Coop

Store forskjeller: Her får du mest kjøpeutbytte

Mens Trumf gir kundene likt kjøpeutbytte uavhengig av hvor kundene bor, varierer kjøpeutbyttet i Coops samvirkelag mye med geografi. Mens de fleste får 1 prosent i kjøpeutbytte, får andre opptil 4 prosent.

RABATT MED KJØPEUTBYTTE? Både Trumf og Coop har kjøpeutbytte i sine fordelsklubber - men mens Trumf gir flatt 1 prosent uansett hvor du bor og handler, varierer Coops kjøpeutbytte med hvilket samvirkelag du er medlem i og hvor du handler. Forskjellene i Coop er store: De varierer fra 4 til 1 prosent. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
RABATT MED KJØPEUTBYTTE? Både Trumf og Coop har kjøpeutbytte i sine fordelsklubber - men mens Trumf gir flatt 1 prosent uansett hvor du bor og handler, varierer Coops kjøpeutbytte med hvilket samvirkelag du er medlem i og hvor du handler. Forskjellene i Coop er store: De varierer fra 4 til 1 prosent. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er tilnærmet krig i dagligvarebransjen om dagen: I forkant av bransjens prisjustering 1. februar ble det spådd en prisøkning på 10 prosent hos alle butikkene. Men når dagen opprant, og media meldte om solide prishopp både hos Rema 1000 og Coop, overrasket Kiwi med å si at de ikke ville øke prisene nå. Det har resultert i at både Coop og Rema har snudd - og har gått ut og sagt at de setter prisene ned igjen. For i likhet med Kiwi, lover jo både Rema 1000 og Extra at de skal være billigst.

En ting er hvem som er billigst på kassalappen - men en annen ting er hvem som er billigst når rabatter og kjøpeutbytte i butikkenes fordelsprogram er regnet med - som du får svar på i denne artikkelen på Vi.no. Og med dyre tider som vi har nå, gjelder det å skjerpe vanene og makse matbutikkenes rabattordninger som best man kan.

Men selv om du er aldri så mye bevisst på handlevaner og å makse medlemsfordeler, er det noe du ikke kan gjøre så veldig mye med:

Coop har forskjellig kjøpeutbytte ut fra geografi: Det er de ulike samvirkelagene som selv bestemmer hvilket kjøpeutbytte de lokale medlemmene skal få. Og kjøpeutbyttet varierer fra hele 4 prosent og til 1 prosent som er det laveste utbyttet.

MAT: Ferdig skivet, hakket, revet, kokt eller pisket kan være både smart og kjekt i noen tilfeller - men det koster å ikke gjøre jobben selv. Video: Kristin Sørdal. Vis mer

Her får de mest i kjøpeutbytte

Coop har rundt 2 millioner medlemmer, kalt medeiere, i sine 59 samvirkelag. For 2022 summerer medlemmenes kjøpeutbytte seg til totalt 1,3 milliarder kroner.

Det ligger i kjøpeutbyttets natur at jo mer du har handlet for og jo høyere kjøpeutbytte du får, jo større beløp får du tilbake.

Per nå er det 4 prosent som er høyeste kjøpeutbytte hos Coops ulike samvirkelag. Og det er totalt fire samvirkelag som har høyeste sats:

  • Madla Handelslag
  • Coop Havøysund
  • Coop Svalbard
  • Coop Finnmark

Men det er også noen som har 3 og 3,5 prosent - og noen av disse er også blant de største lokallagene i både antall medlemmer og antall butikker:

  • Coop Jølster har 3,5 prosent
  • Coop Midt-Norge, Coop Finnøy og Coop Klepp har 3 prosent

Coop Midt-Norge er med sine 265 993 medeiere Norges tredje største samvirkelag, etter Coop Øst (489 110 medlemmer). Coop Midt-Norge er også på topp tre på listen over samvirkelag med flest utsalgssteder, med sine 111 butikker og varehus. Coop Nordvest har flest, 128 butikker og varehus, og Coop Øst er på 2. plass, med 118 butikker og varehus.

Men selv om Coop Øst er på 1. plass når det kommer til antall medlemmer og på 2. plass for antall butikker, er de i den andre enden av skalaen når det kommer til størrelsen på kjøpeutbytte til medlemmene:

Norges største samvirkelag har laveste kjøpeutbytte

Lavest kjøpeutbytte i Coop-kjeden er 1 prosent. Og her må vi legge til at dette er akkurat det samme som Trumf-medlemmene er tilgodesett med på en vanlig dag - selv om de gir 3 prosent på utvalgte «Trippel-Trumf torsdager».

25 av Coops 59 samvirkelag har 1 i kjøpeutbytte - så det gjelder altså den store majoriteten av lagene. Og det er nettopp 1 prosent det største samvirkelaget gir sine medlemmer, som altså er Coop Øst.

To lag har 1,5 prosent, mens 17 lag har 2 prosent.

De største av lagene med 2 prosent er Coop Sørvest og Coop Økonom (Nord Jæren, Ryfylke og Dalane), samt flere mindre lag i Rogaland og Trøndelag.

Hvorfor er det ulikt kjøpeutbytte?

Det er stor forskjell på 4 og 1 prosent kjøpeutbytte. Har du handlet for 10 000 kroner en måned, betyr det 400 kroner med 4 prosent kjøpeutbytte - eller 100 kroner med 1 prosent.

- Alle samvirkelagene er egne juridiske enheter, og det er blant annet samvirkelagets økonomi som avgjør hva kjøpeutbytteprosenten blir, sier Simen Kjønnås Thorsen, kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge.

Men hvorfor det er ulikt kjøpeutbytte i de ulike samvirkelagene? Og hvilke vurderinger er lagt til grunn når de ulike samvirkelagene har fastsatt prosenten?

- Samvirkelagene er selvstendige enheter og driver under ulike markedsvilkår for eksempel ved ulik geografisk plassering, antall butikker, kundegrunnlag osv. I tillegg har ulike samvirkelag ulike behov for investeringer, for eksempel ved nyetableringer og ivaretakelse av eksisterende butikker, svarer Simen Kjønnås Thorsen, kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge, på spørsmålet om hvorfor.

Ettersom samvirkelagene er det som Coop kaller «medlemseid», er det kanskje mulig for medlemmene å påvirke kjøpeutbyttet i sitt samvirkelag? Og hvordan kan man i så fall gjøre dette?

- Det er samvirkelagets tillitsvalgte medlemmer som setter kjøpeutbytteprosenten ut fra samvirkelagets økonomi. Som medlem kan du stille til valg og få plass i samvirkelagets årsmøte. Årsmøtet er samvirkelagets øverste organ og skal påse at samvirkelaget blir ledet og at formålet fremmes i samsvar med den alminnelige lovgivning, samvirkelagets vedtekter, samt ta Årsmøtets beslutninger blant annet velge styre, godkjenne årsmelding og årsregnskap og bestemme disponering av overskudd, sier Thorsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.