(Vi.no):

Følg Vi.no på Facebook
Den tørre sommeren i fjor har gitt mange plener en tøff start. Mange hageeiere har plener med gress som tørket helt inn og døde i fjor. Her trenger plenen hjelp for å bli grønn og fin.
Les mer: Din neste gressklipper går trolig på batteri
Sjekk jorda

- Sjekk tilstanden på jorda først, anbefaler Agnar Kvalbein. Han har forsket på gress til grøntanlegg i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), men er nå pensjonist.
Vann plenen eller vent til etter regnværet, skjær ut en liten bit og sjekk jorda. Er den fuktig, bruker du samme metode som når du anlegger ny plen. Fres opp eller hakk opp med en jernrive, før du jevner og sår på nytt. Ikke vær redd for å tråkke eller tromle godt slik at frøene får skikkelig jordkontakt. Vann lett og dekk med tynn fiberduk.
Har du bensindrevet gressklipper? Slik får du start på den!

- Det er helt kritisk at frøene holdes fuktige etter såing, understreker forskeren. En slik duk holder på fuktigheten slik at du slipper å gå og vanne hele tiden. Når gresset har spirt spirer, fjerner du duken.
Såpetrikset
I sandjord kan det oppstå et spesielt fenomen: lokale tørrflekker. Den tørre sommeren i fjor, og en tørr april i år, har gitt gunstige forhold for akkurat dette fenomenet. Når du sjekker jorda kan du oppleve at sanden i jorda er helt tørr, og drysser lett ut i hånden. Selv om det har regnet eller du har vannet.
Har du bensindrevet gressklipper? Slik får du start på den!

Impregnert sand

- Når organisk materiale blir nedbrutt i plenen dannes det fettlignende stoffer som rett og slett impregnerer sandpartiklene i jorda, forklarer Kvalbein. Da hjelper det ikke å vanne. Fettet må fjernes. Det gjøres på samme måte som når du vasker opp, bruk oppvasksåpe. Bland litt oppvasksåpe med vann i hagekannen og tøm på den tørre flekken. Fettet blir ikke borte, men vannet fukter nå jorda. Kanskje må du gjenta behandlingen etter neste tørkeperiode også. Deretter må du så i på nytt på samme måte som beskrevet over.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.