Kryssordhjelp

Står du fast? Her er kryssordhjelpen du trenger

Å løse kryssord er ikke bare avslappende og underholdende - det er også svært god hjernetrim, spesielt om det er litt vanskelig. Men står du helt fast, finnes det god hjelp å få.

KRYSSORDHJELP: Allers ble i 1925 det første norske ukebladet til å trykke et kryssord. Kryssordsidene er fortsatt en svært populær del av bladet. Foto: Marit O. Bromark
KRYSSORDHJELP: Allers ble i 1925 det første norske ukebladet til å trykke et kryssord. Kryssordsidene er fortsatt en svært populær del av bladet. Foto: Marit O. Bromark Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er du glad i å løse kryssord? Da bidrar du til å holde hjernen din i form, viser en rekke studier.

Det er kanskje logisk at kryssordløsing krever at de små grå er skjerpet mens du holder på, men det finnes også noen langtidsfordeler ved å løse kryssord, særlig hvis det er litt vanskelig.

Vi.no gir deg et gratis kryssord hver dag - og det er vanskeligere enn det kanskje ser ut til.

Kryssord forebygger demens

En svensk studie fra 2019 fant blant annet ut at det å lese, skrive, løse kryssord eller bryne seg på andre hjernetrimoppgaver utsetter den mentale svekkelsen av hjernen og reduserer risikoen for å utvikle Alzheimer og andre typer demens.

Det samme gjør det å synge i kor, strikke og gjøre hagearbeid. Er du fysisk aktiv og trener styrke to-tre ganger i uka, samt får opp pulsen med noen turer eller litt kondisjonstrening et par dager i tillegg, er du enda mer beskyttet mot demens. Hjernen trenger nemlig trening - både fysisk og mentalt.

Kryssord og sudoku

En britisk studie fra 2018 viste det samme som den svenske, og konkluderte med at jo vanskeligere og mer varierte hjernetrimoppgavene er, desto mer utbytte gir de for hjernen.

Det holder med andre ord ikke å løse det samme ukentlige kryssordet hver lørdag i 50 år - du trenger også noen nye oppgaver å bryne deg på. Sudoku og andre typer hjernetrim kan være gode alternativer - eller hva med å prøve deg på et kryssord på et annet språk? Engelsk, for eksempel? Det vil definitivt gi hjernen din en utfordring.

Hjelp til kryssord

Samtidig; å løse kryssord på norsk kan være vanskelig nok. Står du fast med et vrient ord, kan det bli umulig å komme videre uten hjelp. Og hjelp finnes det mye av. Mange velger å bruke den gode, gamle kryssordboka, men det finnes også veldig god kryssordhjelp å få på nettet.

Flere nettsider med kryssordhjelp har gode søkefunksjoner der du kan legge inn søkeord, antall bokstaver og hvilke bokstaver du allerede har funnet - og vips får du løsningsforslaget servert i fanget.

Men husk: Vent med søkingen før du virkelig står fast. Skal hjernen din ha noe utbytte av hjernetrimmen, gjelder det å ikke gjøre det altfor enkelt for deg selv.

Nettsider med gratis kryssordhjelp:

  1. Gratiskryssord.no
  2. Innholdsrik nettside med både kryssordbok og avansert søkefunksjon der du kan skrive inn søkeord, antall bokstaver og plassere bokstaver du allerede har funnet i løsningsordet. Har også gratis kryssord, sudoku og andre morsomme hjernetrimoppgaver.
  3. Kryssordhjelp.no
  4. Tilsvarende søkefunksjon som på Gratiskryssord.no, og en noe begrenset kryssordbok. Ingen andre funksjoner.
  5. Kryssordkjempen.no
  6. Ren ordbok med søkefelt og forslag til løsningsord sortert etter antall bokstaver.
  7. Kryssordkongen.no
  8. Søkefunksjon med forslag til løsningsord sortert etter antall bokstaver.
  9. Synonymordboka.no
  10. En vanlig ordbok med synonymer - for deg som heller vil få noen hint enn å få det rette ordet servert i fanget.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.