Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det «nye» 20-tallet ble kanskje ikke helt som forventet for oss nordmenn, med en pandemi, forventninger om kommende matvarekriser og nå også skyhøye strømpriser.
Frem til nå må vi kunne sies å ha levd på en oppadgående bølge i snart tre tiår: God økonomi og velstand har for det store flertallet preget hverdagen vår, med syden-reiser, varmekabler på parkeringsplassen utenfor hytteveggen og stadig større boliger som gode bevis på dette. Badene er blitt oppholdsrom og dusjen er som tatt ut fra regnskogen der du kan stå i en sildrende, men godt oppvarmet «regnskur» - uten å tenke på hva det koster - for sammen med stadig mer komfort i hverdagen har strømprisene også vært historisk lave. I 2020 var strømprisene de laveste man hadde sett siden 2002, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Lag pynten til adventsstakene selv
Helt frem til nå.
Nå meldes det om nye strømprisrekorder nesten daglig, og E24 skriver at en ti-minutters dusj mandag denne uken koster opptil 26 kroner.
Med skyhøye strømpriser som gir selv den mest sindige og velbemidlede av oss lettere bakoversveis, er det ikke like lett å nyte den velgjørende dusjen i vårt perfekt innredede bad. Var det virkelig sånn det skulle bli etter et tungt pandemi-år?
Når kulda samtidig er i ferd med å sette inn for fullt over hele landet, og svært mange av oss er avhengige av strøm for å varme opp boligen, er det lett å bekymre seg over hvor dyr neste strømregning faktisk blir.
Men det fins håp - selv for de mest strømavhengige av oss. Men da må vi la oss inspirere av tidligere generasjoner og de eldste, som har strømsparing innarbeidet i sin hverdag.
Her kommer tre av rådene som vil ta knekken på noe av velværet i hverdagen - men som samtidig bidrar til en reduksjon i strømforbruket. Og husk - det er oppvarming av rom og varmtvann som gir størst utslag på strømregningen, ifølge Enova:
1. Ta kortere dusjer
«- Ikke bruk så lang tid i dusjen!! » ropte min far til oss barna så snart vi hadde satt foten inn i dusjkabinettet. Målet var å spare varmtvann - ikke bare fordi varmtvannstanken var liten, men fordi det var dyrt å sløse bort for mye av det varme vannet.
Trikset kan de fleste av oss, selv om det ikke alltid frister like mye: Steng av vannet mens du såper deg inn og har sjampo i håret. Og kanskje du ikke trenger å dusje fullt så ofte som du pleier, eller droppe en og annen hårvask?
2. Lukk dørene og skru ned varmen
Et annet triks som kanskje fungererer spesielt godt i eldre hus med få åpne løsninger og dører mellom hvert rom, er å bare varme opp rom man faktisk oppholder seg i - og å skru ned varmen betraktelig i de rommene man sjelden eller ikke bruker noe særlig.
Du kan også skru ned varmen i hele boligen når du går ut, og skru den opp igjen når du er tilbake. Alle monner drar tross alt. Og syns du det er litt småkaldt mens temperaturen tar seg opp igjen, følger ett siste tips som hjelper på:

Oppskrift: Strikk genser og tørkle i julegave
Vi Pluss3. Kle på deg
På med tøfler, ullundertøy og hjemmestrikket genser: Trenger man egentlig å kunne gå i t-skjorte inne i Norge - i desember? Hvis du ønsker å spare strøm er svaret nei. Kler du på deg varme klær tåler du fint noen grader lavere innetemperatur. Så du noensinne at dine besteforeldre gikk rundt i kortermet (for ikke å snakke om ankelsokker ...) inne til hverdags om vinteren?
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.