Strømrasjonering: Er det sannsynlig?

Det har ikke vært strømrasjonalisering i Norge i moderne tid, men i 1996 ble det gjort forberedelser for å rasjonere strømmen på grunn av lite vann i vannmagasinene. Men er det sannsynlig at vi får det i vinter?

RASJONERING AV STRØM: Lav fyllingsgrad i vannmagasiner i deler av landet har fått eksperter til å nevne strømrasjonering som mulig tiltak. Foto: NTB
RASJONERING AV STRØM: Lav fyllingsgrad i vannmagasiner i deler av landet har fått eksperter til å nevne strømrasjonering som mulig tiltak. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Statnett uttalte forrige uke til flere medier at det i verste fall kan gå mot strømrasjonalisering i vinter på grunn av lav fyllingsgrad i vannmagasinene. Det er spesielt i sør at fyllingsgraden i vannmagasinene er svært lav - den laveste på 26 år, ifølge NTB - dette kan øke risikoen for strømrasjonering til vinteren.

Tror ikke på strømrasjonering

Statnett anslo i forrige uke at sannsynligheten for rasjonering er et sted mellom 5 og 20 prosent, mens Frode Fjellstad, kommunikasjonsrådgiver i Fjordkraft, overfor Nettavisen viser til at Statnett varsler at det er fare for at situasjonen kan bli «anstrengt» i Sørvest-Norge, eller prisområde NO2. Hvis den blir definert som det, vil det kunne innebære 20-50 prosent sannsynlighet for rasjonering.

Til Vi.no sier Statnett at dersom det blir lavere tilsig enn normalt det kommende halve året og en kald og tørr vinter, viser deres beregninger behov for betydelig nettoimport til Norge for å ha tilstrekkelig energisikkerhet fram til snøsmeltingen starter våren 2023.

- Det er en risiko for at Europas evne til å eksportere kraft kan påvirkes dersom krigen og konflikten med Russland eskalerer ytterligere og det blir rasjonering på gass i Europa. Denne usikkerheten kommer i tillegg til at det alltid er en risiko for nedetid på en eller flere av mellomlandsforbindelsene.  Statnett har derfor endret vurderingen av kraftsituasjonen for Sør-Norge (NO1, NO2 og NO5) kommende tappesesong fra normal (grønn) til stram (gul), sier kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson.

Du kan se hvilke prisområder dette gjelder på kartet nedenfor.

- I en stram kraftsituasjon vurderer Statnett sannsynligheten for rasjonering til å være under 20 prosent, før virkningen av eventuelle ekstraordinære tiltak er tatt med i vurderingen. Gul farge innebærer dermed at fleksibiliteten i kraftsystemet og systemets evne til å håndtere lite tilsig eller langvarige feil er begrenset. Statnett følger situasjonen nøye for utsatte regioner. Statnett vurderer og anvender ordinære virkemidler i driften, sier hun til Vi.no.

Slik er Norge inndelt i prisområder: NO1 Sørøst-Norge, NO2 Sørvest-Norge, NO3 Midt-Norge, NO4 Nord-Norge og NO5 Vest-Norge. Foto: NVE
Slik er Norge inndelt i prisområder: NO1 Sørøst-Norge, NO2 Sørvest-Norge, NO3 Midt-Norge, NO4 Nord-Norge og NO5 Vest-Norge. Foto: NVE Vis mer

Både Olje- og energidepartementet og NVE sier til Vi.no at det aldri har vært strømrasjonering i Norge etter at den nye energiloven ble vedtatt i 1990/1991.

Skulle det bli aktuelt til vinteren, hvordan ville det eventuelt gjennomføres?

- Det er det for tidlig å si noe om. Vårt hovedscenario er ikke at det blir rasjonering av strøm i Norge. Det har heller ikke vært et virkemiddel som er tatt i bruk i moderne tid, sier NVE-direktør Inga Norberg til Vi.no.

Strømrasjonering i sør i 1955-56

En kikk i statistikk over Norges elektrisitetsverk for 1956 fra Statistisk sentralbyrå (SSB), viser at det ble innført strømrasjonering på Østlandet hele høsten og vinteren 1955/56.

«Som det framgår av tallene over reguleringsmagasinenes energibeholdninger var vannforholdene på Østlandet ekstraordinært dårlige i 1955-56. Derfor ble også økingen i landets samlede elektrisitetsproduksjon betydelig mindre enn tilveksten i produksjonskapasitet skulle tilsi. På grunn av den dårlige vannforsyning måtte Samkjøringen i 1955 iverksette strømrasjonering allerede fra 1. september og den ble ikke opphevet før 15. mai 1956», skriver SSB i sin rapport.

Nær strømrasjonering i 1996

I 1996 var det liknende problemer med lav fyllingsgrad i vannmagasinene som vi ser i dag. I NVEs årsmelding for 1996 skriver de at ved utgangen av september var fyllingsgraden for landets magasiner 57,8 prosent, den laveste magasinfylling som noen gang er blitt registrert på dette tidspunktet.

Til sammenlikning viser siste oppdatering fra NVEs vannmagasinstatistikk at fyllingsgraden i norske magasin ved utgangen av uke 26 var 59,2 prosent. De skriver at til sammenlikning er medianverdien for fyllingsgraden på tilsvarende tidspunkt 67,9 prosent i perioden 2002-2021.

NVE skriver i rapporten fra 1996 at den lave fyllingsgraden den høsten ga stor sannsynlighet for at det seinvinteren eller våren 1997 ikke ville være nok kraft til å opprettholde normal forsyning, og det kunne bli nødvendig å innføre rasjonering.

NVE måtte pålegge de 16 berørte fylkene å begynne planlegging av en rasjoneringsberedskap. Derimot utviklet magasinsituasjonen seg positivt etter at rasjoneringsforberedelsene ble satt i gang. Samtidig påpeker de i årsrapporten at «det arbeid som er utført, har gitt god beredskapsgevinst. Kraftforsyningen er nå bedre kjent med problemer og forhold som vil oppstå ved en kraftrasjonering, og har funnet løsninger på praktiske spørsmål en rasjonering bringer med seg».

Strømkvoter eller strømkutt

Selv om NVE altså anslår det som lite sannsynlig med strømrasjonering til vinteren, er dette noe Olje- og energidepartementet kan innføre ved det de kaller for ekstraordinære tilfeller.

STRØMUTGIFTER: Frykter du en sjokkregning som følge av dyr strøm? Med enkle grep i hverdagen kan du bidra til å senke strømutgiftene noe. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

«Dersom det, i ekstraordinære tilfeller, ikke er tilstrekkelig energi tilgjengelig kan Olje- og energidepartementet (OED) erklære kraftrasjonering. Kraftrasjonering innebærer tvungen reduksjon av forbruk. På fagspråk kalles det tvangsmessige leveringsinnskrenkninger og vil kunne berøre alle husholdninger og samfunnskritiske funksjoner. Prinsipper for gjennomføring av en kraftrasjonering er gitt av kraftrasjoneringsforskriften. Tvangsmessige leveringsinnskrenkninger kan gjennomføres på to måter; kvoterasjonering og sonevis roterende utkobling», skriver NVE på sine nettsider.

Dette er kvoterasjonering: NVE vedtar at forbruket innenfor et område må reduseres med en viss andel. Nettselskapene må da tildele hver enkelt sluttbruker et visst antall kWh som kan disponeres innenfor et gitt tidsrom. Ved bruk av mer strøm enn tildelt kvote, skal det betales en avskrekkende høy pris for overforbruket.

Sonevis roterende utkobling: Hvis ikke kvoterasjonering gir de tilsiktede besparelsene er sonevis roterende utkobling nødvendig. Nettselskapene har laget et utkoblingsskjema hvor soner kobles ut i en roterende tidssyklus. I de perioder der avgangen er utkoblet har ingen tilknyttet avgangen tilgang til kraft.

Du kan lese mer om dette på NVEs nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.