Bilkjøring

Synes du denne er i veien når du kjører bil?

Det er en god grunn til at den ikke er gjennomsiktig.

I VEIEN?: A-stolpa kan være irriterende når man kjører bil. Foto: Sondre Tallaksrud.
I VEIEN?: A-stolpa kan være irriterende når man kjører bil. Foto: Sondre Tallaksrud. Vis mer
Publisert

(Vi.no): Stolpene på hver side av frontruta blir kalt A-stolpene. og er irriterende i veien for synsfeltet. Særlig når man kjører på veier med flere felt.

Jo, det tar kanskje bare et ekstra halvsekund nå og da for å sjekke om det er noe bak stolpen, men likevel. Hvorfor må den være så synlig?

Les også: Her er bilene som passer perfekt for godt voksne.

- Elger kom inn i kupeen

Den har faktisk blitt mer og mer synlig de siste tiårene, og det er det flere gode grunner til.

- Hvis du ser på gamle biler fra 1960-70 tallet, så var det mange som reklamerte med at det var ekstra god sikt på bilene. Da var A-stolpene veldig slanke. Du fikk kanskje nærmest panorama-utsikt, men dette førte til store personskader ved ulykker, sier Tormod Schau i kjøretøyseksjonen i Statens vegvesen, Vegdirektoratet.

Svake stolper foran på karosseriet gjorde det livsfarlig å kjøre bilene i disse årene. Hvis A-stolpen er for svak, så svikter hele kollisjonssikkerheten bakover i bilen. Styrken som skal ta vare på passasjerene blir borte.

- Hvis bilen velta, var det nesten ikke bæring, så taket ble flatt veldig fort. Hvis du traff elg eller andre dyr, så kunne dyret komme helt inn i kupeen, sier Schau.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.