Grønnkål og svartkål er det sunneste du kan spise

Traust, trendy og supersunn

Årets mest trendy grønnsak har solide røtter i norsk mattradisjon.

TRENDY TRADISJON: Grønnkål har en karakteristisk smak og er noe av det sunneste du kan spise. Den er full av vitaminer, mineraler, kostfiber og samtidig fattig på kalorier. Foto: Frukt.no
TRENDY TRADISJON: Grønnkål har en karakteristisk smak og er noe av det sunneste du kan spise. Den er full av vitaminer, mineraler, kostfiber og samtidig fattig på kalorier. Foto: Frukt.no Vis mer
Publisert

(Vi.no): Føler du deg litt slapp, sliten og tom for energi? Da kan det hjelpe å lege en vitaminbombe på tallerkenen! I mange år har grønnkålen omtrent vært ute av det norske markedet, og kun noen entusiaster har dyrket den i private kjøkkenhager.

For noen tiår siden var grønnkålen en viktig del av den norske menyen. Vi som har levd en stund husker at vi ble sendt ut i kulda midtvinters for å ristet snøen av grønnkålbladene og plukke dem med inn til suppe eller stuing.

Eldgammel grønnsak

Grønnkål er en eldgammel nordisk grønnsak. Faktisk tyder arkeologiske funn på at grønnkålen allerede var en del av kosten i vikingtiden.

Grønnkål er en robust bladgrønnsak i familie med brokkoli, rosenkål, blomkål og vanlig kål.

Grønnkål har sesong fra begynnelsen av oktober til slutten av februar og den er særlig egnet å spise i den mørke årstiden.

Kålen tåler godt å stå ute i frost og minusgrader. Kålsmaken kan bli litt mildere når grønnkålen blir utsatt for frost. Da omdannes karbohydratene til sukker og smaken blir søtere. Derfor kan gjerne frisk grønnkål fryses før tilberedning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.