Reise til utlandet etter covid?

- Spesielt mange spørsmål om Thailand og Tyrkia

Reiser til utlandet frister mange - og mange lurer på reiser til Thailand. Men ennå er det ganske mange restriksjoner for innreise dit.

REISE TIL THAILAND? Mange lurer på hvordan det er å reise til Thailand nå. Det er fremdeles mange restriksjoner for innreise - men de er i gang med gjenåpning for turisme enkelte steder. Foto: Shutterstock/NTB
REISE TIL THAILAND? Mange lurer på hvordan det er å reise til Thailand nå. Det er fremdeles mange restriksjoner for innreise - men de er i gang med gjenåpning for turisme enkelte steder. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Artikkelen er oppdatert med informasjon om reiseråd fra UD 1. oktober.

Én ting er norske myndigheters restriksjoner, råd og regler som gjelder for reiser over norske grenser og som påvirker nordmenn som ønsker å reise utenlands. Men et annet, vel så viktig aspekt ved reiser er forholdene og restriksjonene til landet du skal.

Et av reisemålene som reiseforsikringsselskapene får mange spørsmål om nå etter at Norge åpnet opp, er Thailand:

- Thailand og Tyrkia er to land vi får spesielt mye spørsmål om nå om dagen, forteller Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring - som er en del av If forsikring.

Forsikringsselskapene har advart mot å bestille reiser før det offisielle globale reiserådet utløp 1. oktober, fordi avbestillingen i reiseforsikringen ikke gjelder dersom det foreligger et et reiseråd på tidspunktet for bestilling.

30. september offentliggjorde Utenriksdepartementet (UD) at de per nå ikke vil videreføre pandemirelaterte reiseråd til noen land - men at det fremdeles er heftet reiseråd til 50 land eller destinasjoner som før pandemien. Disse reiserådene bør du sette deg inn i før du bestemmer deg for en reise.

Handeland understreker viktigheten av å sette seg inn i forholdene på reisemålet:

- Vi er svært nøye med å be de reisende sette seg inn i innreisereglene i landet eller området de skal reise til, akkurat som Monica Mæland sa på regjeringens pressekonferanse. For selv om Norge anser et land som ok, betyr ikke det nødvendigvis at det er gjensidig - og man kan møte på restriksjoner som setter kjepper i hjulene for ferien.

Også Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige understreker viktigheten av å sette seg inn i eventuelle reiseråd som kan komme - og å følge dem:

- Sett deg inn i de lokale forhold, innreiseregler og liknende - det må man finne ut på egen hånd, UD kommer ikke til å gi konkrete råd
om dette, sier Rysstad.

- Fortsatt restriktive i Thailand

Dersom du vurderer å reise til Thailand, er det flere ting å være oppmerksom på når det kommer til innreisen og oppholdet.

Én ting er at det kan komme nye offisielle reiseråd fra norske myndigheter som gjelder spesifikt for Thailand eller områder i Thailand.

En annen ting er reglene for innreise og restriksjonene der.

Nora Aspengren i charterselskapet TUI forteller at de selger pakkereiser med direktefly til Thailand i vinter og at første avgang er satt opp 17. desember.

- Men per i dag er innreisereglene fortsatt restriktive. Vi er i dialog med thailandske myndigheter om hvordan vi kan støtte åpningen av turisme på en trygg og god måte for våre kunder, så vel som for lokalbefolkningen, sier hun og forteller videre at de nåværende innreisereglene er for restriktive for TUIs gjester.

- Men vi fortsetter dialogen i håp om å finne en løsning som er bra for alle parter.

Også Ving har planer om å fly gjester ned til Phuket fra 19. desember, men også direktør i Ving Norge, Marie-Anne Zachrisson, påpeker at det for tiden er ganske strenge innreiserestriksjoner til Thailand. Hun sier at noe av det de forteller kundene nå, er at det foreløpig er for tidlig å si noe om hvilke innreisekrav som vil gjelde for vinterens reiser til Thailand - men at de forventer at det kommer ny informasjon fra Utenriksdepartementet og de lokale myndigheter i midten av oktober.

Dette er innreisereglene som gjelder Thailand nå

Turisme er en stor og viktig del av Thailands økonomi. I juli startet de med en gradvis, meget begrenset åpning for turismen. Det har kun vært begrensede turistområder som har fått ta imot turister: Phuket og Samui. Og det er kun reisende fra utpekte land som har fått komme - som i tillegg til å være fullvaksinerte med godkjente vaksiner også må ha med dokumentasjon på negativ test.

Turistene har måtte bo spesielle hoteller som var definert av thailandske myndigheter. Det er også begrensninger i forhold til varighet på oppholdet og det å kunne flytte hotell - som et ledd i en karanteneordning.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, melder imidlertid thailandske myndigheter at de fra 1. november vil åpne mer av landet for turister - og at de fjerner karantenekravene på noen flere utvalgte steder.

De nye stedene som dermed åpnes for turister er Chiang Mai, Phangnga, Krabi, Hua Hin, Pattaya, og Cha-am - i tillegg til oppmykninger også for Phuket og Samui.

For reiser til andre deler av Thailand, vil det fra 1. oktober være krav om innreisekarantene i sju dager for fullvaksinerte.

Reiseråd fra UD

Reiselysten eksploderte etter at regjeringen fredag 24. september annonserte at vi skulle tilbake til en normal hverdag og at det globale reiserådet blir opphevet 1. oktober.

Reisebyråene melder om stor pågang for reiser framover - og at mange ønsker seg ut av landet allerede i høstferien.

- Thailand og Tyrkia, som vi får spesielt mange spørsmål om, er også gode eksempler på land man bør vente med å kjøpe reiser til før reiserådet oppheves, poengterer Handeland i Europeiske.

UD skriver i en pressemelding 30. september at når det globale reiserådet avvikles 1. oktober, vil ingen land få nye pandemirelaterte reiseråd kun på grunn av smittesituasjonen nå.

Men de poengterer at dersom situasjonen skulle endre seg, vil det kunne bli aktuelt å utstede reiseråd til de landene der pandemien skaper så store utfordringer at reiser frarådes.

- Selv om det globale reiserådet nå avvikles, er det viktig å huske på at pandemien ikke er over. Mange land har fortsatt innreiserestriksjoner, relativt høye smittetall og strenge smittevernstiltak. Skal du ut og reise, må du sette deg nøye inn i situasjonen i landet du vil besøke, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i pressemeldingen.

Myndighetene oppfordrer reisende til å registrere seg i reiseregistrering.no, enten via regjeringen.no eller appen «Reiseklar».

Appen Reiseklar og andre kilder til informasjon

Uansett til hvilket land eller område du har tenkt deg, bør du sette deg inn i hvilke innreiseregler som gjelder dit du skal. Dette kan du finne informasjon om på Utenriksdepartementets nettsider med landinfo.

UD har også lansert en ny app, Reiseklar, hvor du finner mye av den samme informasjonen. Du kan søke på land - og så får du informasjon om blant annet innreisekrav, helseforhold og annet. Du finner appen i AppStore og Google Play.

Sjekk også gjerne nettsidene til landets ambassade for informasjon om hvilke regler som gjelder for innreise - eller også andre forhold det kan være greit å vite om. Du må for eksempel ha visum for innreise til Thailand - men dette kan du nå bestille på nett. Mer om dette på den Thailandske ambassadens nettsider (Thaiembassy.com eller her for den thailandske ambassaden i Oslo).

Du kan også finne informasjon om innreise og andre forhold, på de offisielle nettsidene til landets turistinformasjon. For Thailand finner du nyheter fra turistinformasjonen her.

Dersom du skal reise i Europa, finner du mye informasjon om innreise mellom land og inn i land, samt hvilke restriksjoner som gjelder i forhold til bruk av kollektivtransport, restauranter, barer etc., på nettsida Reopen EU. Der finner du altså informasjon som gjelder spesifikt for covid-pandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.