Reservere seg mot telefonsalg

Telefonselgerne ringer oftest til eldre

Telefonsalg topper klagestatistikken til Forbrukertilsynet. Slik reserverer du deg.

ELDRE MEST OPPRINGT: Telefonselgere ringer hyppigst til den eldre del av befolkningen, og det er nettopp telefonsalg at Forbrukertilsynet mottar mest klager om. Foto: Scanpix.
ELDRE MEST OPPRINGT: Telefonselgere ringer hyppigst til den eldre del av befolkningen, og det er nettopp telefonsalg at Forbrukertilsynet mottar mest klager om. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har telefonsalg toppet klagestatistikken til Forbrukertilsynet. I 2017 mottok de over 1500 klager, ifølge Aline Schøn Papetti, juridisk rådgiver hos Forbrukertilsynet.

Som et resultat av dette, innførte regjeringen 1.januar 2018 strengere regler for telefonsalg, og nå kan Forbrukertilsynet slå raskere ned på lovbrudd.

Får du støtt og stadig telefoner fra pågående selgere? Da er løsningen å reservere deg mot dette.

I denne artikkelen forklarer vi hvordan du gjør det.

Eldre blir mest oppringt

Hvis en godt voksen over 60 syns at han eller hun oftere blir oppringt av telefonselgere enn den yngre naboen sin, kan dette faktisk stemme.

- Gjennom en rapport om hvordan eldre mestrer forbrukerrollen, har SIFO avdekket en klar tendens til at eldre i større grad enn yngre blir kontaktet på telefon med forespørsler om å bidra til veldedighet, sier Papetti. Rapporten hun refererer til, er fra 2014.

Papetti forteller at Forbrukertilsynet jevnlig mottar klager fra eldre og deres pårørende som reagerer på at de stadig blir oppringt av organisasjoner som ber om bidrag.

- Og dette er jo noe mange kan ha vondt for å takke nei til, mener Papetti.

ELDRE UTNYTTES: Schøn Papetti, juridisk rådgiver hos Forbrukertilsynet, forteller at telefonselgere ringer hyppigst til de eldre. Foto: Forbrukertilsynet.
ELDRE UTNYTTES: Schøn Papetti, juridisk rådgiver hos Forbrukertilsynet, forteller at telefonselgere ringer hyppigst til de eldre. Foto: Forbrukertilsynet. Vis mer

Slik reserverer du deg

Hvis du er lei av å stadig få telefonselgere på tråden, er det enkelt å reservere deg mot dette:

  • Klikk deg inn på nettsiden til Brønnøysundregistrene her.
  • Du må logge deg inn på denne siden for å kunne reservere deg.
  • Du kan velge om du vil bruke Min ID og få tilsendt engangskode på telefonen din, eller du kan bruke BankID med passord. Så har du en kodebrikke, bruker du denne på samme måte som når du logger inn i nettbanken - med samme passord.
  • Når du er innlogget, får du god oversikt over hva du skal gjøre videre for å reservere deg mot adressert reklame i posten, telefonsalg, salg fra frivillige organisasjoner eller alt på én gang. Dette gjør du på et minutt eller to.
Telefonselgerne ringer oftest til eldre

Blir du fremdeles oppringt?

Har du reservert deg mot telefonsalg men blir likevel oppringt av selgere? Det kan Papetti forklare på følgende måte:

- Selv om du er reservert mot telefonsalg, kan næringsdrivende og frivillige organisasjoner som du har et eksisterende kunde- eller giverforhold hos ringe deg. Dette er typisk avisen du abonnerer på eller organisasjonen hvor du har en fadderavtale. Det samme gjelder dersom du har bedt om å bli oppringt, sier hun.

Forbrukertilsynet anbefaler deg å derfor ta telefonen.

- Da kan du finne ut hvem som ringer, og gi beskjed dersom du ønsker å bli slettet fra ringelistene. Dersom du likevel blir oppringt på nytt, kan du sende en klage til Forbrukertilsynet, sier Papetti.

Du fyller ut dette skjemaet for å klage til Forbrukertilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.