Reise til Thailand

Thailand-reise nå? Dette bør du vite

Bjørn har vært der under hele pandemien: - Kommer du for nattelivet, blir du skuffet.

THAILAND-FERIE? Thailand åpner nå opp for turister fra Norge og mange andre land - men mest for reiser til de største turistdestinasjonene. Norske Bjørn Søreng bor i Thailand med familien og kan fortelle hva du kan forvente deg om du vil til Thailand nå. Foto: Privat
THAILAND-FERIE? Thailand åpner nå opp for turister fra Norge og mange andre land - men mest for reiser til de største turistdestinasjonene. Norske Bjørn Søreng bor i Thailand med familien og kan fortelle hva du kan forvente deg om du vil til Thailand nå. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

1. november åpnet Thailand grensene for innreise til et utvalg av reisemål, for reisende fra en mengde land - blant annet Norge.

I likhet med mange andre land i verden, har også Thailand operert med stengte grenser og streng innreisekontroll under pandemien.

Når landet nå har åpnet for mer turisme igjen, gjelder det for reiser til 17 provinser, som du kan se en oversikt over lenger nede i artikkelen. Dette er såkalte «blå turist-soner» i det myndighetene omtaler som «Sandbox»-programmet.

Og ja, alle de «typiske» turiststedene som nordmenn gjerne reiser til i Thailand, er på lista: Krabi, Phuket, Pattaya, Jomtien, Hua Hin og Bangkok.

Men hva kan du egentlig forvente deg, om du reiser til Thailand nå? Og hvordan har det vært der, under pandemien?

- Har merket mer i byene

Bjørn Søreng (60) er opprinnelig fra Trøndelag og har vært mer eller mindre fastboende i Thailand siden 2007.

Før det hadde han reist mye i landet i forbindelse med jobb, og da helsesituasjonen tilsa at han ville få det bedre med å flytte til et varmere strøk, ble det flytting til Thailand.

I dag bor han sammen med familien i en liten landsby med med 3500 innbyggere ved Khon Kaen, 4,5 timer nord for Bangkok.

Han har også bodd i de populære turistområdene provinsen Chon Buri - hvor altså Pattaya og Jomtien ligger.

Han forteller at det under pandemien har det vært strenge covid-tiltak også i Thailand. Det har vært portforbud og restriksjoner.

- Men ute på landsbygda, utenfor storbyene, har man ikke merket tiltakene slik man har i byene, sier Søreng.

- Men generelt, for nordmenn som tenker seg til Thailand, er det viktig å vite at hvordan situasjonen og livet er, vil avhenge av hvor du befinner deg i Thailand.

Han forteller at det har vært flere runder med portforbud. Nå er det ifølge nordmannen fremdeles portforbud noen steder, mellom klokka 23 og 03.

- Men det er viktig å huske at dette med restriksjoner og regler rundt covid, er ting som endrer seg raskt, understreker Søreng.

Turist i Thailand nå: Uteliv og restauranter

Har du kanskje reist i Thailand tidligere og vurderer å reise tilbake nå som grensene er mer åpne, skal du imidlertid være oppmerksom på at selv om turistene ønskes velkommen tilbake - så er det ikke alt som er som før pandemien helt ennå:

- Det er fremdeles slik at alt av natteliv, altså barer og utesteder, er stengt, forteller Søreng. Og dette inkluder de regionene som nå er åpnet for turisme.

- Så for de som kommer tilbake nå og er vant med mye barliv og natteliv – så må de være forberedt på at det er ikke-eksisterende for øyeblikket, sier Søreng til Vi.no.

- Restauranter er åpne, men det er forbudt å servere alkohol, også på restaurantene. Med mindre det er utvalgte steder i en «blå sone», hvor restauranter med en spesiell lisens får lov til å selge alkohol, forteller han videre.

Blå soner er som nevnt de områdene som nå er åpnet for turisme. Hittil er det gjort lettelser i alkoholservering på restauranter i Bangkok, Phuket, Krabi og Phangnga. Og opprinnelig var planen fra myndighetene at de skulle åpne også for generelt natteliv, i de blå turist-sonene.

Planen var også at flere av de blå turistsonene skulle få lettelser i alkoholsalg.

Men ifølge Bangkok Herald kan det nå se ut til at dette kan bli utsatt til over nyttår. De siste nyhetene fra Thailandske myndigheter tilsier at de ikke vil ta stilling til videre åpning av natteliv før tidligst 15. januar.

Grunnen for utsettelsen er ifølge avisa at myndighetene frykter en smitteøkning under jule- og nyttårsferien dersom de åpner opp for uteliv for tidlig.

Også her understreker Søreng:

- Dette er ting som endres raskt, så her må man bare følge med og holde seg oppdatert.

Livet for øvrig: Strender, munnbind og bøter

Søreng forteller at butikker og kjøpesenter er åpne så godt som normalt - og at den vanlige, tradisjonelle handlemåten i Thailand delvis begynner å komme tilbake til normalen.

- Og for de som reiser til Thailand for badeliv og avslapping, vil det være mer eller mindre som normalt, sier Søreng.

Men selv om vi i Norge i stor grad har kastet munnbindet, må du forberede deg på å ta det på igjen i Thailand:

- Munnbind er påbudt så lenge du beveger deg utendørs, uansett hvor du går; på bussen, på stranda, overalt, forteller Søreng.

Og dette gjelder alle, i alle aldre, både voksne og små barn.

- Når vi går ut av huset, må selv treåringen bruke munnbind, forteller han.

Og her skal du også være oppmerksom på konsekvensen dersom du ikke overholder påbudet: For ja, det er et påbud, ikke kun et råd.

- Dersom du velger å ikke bruke munnbind, kan myndighetene pålegge deg 20 000 baht i bot (tilsvarende 5277 norske kroner, red.anm.) - og du kan risikere to års fengsel, forteller Søreng.

Covid-pass er imidlertid ikke per nå noe som benyttes i noen stor grad - selv om du anbefales å ha det lastet ned.

Du må være forberedt på å registrere deg med navn på restauranter, kjøpesenter og liknende - og du kan bli utsatt for kontroll med termometer.

Utflukter og sightseeing?

Hvordan er det så med utflukter og sightseeing i Thailand? Det kan jo friste å ta en avstikker eller å reise og se litt utenfor akkurat der du bor, når du først reiser?

Søreng forteller at det i Thailand har vært et system med fargemerking av provinser ut fra smittetall - og at det har vært karantenekrav ved reiser fra områder med høy smitte til områder med lav smitte.

- Det har i perioder vært kontrolltiltak i forhold til kjøring mellom provinser, men i dag er dette så godt som borte, sier han.

- Nå er det mulig å bevege seg mellom provinser i spesifikke områder, men det smarteste er å gjøre seg kjent og undersøke hvilke regler og begrensninger som gjelder, med de som er i lokalområdet. Kontakt lokale folk med kunnskap - eller myndigheter, oppfordrer Søreng.

- Også parker og dyreparker, en del kinoer og diverse turistmål er nå også i større grad åpnet.

Det kan imidlertid være lurt å sjekke om turistmålet du tenker deg til faktisk er åpent, før du setter av gårde.

Ha papirene i orden!

Skal du til Thailand nå, og reisemålet er en av de 17 «blå turistsonene», er det likevel en del du skal være oppmerksom på:

Ved ankomst Thailand må du oppholde deg en natt på karantenehotell, dersom du er fullvaksinert og kan fremlegge de nødvendige papirene.

Dette må du bestille selv, og det må være blant de myndighetsgodkjente karantenehotellene. Du må kunne fremvise en bekreftelse på at karantenehotellet er booket og betalt.

Du finner informasjon om alle innreisebestemmelsene og hvor du kan bestille karantenehotell på nettsida til den thailandske ambassaden i Norge.

Der finner du også annen viktig informasjon vedrørende innreisebestemmelsene - som blant annet omfatter dette:

  • Du må ha utført en covid-test innenfor 72 timer før avreise fra Norge. Dette må være en PCR-test som thailandske myndigheter godkjenner.
  • Du må teste deg på flyplassen eller ved ankomst Thailand. Eller du kan teste deg på karantenehotellet dersom de har en slik ordning.
  • Også fullvaksinerte må teste seg før avreise og ved ankomst. Er du ikke fullvaksinert, må du i 10 dagers karantene.
  • Du må søke om innreise, «Thailand Pass», minst sju dager før avreise. Dette finner du her, på nettsida ambassaden.
  • Du må ha forsikring: Thailandske myndigheter krever at du har en såkalt «covid-forsikring» med en dekning på minst 50 000 dollar. Du må kunne framlegge forsikringspapirene/dokumentasjon på engelsk. Du kan ha dette inkludert i din vanlige reiseforsikring (se nedenfor) - eller du kan kjøpe det via et selskap angitt på nettsiden til thai-ambassaden.
  • Barn under 12 trenger ikke vaksine - og reiser inn i Thailand på samme vilkår som fullvaksinerte foreldre/foresatte.

Generelt: Du anbefales å sette deg nøye inn i hvilke regler som gjelder for innreise og opphold dit du skal. Endringer kan skje - og de kan skje raskt.

- Inkludert i reiseforsikringen

Ifølge innreisebestemmelsene, må du altså ha en spesiell covid-dekning i reiseforsikringen din for å få godkjent søknad om innreise.

Du bør sjekke med forsikringsselskapet ditt dersom du allerede har en reiseforsikring - for det kan hende at du har dette inkludert i denne.

Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring, en del av If, sier til Vi.no at denne covid-dekningen er inkludert hos dem:

- Våre reiseforsikringskunder har denne dekningen inkludert, og vi har tilgjengeliggjort dokumentasjon/sertifikat for kundene på nettsiden - under «Mine sider» - slik at de kan ha dette klart før avreise.

Han poengterer også at denne dokumentasjonen er universell, slik at den skal kunne brukes også eventuelle andre steder hvor dette kreves for innreise.

- Skulle kundene ha behov for annen dokumentasjon, ønsker vi at de tar kontakt med oss slik at vi kan hjelpe dem med det, presiserer Handeland.

Han sier generelt om utenlandsreiser nå at man bør være oppmerksom på at man kan møte på hindringer underveis, slik den uoversiktlige situasjonen er nå:

- Lokale regler og restriksjoner kan når som helst bli innført, så det lønner seg å sette seg godt inn i det som gjelder på reisemålet. I tillegg er det ekstremt viktig at den reisende har en god reiseforsikring i ryggen, som kan hjelpe til ved eksempelvis myndighetspålagt smittekarantene, eller dersom man blir smittet av Covid-19 eller annen sykdom og trenger behandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.