Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Legemiddelmangelen øker både i Norge og i utlandet – og den var rekordstor i 2022: Det ble meldt om totalt 1581 mangeltilfeller, mot 358 fem år tidligere, i 2017.
Du er altså ikke alene dersom du har opplevd at apoteket ikke har medisinen din. Og du er heller ikke alene dersom du har opplevd å måtte betale mer for den alternative medisinen som apoteket kan gi deg.
Alternativene du blir presentert for ved mangelsituasjoner er et annet likeverdig legemiddel, en annen styrke eller pakningsstørrelse – eller en utenlandsk pakning av legemidlet.
Og ved tilbud om utenlandspakke, må du regne med å betale mer:
– Legemiddelverket bestemmer ikke prisen på de utenlandske pakningene. Siden prisen på legemidler i Norge er relativt lav, vil pasientene ofte oppleve at de utenlandske pakningene er dyrere, sier overlege Ingrid Aas i Legemiddelverket til Vi.no.
For norske legemiddelpakninger fastsetter Legemiddelverket alltid en maksimalpris – men dette gjelder altså ikke for utenlandske pakninger.
– Viktig tiltak for pasientene
Aas forteller at legemiddelfirmaet eller grossist kan søke Legemiddelverket om tillatelse til å selge utenlandske pakninger ved mangelsituasjoner.
– Når det ikke finnes et annet norsk alternativ gir Legemiddelverket tillatelse til dette. Tillatelse til salg av utenlandske pakninger er et viktig tiltak myndighetene gjør for å unngå at pasienter må bytte eller avbryte behandlingen når det er mangel på et legemiddel, sier Aas og understreker:
– Pasienten blir bare tilbudt en utenlandsk pakning dersom det ikke finnes et annet norsk alternativ.
Pakken vil ha utenlandsk tekst – og ifølge retningslinjene fra Legemiddelverket plikter apotekene å levere ut utskrift av pakningsvedlegg på norsk, for tilsvarende medisin.
– Pasienter kan oppleve at pakningen ser annerledes ut enn det de er vant til, men legemidlet er det samme, understreker Aas.
Ingen makspris på utenlandspakker
For norske legemiddelpakninger fastsetter Legemiddelverket alltid en maksimalpris, som bestemmes ved å beregne gjennomsnittet av de tre laveste prisene legemiddelet selges for i et utvalg av europeiske land. Men det er ingen slik maksimalpris for utenlandske pakninger – selv om Legemiddelverket bestemmer hvor mye apotekene kan ta i avanse – eller altså hvor mye de kan tjene på salget.
– Årsaken til den høyere prisen kan være at apotekene må betale mer for de utenlandske pakningene, sier Aas.
Jostein Soldal i Apotekforeningen sier til Vi.no at siden grossistene ikke kan forventes selge disse pakningene med tap, vil de kreve høyere priser av apoteket enn for en vanlig norsk pakning.
– Og apoteket må i sin tur ta høyere pris av kunden. Gjennomgående vil man derfor forvente at utenlandske pakninger er dyrere, blant annet fordi legemiddelprisene i Norge er lave sammenliknet med andre europeiske land. Hvis man ikke tillot høyere pris på utenlandske pakninger, ville de neppe blitt tilgjengelig i Norge, og pasienten ville ikke fått nødvendig behandling, sier Soldal.
– Ulempen løses med norsk pakningsvedlegg
For noen kan utenlandsk pakning kanskje oppleves som en ulempe, ettersom pakningsvedlegg og informasjon på pakken er på et språk man kanskje ikke mestrer.
– Burde ikke utenlandske pakninger egentlig være billigere enn den opprinnelige, ettersom det jo slik kan sies å være en ulempe for pasienten?
Aas svarer at Legemiddelverket alltid synes det er uheldig med legemiddelmangel – og at de derfor gjør vi så godt de kan i samarbeid med firma, apotek og grossist slik at pasientene får den behandlingen de trenger.
– Ulempen med utenlandsk pakningsvedlegg løses ved at apoteket sørger for at pasienten får med norsk pakningsvedlegg. Tillatelse til salg av utenlandske pakning er tidsbegrenset, og når den norske pakningen igjen blir tilgjengelig vil prisen pasienten må betale den samme som før, sier Aas.
– Egenandelen kan bli høyere i kroner
Både Legemiddelverket og Apotekforeningen bekrefter at pasientene vil oppleve at de utenlandske pakningene er dyrere. Pasienten må betale mer i egenandel ved utlevering.
– Om pasienten får legemidlet på blå resept vil hen kunne oppleve å måtte betale en litt høyere egenandel når hen får en utenlandsk pakning. Egenandelen er prosentvis den samme, men i kroner kan den bli litt høyere, sier Aas – og legger til:
– Egenandelen som betales regnes med i det totale egenandelsbeløpet og konsekvensen for pasienten vil kunne være at frikortgrensen nås tidligere.
Soldal i Apotekforeningen sier at de siste åra har cirka 1 prosent av alle legemiddeldoser solgt i apotek, vært i utenlandske pakninger. Han understreker at alt dette ikke er knyttet til legemiddelmangel – men at en del er legemidler som overhodet ikke finnes i norske pakninger.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.