Vom hundemat

Tilbakekaller hundemat etter salmonellafunn

Vom og hundemat tilbakekaller noen partier hundefor på grunn av salmonellafunn.

SALMONELLA: Vom og hundemat tilbakekaller noen partier av dette hundeforet etter funn av salmonella i lam som er brukt som ingrediens. Salmonella kan gjøre hundene syke. Foto: Vom og hundemat
SALMONELLA: Vom og hundemat tilbakekaller noen partier av dette hundeforet etter funn av salmonella i lam som er brukt som ingrediens. Salmonella kan gjøre hundene syke. Foto: Vom og hundemat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vom og hundemat trekker tilbake produkter av «Vom Taste 100 % lam» fra visse produksjonspartier. Du kan se hvilke produksjonsnummer som er omfattet av tilbakekallingen i faktaboksen nedenfor.

- Årsaken er påvisning av salmonella i lam som er brukt som en ingrediens, skriver Mattilsynet i tilbakekallingen.

- Produktet er solgt til grossister, detaljister og privatpersoner i Norge og EU. Hundeeiere som har kjøpt produktene oppfordres til å levere det tilbake til butikken eller direkte til Vom og hundemat, skriver Mattilsynet.

Nedenfor kan du lese hvilke symptomer hunden kan få ved salmonella.

- Trygt å spise andre produkter

Vom er et norskprodusert råfôr med råvarer fra norske slakterier.

Ole Magnus Østby, driftsleder i Vom og hundemat, presiserer at det aktuelle produktet som nå tilbakekalles er det med 100 prosent lam. Vom har også produkter med annen type kjøtt og fisk.

Han forteller at de ennå ikke vet hvor mye av det aktuelle foret som er solgt, men at de vil få mer tall på dette neste uke. Produktene er trukket tilbake fra butikk og forhandlerne har fått beskjed om tilbakekallingen slik at de kan opplyse kundene.

Funnet av salmonella ble oppdaget i en rutinekontroll hos Vom og hundemat. Østby understreker at det ikke skal være andre produkter som er rammet.

- Vi har undersøkt og snakket med Mattilsynet, og er ganske sikre på at det er trygt å spise andre produkter. Vi har såpass strenge prosedyrer for kontroller, sier Østby til Vi.no.

Han forteller at de har fått noen tilbakemeldinger om syke hunder med diaré - men at det etter det de kjenner til foreløpig ikke er påvist salmonella hos hundene.

- Det er veldig beklagelig at dette skjer og vi håper at det har gått bra og at kunder tar kontakt om man vil snakke om det og vite hva vi har erfaring med hittil. Vi har aldri vært borti dette noen gang tidligere, og har gode rutiner for kontroller og analyser, sier Østby.

Symptomer ved salmonella hos hund

Salmonella er en bakterie som det finnes mange forskjellige typer av.

Mattilsynet skriver at mange hunder viser ingen symptomer, mens andre kan bli syke med diaré og feber. I de mest alvorlige tilfellene kan salmonella gi blodforgiftning, og kan være dødelig for hunden.

Dersom salmonella gir sykdom hos dyrene kan de skille ut store mengder salmonellabakterier og infeksjonen kan spre seg raskt.

Den vanligste smitteveien er fôring med rått eller utilstrekkelig varmebehandlet fôr, matavfall og slakteriavfall. Tørre produkter – såkalt «hundesnacks» er en kjent smittekilde, ifølge Mattilsynets retningslinjer ved påvisning av salmonella hos hund og katt.

Hvilke symptomer dyret viser, avhenger av hvilken type salmonella dyret er infisert med, infeksjonsdose og dyrets immunstatus.

Dyret kan blant annet få feber, nedsatt matlyst, oppkast og diaré, til dels blodig. Mange får kun diaré og ellers få/ingen symptomer. Det finnes mange ulike sykdomstilstander som kan gi tilsvarende symptomer, og en avføringsprøve er nødvendig for å stille diagnosen, ifølge Mattilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.