Telefonsalg

Telenor «straffes» for telefonsalg

Ringte til kunder som hadde reservert seg mot telefonsalg.

SALG: Du kan gi telefonselgere beskjed direkte om du ikke ønsker å bli oppringt (nummeret på telefonen har for ordens skyld ingenting med telefonsalg å gjøre). Foto: Lisa Wisløff
SALG: Du kan gi telefonselgere beskjed direkte om du ikke ønsker å bli oppringt (nummeret på telefonen har for ordens skyld ingenting med telefonsalg å gjøre). Foto: Lisa Wisløff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Forbrukertilsynet mottok mange klager i fjor om at Telenor fortsatte å ringe til dem, til tross for de ga beskjed om at de ikke ønsker telefonoppringninger fra selskapet.

Nå forbyr de Telenor å ringe til forbrukere reservert mot telefonsalg, og selskapet må betale tvangsmulkt på 30.000 kroner per ulovlige oppringning, skriver Forbrukertilsynet i en pressemelding.

Mange av klagene kom fra bredbåndskunder i Telenor som ble ringt opp med tilbud om å bestille mobilabonnement.

- Telenor mener de holder seg på riktig side av loven, men det er vi uenig i. Derfor har vi nå fattet forbudsvedtak, sier Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet.

Les også: Telefonselgere ringer oftest til eldre

Ringte flere ganger

Vi.no har tidligere skrevet om disse klagene til Forbrukertilsynet.

I en av klagene ble en 65-åring oppringt av Telenor en rekke ganger - på tross av at vedkommende var reservert mot telefonsalg:

«De ringer fra ulike nummere. Jeg har bedt dem om å stoppe terroren. Truet med politianmeldelse. De slutter ikke», står det i klagen.

Da Vi.no tok kontakt med Telenor, påpekte de at personen var kunde på det aktuelle klagetidspunktet.

- Telenor tar gjerne kontakt med egne kunder, som regel med formål å gi enda bedre service. Det første en telefonselger fra Telenor opplyser om i samtalen er at man har mulighet til å reservere seg mot slike henvendelser. Vi ønsker selvsagt ikke å ringe de som ikke ønsker å bli kontaktet, og personen det her gjelder har vi sørget for at ikke skal ringes av oss igjen, skriver fungerende kommunikasjonsdirektør i Telenor, Anders Krokan, i en e-post.

Les også: Derfor ringer telefonselgerne deg, til tross for reservasjon

Feiltolkning

Felles for alle klagerne var at de var reservert mot telefonsalg, enten i Reservasjonsregisteret eller direkte hos Telenor, skriver Forbrukertilsynet.

- Det er tillatt å ringe kunder som har reservert seg mot telefonsalg for å tilby dem tilsvarende tjenester som de alt har kjøpt, men Telenor tolker etter vårt syn dette unntaket for vidt, sier Haugseth.

Selskapet ble varslet om vedtaket i fjor høst. Telenor kan klage på vedtaket til Markedsrådet innen en frist på tre uker.

SLIK RESERVERER DU DEG MOT TELEFONSALG

  • Man reserverer seg på nettsidene til Brønnøysundregistrene. Logg deg inn med elektronisk id (Bankid, Minid osv.)
  • Du vil fortsatt kunne få reklame fra dem du har et eksisterende kundeforhold til.
  • Du kan bli slettet fra slike lister hvis du ber om det.
  • Næringsdrivende virksomheter og andre juridiske personer (for eksempel enkeltpersonforetak) kan ikke reservere seg.
  • Kilde: Brønnøysundregistrene

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer