Valg

Spesielle behov? Søk om å få stemme hjemmefra

Fra 10. august kan man forhåndsstemme til årets valg, eller du kan søke om å få stemme hjemmefra hvis du har spesielle behov som gjør det vanskelig å stemme i valglokalene.

FORHÅNDSSTEMME? Bor du på institusjon kan du forhåndsstemme på selve institusjonen. Er du syk og bor hjemme, kan du søke om å få stemme hjemmefra. Foto: NTB
FORHÅNDSSTEMME? Bor du på institusjon kan du forhåndsstemme på selve institusjonen. Er du syk og bor hjemme, kan du søke om å få stemme hjemmefra. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Skal du stemme ved kommunestyre- og fylkestingsvalget er selve valgdagen 11. september, men allerede fra 10. august er det mulig å forhåndsstemme, enten i valglokaler rundtom i landet, eller på en helse- og omsorgsinstitusjon om du er bosatt på en av disse.

Og noen kan dessuten gjennomføre valget hjemmefra:

Ifølge valg.no kan velgere som på grunn av sykdom eller uførhet ikke kan stemme i et valglokale, søke kommunen om å stemme hjemme eller der de er.

Hvordan søke om å stemme hjemmefra?

Er du i en situasjon hvor du mener du kan ha rett til å stemme hjemme, må du søke om dette til kommunen. Det er ikke krav til å sende inn skriftlig søknad, det holder å ta muntlig kontakt med din kommune og oppgi at du ønsker å stemme hjemme.

Når du kontakter kommunen må du oppgi årsaken til at du ønsker å stemme hjemmefra, men det er ingen krav til dokumentasjon.

De enkelte kommunene bestemmer når søknadsfristen for å stemme hjemme skal være, i tidsrommet 5. og 8. september 2023.

Avlegge forhåndsstemme på institusjon?

Alle kommuner er pålagt å avholde forhåndsstemming på helse- og omsorgsinstitusjoner. De oppfordres og til å gjøre det på andre institusjoner.

Dette fordi det kan være vanskelig for beboere på institusjoner å komme seg til ordinære lokaler for stemmegivning.

Det er kommunene selv som bestemmer når de skal avholde forhåndsstemming på institusjoner. De vil også informere om når og hvor dette skjer.

Hvordan forhåndsstemmer man?

Generelt kan du forhåndsstemme fra 10. august til og med 8. september, og du må ha med legitimasjon. Valgkort er ikke nødvendig å ha med.

Du har stemmerett i kommunen du i Folkeregisteret er registrert som bosatt i 30. juni 2023.

Forhåndsstemmer du i en annen kommune enn den du er folkeregistrert i får du utdelt en avkryssingsstemmeseddel som kun er påført de registrerte politiske partienes navn, uten kandidatnavn. Du må da krysse av for, eller skrive på, hvilket parti/gruppe du vil stemme på.

Dersom du vil gjøre endringer på stemmeseddelen må du skaffe deg en stemmeseddel fra din kommune og bruke den når du stemmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.