etter endt forestilling. På en turné i Australia i 1926, ble kaken skapt til hennes ære. Den ble servert med krem og kiwi. Foto: Synøve Dreyer
Pavlova er oppkalt etter den russiske ballerinaen Anna Pavlova som ønsket et stykke kake etter endt forestilling. På en turné i Australia i 1926, ble kaken skapt til hennes ære. Den ble servert med krem og kiwi. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Eggeplommer til overs

Marengsbunnen består av mange eggehviter, og da sitter du igjen med mange eggeplommer. Lag en fyldig eggekrem som du kan bruke som topping på kaka. Eggekremen kan også blandes med litt pisket krem.

Eggekrem

 • 4 eggeplommer
 • 35 g maisenna
 • 100 g sukker
 • 2 1/2 dl helmelk
 • 2 1/2 dl kremfløte
 • 100 g sukker
 • 1/2 vaniljestang

1.Pisk sammen eggeplommer, maisenna og sukker i en bolle.

2. Hell melk og fløten i en kjele.Del vaniljestangen på langs, skrap ut innholdet og legg frø og stang i kjelen.

3. Kok opp blandingen og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen under pisking. Hell alt tilbake i kjelen og rør kraftig til kremen tykner, men ikke koker. Avkjøl kremen.

Matallergi og sukkerfri

Pavlova er supert å servere til den som skal spise glutenfritt. Har du noen som ikke skal ha melkeprodukter kan kaka toppes med plantebaserte alternativer til melkeprodukter eller laktosefrie melkeprodukter. Du kan piske krem av både laktosefri kremfløte og crème fraîche, original.

Du kan også bake pavlova uten sukker og erstatte sukkeret med sukrinmelis. Til 6 eggeplommer bruker du 200 g sukrinmelis og lager bunnen som beskrevet i oppskriften.

Her er marengsbunnen toppet med rørte bringebær, pisket krem og pyntet med blåbær, bringebær, kiwi og ananas. Foto: Synøve Dreyer
Her er marengsbunnen toppet med rørte bringebær, pisket krem og pyntet med blåbær, bringebær, kiwi og ananas. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer