Festdagene i mai er like rundt hjørnet, og selv om noe blir annerledes, er noen tradisjoner for gode til å droppe. Av dem står pavlova høyt på lista til 17.mai for alle kakeelskere.
Kunsten å bake marengs
Enten er du god til å bake marengs og får den vellykket hver gang, ellers så får du det rett og slett ikke til.
Blir marengsbunnen mislykket, er det ingen grunn til å fortvile: Pavlova er en rotekake som ikke trenger å se perfekt ut. Pøs på med krem og bær, flagg og pynt, og gjestene vil hive seg over kaka før noen rekker å studere bunnen. Går alt i knas, blander du ingrediensene sammen i en bolle og serverer det hele som dessert.
Men vil du sikre deg perfekt pavlovabunn hver gang, gjør du dette:
Vask bollen og vispen med sitronsaft eller eddik før du setter i gang.
Samme hvor godt du vasker kjøkkenredskapene, legger det seg nemlig ofte en hinne av fett på overflaten som hindrer eggehviten i å bli ordentlig stiv. Særlig gjelder dette eldre, velbrukte plastboller. Men en liten dæsj syre gjør altså susen!
Vil du være ekstra sikker på å lykkes, får du to eggstra (!) gode tips her:
Det er lettere å skille eggeplommen fra hviten om egget er kjøleskapkaldt og ferskt.
Bruk ferske egg: Jo eldre eggene er, jo lettere er det for at hinna rundt plommen punkterer. Og skal du få ordentlig stivpisket marengs, må du holde eggeplommen unna.
FESTKAKE: Pavlova er en flott festkake som er enkel å lage. Marengs, krem og friske bær er alt som skal til. Kaken er florlett, sprø og smelter i munnen.
Video: Per Ervland og Aase Dotterud
Vis mer
Vil du ha en ny vri på pavlovaen, kan du tilsette ekstra smak. Prøv for eksempel revet sitrusskall, litt kokosmasse, kardemomme, hakkede nøtter, lakrispulver, kaffepulver eller sjokolade.
Skal marengsen bli vellykket må du være nøye og følge oppskriften. Du kan lage marengsbunn flere dager før servering, bare den oppbevares tørt. Og husk: IKKE ha på krem og pynt før du må. Skal du ha med kaken, pisk kremen og ha den på sammen med pynten like før servering.
Pavlova er en bunn av marengs som er sprø utenpå og myk inni. marengs kan du også lage i langpanne hvis du skal servere mange, eller som en rund kake eller som porsjonskaker.
Pavlova er oppkalt etter den russiske ballerinaen Anna Pavlova som ønsket et stykke kake etter endt forestilling. På en turné i Australia i 1926, ble kaken skapt til hennes ære. Den ble servert med krem og kiwi. Foto: Synøve Dreyer
Vis mer
Eggeplommer til overs
Marengsbunnen består av mange eggehviter, og da sitter du igjen med mange eggeplommer. Lag en fyldig eggekrem som du kan bruke som topping på kaka. Eggekremen kan også blandes med litt pisket krem.
Matallergi og sukkerfri
Pavlova er supert å servere til den som skal spise glutenfritt. Har du noen som ikke skal ha melkeprodukter kan kaka toppes med plantebaserte alternativer til melkeprodukter eller laktosefrie melkeprodukter. Du kan piske krem av både laktosefri kremfløte og crème fraîche, original.
Du kan også bake pavlova uten sukker og erstatte sukkeret med sukrinmelis. Til 6 eggeplommer bruker du 200 g sukrinmelis og lager bunnen som beskrevet i oppskriften.
Her er marengsbunnen toppet med rørte bringebær, pisket krem og pyntet med blåbær, bringebær, kiwi og ananas. Foto: Synøve Dreyer
Vis mer
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi
bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene
våre.
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.