Hvordan handle smart og billig?

Spar tusenvis på mat ved å følge disse rådene

Ifølge Matvett har vi mye å lære av de eldre når det gjelder å unngå matsvinn. Gevinsten er at man kan spare mye penger på at mindre mat går i søpla.

BRUK OPP MATVARENE: Handler du færre råvarer og passer på å bruke opp det du har, slipper du at mat blir dårlig og må kastes. Foto: NTB
BRUK OPP MATVARENE: Handler du færre råvarer og passer på å bruke opp det du har, slipper du at mat blir dårlig og må kastes. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nordmenn kaster i snitt over 40 kilo mat per person hvert år. Det utgjør mye i kroner og øre for en gjennomsnittlig husholdning. Og med økte matvarepriser i betraktning, er det ekstra gode grunner til å bli bedre på å bruke matrestene, og unngå matsvinn.

Der har vi mye å lære av de eldste, som er de som kaster minst mat her til lands.

Spar 10 000 kroner i året

I gjennomsnitt kaster norske forbrukere 41,3 kg mat hver i året, dette utgjør i snitt 2330 kroner per person, ifølge Matvett. De har sammen med Norsk institutt for bærekraftsforskning regnet ut sparepotensialet hos norske husholdninger, dersom de kaster mindre mat:

 • Single kan spare kr 5 928 i året på å ikke kaste mat
 • Par kan spare kr 7 520 i året på å ikke kaste mat
 • Familier kan spare kr 10 681 i året på å ikke kaste mat

- Å kutte matsvinnet er viktig for miljøet, men monner også for lommeboka, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett til Vi.no.

Lær av de eldre

Matvett mener det er på tide at yngre generasjoner lærer av sine besteforeldre, som er de som kaster minst mat her til lands. Ikke minst gjelder dette de over 70 år, men også 60-åringene kaster lite mat sammenliknet med de som er enda yngre.

- Til forskjell fra besteforeldregenerasjonen har ikke unge mennesker nok kunnskap om råvarer, matens holdbarhet og hvordan man lager restemat. Verdien av å ta vare på maten er ikke like innarbeidet. Matvett går derfor i bresjen for et opprop rettet mot besteforeldre, der vi ber dem om å ta grep, sier Schrøder, og viser til at matsvinn var et ukjent begrep for bare 40 år siden.

- Da spiste man opp maten sin og lagde nye retter av måltidsrestene fra i går uten å lure på om dette var trygt eller godt. Datomerkingen kom først i 1975 og dette er nok også en medvirkende årsak til datoskrekk og at det er datoen vi stoler på framfor sansene våre, sier hun, og legger til at det før var helt naturlig å se, lukte og smake på maten før man eventuelt måtte kaste den.

MAT: Ferdig skivet, hakket, revet, kokt eller pisket kan være både smart og kjekt i noen tilfeller - men det koster å ikke gjøre jobben selv. Video: Kristin Sørdal. Vis mer

Hvordan unngå matsvinn?

Syns du mye mat havner i søpla hjemme hos deg, er det noen grep du kan ta for å unngå matsvinn - og kutte i matbudsjettet, påpeker Matvett.

- Hovedårsaken til at vi kaster mat er at vi glemmer den i skapet, og da går den enten ut på dato eller blir dårlig før vi får spist den. Det er viktig å ha god oversikt og planlegge innkjøp og sikre riktig oppbevaring av maten, ikke kjøpe, lage eller forsyne oss med mer en vi klarer å spise og ta vare på restene og faktisk spise dem, sier Schrøder, og gir følgende råd:

 • Legg en handleliste på benken som alle kan skrive på når noe mangler. Slik unngår du å kjøpe varer du allerede har i kjøleskapet, og du kommer hjem med det du faktisk trenger.
 • Planlegg ukas meny slik at noen av råvarene passer i flere retter. Da sikrer du å få brukt opp alt.
 • Sørg for å ha god oversikt i kjøleskapet og plasser mat som hører sammen i samme hylle, for eksempel kjøtt og fisk nederst, pålegget i en egen boks, meierivarer sammen og frukt og grønt i en egen skuff.
 • Sett en «bruk meg først»-boks midt i kjøleskapet med mat som har kort holdbarhet.
 • Frys mat du vet du ikke får spist før den går ut på dato. Skriv på innfrysingsdato.
 • Innfør en restedag i uka der du spiser deg ut av kjøleskapet og får brukt opp mat med kort holdbarhet.
 • Oppbevar maten riktig og ha det kaldt nok i kjøleskapet (2-4 grader).
 • Bruk sansene før du kaster mat som er utgått på «best før»-dato. Du bli ikke syk av å lukte og smake om den fremdeles er ok, og hvis du har oppbevart maten riktig er den ofte god etter utløpsdatoen.
 • Tenk alternativ bruk av mat som ikke er fersk. Selv om råvarene endrer karakter, betyr det ikke at de er uspiselige.
 • Hvis du har gjester, rydd bort det som er igjen av maten og la oppvasken stå.
 • Finn ut hvilke rutiner som passer for deg og din familie, slik at ikke de samme matvarene ender i søpla uke etter uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.