Reise til Spania

Spania-ferie? Dette må du være forberedt på

Koronapass, innreiseskjema, vaksiner og koronaregler. Hvordan er det å reise til Spania i sommer - og hva er det du må vite om situasjonen på feriestedene?

FERIE I SPANIA: Planlegger du for sommeren 2022 i Spania? Da er det noen praktiske ting du bør være forberedt på for at ferien skal gå glatt. Foto: NTB/Shutterstock
FERIE I SPANIA: Planlegger du for sommeren 2022 i Spania? Da er det noen praktiske ting du bør være forberedt på for at ferien skal gå glatt. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I begynnelsen av april hadde 1 av 3 hadde allerede planlagt for en utenlandsreise i sommer - mens mange fortsatt var usikre, både på grunn av krigen i Ukraina og på grunn av koronapandemien.

Når det nå nærmer seg sommer og ferie, rapporterer reiseselskapene om reisefeber - og reiselivsforsker Veronica Blumenthal tror de fleste vil søke til trygge reisemål sør i Europa som Spania, Italia og Hellas.

Spania har alltid utmerket seg som en feriefavoritt for nordmenn og har alltid vært førstevalget for mange.

Men hvordan er det egentlig å reise til Spania nå? Hva kreves av koronavaksiner og -pass? Er det fremdeles koronaregler på reisemålene? Og hva gjelder for reiseforsikringen nå?

Vi har snakket med turistkontoret ved Spanias ambassade og med reiseforsikringsselskapet Europeiske, for å gi svar på det mange lurer på om reise til Spania i sommer.

Innreise til Spania nå

Den første gode nyheten er at du ikke lenger trenger innreiseskjema:

- Kravet til Spanias helseskjema (SPTH) som man under pandemien har vært nødt til å fylle ut 48 før innreise, ble opphevet med umiddelbar virkning den 6. april for flertallet av de reisende, forteller Karen Astrid Sand, presseansvarlig ved Spanias Ambassade Turistavdelingen.

Men det er likevel endel dokumenter du må vise. Sand forteller at alle reisende til Spania må kunne fremvise et av følgende sertifikat:

  • Koronasertifikat på at man er fullvaksinert

eller

  • Sertifikat på at man har gjennomgått sykdommen eller fremvise en negativ koronatest (hjemmetest er ikke gyldig)

Sand understreker at dersom den reisende har et gyldig digitalt EU Covid-sertifikat, som koronasertifikatet som tilgjengelig på Helsenorge.no, er det ikke nødvendig å fremvise ytterligere dokumentasjon. Du kan vise sertifikatet enten digitalt på mobil eller på papir.

Dersom du ikke er fullvaksinert eller av andre grunner ikke innehar dette koronasertifikatet - og du reiser med fly til Spania - må du fortsatt fylle ut innreiseskjemaet SpTH, som du kan finne her. Du mottar da en QR-kode du må vise frem ved innreise.

Sand forteller at reisende kan finne oppdatert informasjon på Facebook-siden spain.info og på TravelSafe-siden.

Bli med til de norske barene Sosialkontoret, Naboen og Hurtigruta i Playa del Inglés – Gran Canarias helt egen lysløype! Videoen er fra 2017 - men alle har nå åpent for sommeren 2022! Vis mer

Hva kreves for gyldig koronapass?

En dose, to doser, tre doser eller koronasmittet. Hva kreves egentlig for at man får status som fullvaksinert, og at koronapasset skal være gyldig?

EU har bestemt at koronasertifikatet er gyldig i ubegrenset tid etter oppfriskningsdose for personer over 18 år. Barn under 18 år har gyldig koronasertifikat i ubegrenset tid etter at de er grunnvaksinert.

For alle voksne betyr dette i hovedsak at du må ha tatt minst tre vaksinedoser for at koronapasset ditt skal være gyldig for reise i sommer. Disse tre vaksinedosene er de to dosene i det som kalles «grunnvaksinasjon» samt en oppfriskningsdose.

For øvrig er det verdt å merke seg reglene for deg med kun to doser. Har du tatt den siste vaksinedosen i senere tid eller du har vært smittet med covid nylig, kan du likevel ha gyldig koronapass til sommeren:

  • Grunnvaksinerte personer (altså to doser vaksine) over 18 år som ikke har oppfriskningsdose har gyldig koronasertifikat i 270 dager etter siste vaksinedose.
  • Personer som har gjennomgått koronasykdom har gyldig koronasertifikat fra dag 11 til dag 180 etter positiv test.

Dette er ifølge Folkehelseinstituttet, som også oppfordrer til å sjekke reglene som gjelder i det landet man skal reise til, fordi alle land har egne regler for innreise og står fritt til å bestemme hvilke krav de har til reisende.

Munnbind og korona: Hva er situasjonen i Spania?

En ting er innreise - men hvordan er det i Spania når man først er på plass? Hvordan er egentlig koronasituasjonen der nå?

- Etter påskeutfarten til Spania har det vært en økning i antall smittetilfeller grunnet sosial kontakt, særlig blant de eldre, som er den gruppen som er under oppfølging. Men vi gjør oppmerksom på at helsesituasjonen er normal og under kontroll, sier Sand til Vi.no.

Og selv om du kanskje har lagt munnbindet på hylla her hjemme så bør du ta det med i feriebagasjen til Spania.

Fra og med 20. april er det ikke lenger obligatorisk å bruke munnbind innendørs i Spania - med det er noen unntak:

- Husk å ta med deg med munnbind til bruk på offentlig transport som buss, tog, fly, drosje og ferje og på sykehjem, sykehus, helsesentre og apotek; der er det er fortsatt obligatorisk bruk av munnbind, forteller Sand, og fortsetter:

- Selv om de fleste restriksjonene er borte og folk lever normale liv, er det vårt ansvar å opprettholde visse enkle tiltak som forhindrer smitte som å opprettholde god håndhygiene, unngå mange direktekontakter, ikke dele bestikk eller mat og opprettholde litt sosial avstand. Dette er ikke obligatoriske regler, men små tiltak som bidrar til å forhindre smitte. Og ikke bli overrasket dersom du ser folk på gaten i Spania med munnbind, til tross for at det ikke er obligatorisk.

Nesten alle koronatiltak er fjernet i Spania og reglene er praktisk talt like i alle de spanske regionene. Det er oppdatert informasjon om reglene i de ulike regionene på nettsiden til spanias turistkontor.

Hva hvis du blir syk?

- Dersom du har reiseforsikring, vil en lege fra ditt helsesenter ta imot deg. Dersom det gjelder alvorlige sykdomstilfeller eller aldersrelaterte helseutfordringer, bør du kontakte de lokale helsemyndighetene i regionen hvor du er, og de vil henvise deg til det offentlige helsevesenet, sier Sand til Vi.no.

Turistkontoret gjør oppmerksom på at dersom du har Europeisk helsetrygdkort, er du garantert helsehjelp ved plutselig sykdom eller ulykke.

Du kan bestille Europeisk helsetrygdkort her, hos Helsenorge.no.

Andres Handeland, kommunikasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring, en del av If, understreker viktigheten av å ha en god og innholdsrik reiseforsikring i ryggen før man bestiller eller drar.

Reiseforsikringen dekker vanligvis avbestilling dersom man skulle bli syk før avreise og ikke kan dra - om man får en legeerklæring på det.

- Og skulle man bli syk på reise får man dekket behandlingsutgifter. Man kan også få dekket tapte feriedager, samt forsinket hjemreise som godkjennes av oss, sier Handeland.

Men du bør være oppmerksom på begrensninger som kan ligge i hva reiseforsikringen dekker når det kommer til sykdomsrelaterte hendelser, spesielt om du allerede har en sykdom:

- En forsikring skal dekke akutte og uforutsette hendelser, så forverring av eksisterende sykdom dekkes ikke. Derfor anbefaler vi også å ta Helsesjekken på våre nettsider, eller å ta kontakt med våre sykepleiere, slik at man kan få hjelp til å ta en god helsevurdering før avreise. Det å bli sittende igjen med en kjemperegning for behandling i utlandet selv, er noe man ikke vil oppleve, sier Handeland.

- Ekstremt viktig å sjekke passet

Handeland forteller at de fortsatt får innmeldt koronarelaterte hendelser, både når det gjelder sykdom, forsinkelser og avbestillinger, men at de ser at mer normale hendelser er i ferd med å dominere igjen.

Europeiske og If opplever også økt pågang i spørsmål, ettersom reiseaktiviteten er på full fart tilbake.

- Mange av de som ringer oss vil gardere seg om at alt er i orden med reiseforsikringen før bestilling eller avreise, og lurer på hva vi erstatter ved ulike hendelser. Forsikringen gjelder som normalt, men vi er nøye på å fortelle kundene at de selv må sette seg inn i situasjonen og reglene som gjelder på reisemålet, sier Handeland.

Han understreker at det også er ekstremt viktig at man sjekker utløpsdatoen i passet, da dette i de fleste tilfeller har ligget i en skuff de siste to-tre årene, og det er vrient å få tak i et nytt et.

- Det er også superviktig at man sjekker hva som gjelder av innreiseregler og restriksjoner på reisemålet, så man ikke får hele eller deler av ferien ødelagt som følge av innreisenekt eller manglende dokumentasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.