Stillehavsøsters destrueres: - Tragisk

Stillehavsøsters er en trussel mot norsk natur, og destrueres i stor stil. - Vi må heller lære folk å bruke den, mener kokk og østerselsker Trond Moi.

Noe stillehavsøsters høstes for salg. Firmaet som selger plikter å få østersen sjekket for bakterier, virus og alger. Plukker du for eget bruk, må du selv sjekke om det er trygt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Noe stillehavsøsters høstes for salg. Firmaet som selger plikter å få østersen sjekket for bakterier, virus og alger. Plukker du for eget bruk, må du selv sjekke om det er trygt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mattilsynet får stadig henvendelser med spørsmål om stillehavsøsters. I motsetning til flatøsters er stillehavsøstersen en fremmed art i norske farvann, og det siste drøye tiåret har den vokst i eksplosiv fart og fortrengt arter som hører hjemme her. Mye plukkes og destrueres, blant annet gjennom dugnad i regi av Oslofjordens Friluftsråd. Bare en brøkdel høstes av kommersielle aktører. Flere har tatt til orde for at det må legges til rette for at den kan høstes som mat.

Stillehavsøsters skader ikke bare norsk natur, den kan også skade badere når den vokser i voldsom fart fra ett år til det neste og gjør svaberget du badet fra i fjor nærmest ufremkommelig.

- Ingen garanti

- Det er trist å destruere noe som er spiselig, konstaterer kokken Trond Moi.

- For meg som er østerselsker, blir det tragisk. Vi må heller lære folk å bruke den. Det blir som med kje, det er bare uvant. Den beste måten å destruere stillehavsøsters, er å spise dem opp. De vokser i helt vanvittige mengder.

Trond Moi plukker østers sammen med kollegene Rune Andersen og Margit Dale. De tre er kjent fra TV2s matprogram Rune & Margit & Moi, og kommer nå med boka Kystmat. Foto: Anders Martinsen
Trond Moi plukker østers sammen med kollegene Rune Andersen og Margit Dale. De tre er kjent fra TV2s matprogram Rune & Margit & Moi, og kommer nå med boka Kystmat. Foto: Anders Martinsen Vis mer

Moi plukker østers selv og spiser dem, men påpeker at det i motsetning til blåskjell er vanskelig å oppdage om østersen er dårlig. Det finnes blåskjellvarsel, men vi vet for lite om stillehavsøsters til å kunne si at blåskjellvarselet er nok til å «frikjenne» stillehavsøsters plukket i områder der blåskjell er trygge.

- Blåskjellvarslet gir ingen garanti på om det er trygt å spise stillehavsøsters. Mattilsynet anbefaler generelt at man ikke spiser selvplukkede skjell som ikke er testet for algegifter, bakterier, virus og miljøgifter, sier spesialinspektør Merete Hestdal i Mattilsynet til Vi.no.

Blåskjellvarselet kan muligens gi en viss pekepinn på om det finnes algegifter i sjøen langs samme kyststripe om du tenker å plukke østers, men hvis rådene for blåskjell varierer fra sted til sted øker risikoen for giftige østers også.

Mindre virus

Hestdal påpeker at den største utfordringen med både stillehavsøsters og flatøsters er at de i motsetning til blåskjell oftest spises rå uten varmebehandling. Da kan de inneholde virus, oftest norovirus.

- Det er mulig at det er mindre forekomst av norovirus i år fordi vi har bedre håndhygiene etter corona-pandemien, men vi vet ikke, sier Hestdal.

Norovirus forsvinner ved varmebehandling. Det gjør ikke algegifter, som kan gi diaré og lammelser.

Stillehavsøsters vokser i klynger, og kan være vanskelig å dele og dermed åpne. Skallet er knivskarpt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Stillehavsøsters vokser i klynger, og kan være vanskelig å dele og dermed åpne. Skallet er knivskarpt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

- Stillehavsøsters er ansett som en delikatesse, men vi kjenner ikke så godt til den som art. Forskere er veldig interessert, jeg vet at flere ønsker å studere den nærmere. Kjøper du fra de som driver kommersiell høsting, skal skjellene være kontrollert for algegifter, virus og miljøgifter. Det er produsentene som omsetter skjell kommersielt som er ansvarlig for at skjellene de selger er trygge, sier Hestdal.

Spesialinspektøren anslår at bare rundt halvparten av stillehavsøstersen som finnes i sjøen kan åpnes og tilberedes. Mye av skjellene vokser sammen i store klynger og er umulige å åpne, disse må plukkes og destrueres.

Slik tilbereder du østers

Trond Moi foretrekker å spise østers rå med finhakket sjalottløk og rødvinseddik.

Østers rett fra havet, kun med hakket sjalottløk og rødvinseddik, er Trond Mois favoritt. Foto: Anders Martinsen
Østers rett fra havet, kun med hakket sjalottløk og rødvinseddik, er Trond Mois favoritt. Foto: Anders Martinsen Vis mer

- Hvis østersene er så store at du ikke kan helle dem rett i munnen, ville jeg varmebehandlet dem, sier han.

- Du kan for eksempel gratinere dem med en blanding av tre spiseskjeer creme fraiche, litt limesaft, limeskall, hakkete friske urter og en spiseskje revet parmesan. Bland det godt med litt pepper, fordel på toppen av østersene, og topp med litt fersk parmesan. Bak på 220 grader i fem til sju minutter.

Et annet alternativ om du ikke vil spise østers rå, er å fritere. Da tar du innmaten ut av skallet, tørker den og panerer i brødkrumme eller tempurarøre før du frityrsteker i ett til to minutter.

- Spis fritert østers med en deilig dipsaus, for eksempel etter samme oppskrift som den du bruker til gratinering. Bland gjerne inn litt tabasco eller chilisaus, tipser Trond Moi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.