«Afternoon Tea»

Trenden har tatt av i Norge

Skal det være brioche med håndpillet krabbe fra Hitra, deilig bakverk og te-coctails? Bli med på «Afternoon tea» fra Kristiansand i sør til Trondheim i nord.

HYGGELIG LAG: Interessen rundt den britiske tradisjonen «Afternoon Tea» har tatt av i Norge. Foto: Café Rasmus
HYGGELIG LAG: Interessen rundt den britiske tradisjonen «Afternoon Tea» har tatt av i Norge. Foto: Café Rasmus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Trenden er klar: Selv et av verdens mest kaffetørste folk har lyst på te! Spesielt når ritualet inkluderer flere spiselige godbiter spredt på et fat over tre etasjer.

Ettermiddagste som tradisjon hadde sin opprinnelse i England på 1840-tallet, med hertuginnen Anne av Bedford. Hun var nemlig lei av å føle seg slapp om ettermiddagen. Den gang var det vanlig bare å spise to måltider om dagen, frokost og middag. Løsningen for hertuginnen var å få servert te og et lett mellommåltid.

Hun begynte deretter å invitere sine venninner til det som ble en tradisjon, og praksisen ble så populær at den raskt spredte seg rundt om i Storbritannia. Nesten 200 år senere har interessen for ettermiddagste også tatt av her til land. Nå kan du bli med på teselskap fra Kristiansand i sør til Trondheim i nord. Vi viser vei til hvilke.

Britannia Hotel

Det var britiske lorder på laksefiske som først sjekket inn på Britannia Hotel for 150 år siden. Det nyoppussede hotellet i hjertet av Trondheim har derfor en lang tradisjon med å by på «afternoon tea». Ettermiddagsteen serveres i Palmehaven og består av en særdeles smakfull meny med blant annet brioche med håndpillet krabbe fra Hitra, croissant med varmrøkt kveite og fingersandwich med skinke fra Røros. Britannia er også en av få som kan skryte av å ha egen signatur-te blendet av det London-baserte tehuset Twinings.

Mer info: Hver fredag, lørdag og søndag. Pris kr 525. Egen meny for barn. britannia.no

TRADISJONSRIK TRØNDER: På Britannia Hotel kan du nyte godsaker i ærverdige Palmehaven. Foto: Britannia Hotell
TRADISJONSRIK TRØNDER: På Britannia Hotel kan du nyte godsaker i ærverdige Palmehaven. Foto: Britannia Hotell Vis mer

Café Rasmus

Lyst til å bli med på et annerledes teselskap? Da bør du dra til Café Rasmus i Kristiansand på en lørdag. Der blir teen byttet ut med «cocktail teas». Velg mellom spennende drinker som «Early Night», «Ginger Fresh» og «Minty Green». På menyen står sliders med kyllingconfit, landbrød med røkelaks og et spekefat med serranoskinke, trøffelsalami og sprøtt bakverk. Det er også mulig å få en mer klassisk variant av ettermiddagste. Dette er også guidens rimeligste.

Mer info: Tipsy Tea koster kr 389, tradisjonell ettermiddagste kr 289.

Grand Hotel

På ærverdige Grand Hotel i Oslo sentrum kan man bli med på to typer ettermiddagste. Den tradisjonelle versjonen med sandwicher, scones og te supplert av tehuset Palais des Thés. Den mer festlige er kalt «Tipsy Tea» med teapot-drinks, champagne-cocktails, salte småretter og live musikk. Begge versjoner serveres i legendariske Palmen Restaurant, tidligere en møteplass for både Kristiania-bohemen og Henrik Ibsen.

Mer info: Tradisjonell ettermiddagste serveres til vanlig lørdager og søndager, kr 365. Kr 525 med Champagne. «Tipsy Tea» arrangeres på utvalgte datoer. grand.no

LIVLIG ETTERMIDDAG: I hovedstaden kan du nyte te og bobler på for eksempel Grand Hotel. Foto: Grand Hotell
LIVLIG ETTERMIDDAG: I hovedstaden kan du nyte te og bobler på for eksempel Grand Hotel. Foto: Grand Hotell Vis mer

Losby Gods

Det herskapelige godset på Finstadjordet ved Lillestrøm, ble i 2019 kåret til Europas beste historiske hotell. Det danner fine rammer for ettermiddagste. Hovedbygningen er 170 år gammel og dermed nesten like gammel som «Afternoon Tea»-tradisjonen selv. Lørdager dekkes det opp på tradisjonelt vis med hvite duker og staselig porselen. Menyen er også tradisjonell med fingersandwicher, «petit four», scones og småkaker bakt etter oppskrifter fra legendariske Gunvor Koldstad, kokka til det tidligere godseierparet.

Mer info: Mellom 14–16 hver lørdag (fra 10. april). Må bookes fire dager i forveien. Kr 425. losbygods.no

LANDLIG TESELSKAP: På ærverdige Losby Gods kan du spille golf og drikke te. Foto: Losby Gods
LANDLIG TESELSKAP: På ærverdige Losby Gods kan du spille golf og drikke te. Foto: Losby Gods Vis mer

Boen Gård

Boen gård ligger ved Tvedt, en halvtime utenfor Kristiansand, i landlige og herskapelige om-givelser med historie tilbake til 1500-tallet. I helgene blir finstua på gården dekket opp til ettermiddagste, og på fatet bugner det av lekre, hjemmelagde godbiter som croissanter, lefser, kaker og gårdens eget syltetøy og honning. Alle råvarene som benyttes er produsert lokalt i nærheten av det historiske gårdshotellet. Teen som serveres er fra merket Perchs, ellers er det flere typer champagne på menyen.

Mer info: Ettermiddagsteen serveres hver lørdag fram til sommeren. Søndager i sommerferien. Kr 395. boengaard.no

LOKALE GODSAKER: Mesteparten av rå-varene som blir brukt i de hjemmelagde godsakene, er lokale. Foto: Boen Gård
LOKALE GODSAKER: Mesteparten av rå-varene som blir brukt i de hjemmelagde godsakene, er lokale. Foto: Boen Gård Vis mer

Opus XVI

Også i hjertet av Bergen kan man nyte sin ettermiddagste. Hotellet Opus XVI drives av slektningene til Edvard Grieg, og har et klassisk design. I helgene dekkes det opp til «Afternoon Tea», og på søndager får du til og med live jazz på kjøpet. Opus XVI er en av få som byr på både vegetariansk og vegansk ettermiddagste. Det finnes også barnemeny. For at opplevelsen skal være så autentisk som mulig, har hotellets ansatte vært i London og hentet treetasjes kakefat. Serviset er kjøpt på gjenbruksbutikker.

Mer info: Fra kr 545 uten alkohol, kr 645 med Champagne. opusxvi.no

I GRIEGS FOTSPOR: Det er slektningene til selveste Edvard Grieg som driver Opus XVI. Foto: Opus XVI
I GRIEGS FOTSPOR: Det er slektningene til selveste Edvard Grieg som driver Opus XVI. Foto: Opus XVI Vis mer

Hotel Victoria

Etter en storstilt oppussing som varte i åtte måneder, åpnet det ærverdige hotellet midt i Stavanger sentrum sine dører i høst. Interiøret er inspirert av år 1900, da hotellet åpnet for første gang. Annenhver lørdag i måneden arrangeres «Afternoon Tea», som inkluderer et tre etasjers kakefat med smørbrød, scones, pasjonsfruktkrem, et utvalg av lokale oster og hjemmelagde desserter. I koppen får man te, i glasset serveres Champagne.

Mer info: kr 325 uten alkohol, eller 425 med et glass Champagne. hotel-victoria.no

STILIG I STAVANGER: Hotel Victoria er nyoppusset og innbydende. Foto: Hotel Victoria
STILIG I STAVANGER: Hotel Victoria er nyoppusset og innbydende. Foto: Hotel Victoria Vis mer

Hotel Bristol

Saftige scones med britisk «clotted cream», smakfulle bakverk fra eget konditori, smørbrød med både røkelaks og mortadella – og et utvalg av hotellets fineste te. Det er hva som venter hvis du blir med på teselskap på Hotel Bristol i Oslo. I de vakre og historiske omgivelsene til Vinterhaven & Bibliotekbaren dekkes bordene hver eneste dag, tonesatt av huspianisten Frank Sarközi. Ekstra staselig er det å bestille Champagne til – da får du et glass «R de Ruinart Brut». På Hotel Bristol er det en fornemmelse av britisk luksus, midt i Norges hovedstad.

Mer info: Serveres hver dag. Kr 395 per pers. hotelbristol.no

LUKSUS I HOVEDSTADEN: På Bristol blir du tatt godt imot. Foto: Hotel Bristol
LUKSUS I HOVEDSTADEN: På Bristol blir du tatt godt imot. Foto: Hotel Bristol Vis mer

Café Picasso

Med den britiske kjøkkensjefen Kay Lever på kjøkkenet kan man forvente en erkebritisk ettermiddagste på Café Picasso i Drammen. Her er alt hjemmelaget; både fingersandwich med pålegg som agurk og kremost, eggesalat og karse og røkelaks med pepperrotkrem. Og tradisjonell engelsk frukt-scones med «clotted cream» og hjemmelagd syltetøy. Drikkemenyen består av et bredt utvalg av sprudlevann, inkludert bobler fra britiske Winston. Café Picasso er for øvrig også et utmerket sted for andre britiske spesialiteter som Fish & Chips og Sunday Roast.

Mer info: Kr 325, uten alkohol. cafepicasso.no

AUTENTISK: Med britisk kjøkkensjef får du følelsen av å være i England på Picasso. Foto: Café Picasso
AUTENTISK: Med britisk kjøkkensjef får du følelsen av å være i England på Picasso. Foto: Café Picasso Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.