Norgesferie

Sørlandets ti beste sommeropp­levelser

Noe for enhver smak, og garantert en ny opplevelse eller to!

Øya Hidra byr på et lite stykke Norge med fjell og fjord. Foto: Kjersti Vangerud
Øya Hidra byr på et lite stykke Norge med fjell og fjord. Foto: Kjersti Vangerud Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

1. Øyidyll

Hidra. Med sine flotte fjell, skoger, svaberg og holmer, er det som om Hidra like sør for Flekkefjord har fått det beste av både Vestlandets og Sørlandets natur. De lange kysttradisjonene gjenspeiles i den maritime stemningen man finner her; Hidra har alltid vært hjem for fiskere, og er det fortsatt. Rasvåg og Kirkehavn er to største havnene, og sistnevnte regnes fremdeles for å være en av de mest spektakulære naturhavnene langs den værharde norskekysten.

Mer info: Slå opp telt på Hidra Camping, eller lei kystledbu gjennom Lister booking eller Hidra.no

Foto: Adam Read
Foto: Adam Read Vis mer

2. Roadtrip fra Risør

Få steder i Norge er bedre egnet for bilferie en kysten nord for Risør. Risør er jo selve trebåtbyen, med skinnende treverk liggende ripe mot ripe langs brygga. Derfra fører en smal, svingete fylkesvei til Tvedestrand, kjent for sine mange antikvariater og bokhandlere. På veien dit er det verdt å dra på en utflukt med båt fra Gjeving til uthavna Lyngør – en sommerperle på fire øyer. Tilbake på veien er det på sin plass med litt urbant påfyll i Arendal. Sykkeltur i Grimstad er et aktiv avbrekk. Til slutt venter Kristiansand med yrende byliv og egen strand.

Mer info: Finn tips til aktiviteter og aktuelle stopp på Visit Sørlandet

Foto: Inger Hutchinson/Visit Sørlandet
Foto: Inger Hutchinson/Visit Sørlandet Vis mer

Foto: Inger Hutchinson/Visit Sørlandet

4. Nordsjøveien

Kristiansand-Farsund. Til sammen er Nordsjøveien 600 mil lang, men med mindre du har flere måneder til rådighet er det fint å ta fatt på den allsidige strekningen fra Kristiansand til Mandal (43 km), videre til Lindesnes (40 km) og helt til Farsund (43 km). Dette er en fantastisk måte å oppleve Sørlandet på. Kanskje en overnatting ved fyret på Norges sørligste punkt blir kronen på verket?

Mer info: Nordsjovegen.no er en god kilde til inspirasjon og praktisk hjelp til sykkelturer langs Nordsjøveien som går fra Kristiansand til Stavanger.

Foto: Hanne Feyling
Foto: Hanne Feyling Vis mer

5. Sykling på skinner

Flekkefjord-Sira. Legg ut på sykkeltur med dresin på den 17 kilometer lange Flekkefjordbanen mellom Flekkefjord og Sira. «Skinnesyklene» fungerer akkurat som vanlige sykler, bortsett fra at du alltid følger sporet. Turene starter ved stasjonen i Flekkefjord sentrum og på den over halvannen mil lange ferden tråkker du gjennom flott natur – og hele 17 tunneler. Dette er både naturopplevelser og ingeniørkunst i ypperste klasse. Tur-retur tar ca. 3,5 timer. Ta med drikke og snacks, og stopp for lunsj på rasteplassen ved vanntårnet på Flikkeid.

Mer info: Start i Flekkefjord sentrum. Familietur med tandemsykkel koster fra kr 500. Sjekk Flekkefjordbanen.com

3. Hvitmalte Lillesand

Hvite hus og rolige gater, Lillesand er en av Sørlandets triveligste byer – og det sier ikke så rent lite. Besøk Hotell Norge for å se Knut Hamsuns rom – eller sjekk inn og slapp av i hotellet midt i byen. Forfatteren var stamgjest her på 1930-tallet. Like ved hotellet finner du havna, med koselige restauranter og en herlig stemning. Ta turen innom nisjebutikkene eller et galleri eller museum. Og du må selvfølgelig smake maten på den populære restauranten og fiskemarkedet «Hos Oss!»

Mer info om Lillesand her

Foto: Ivar Kvaal
Foto: Ivar Kvaal Vis mer

6. Sjøstjernen

Lindesnes: Restauranten Under fikk tildelt sin første Michelin-­stjerne tidligere i år, bare et år etter at de åpnet dørene. Fra før har den Snøhetta-designede restauranten fått mye oppmerksomhet på grunn av sin ekstraordinære beliggenhet; delvis nedsenket i havet. Her spiser du i et slags omvendt akvarium fem meter under vann, med utsikt til livet i sjøen. Havets delikatesser har naturlig nok hedersplass på kjøkkenet. Restauranten serverer en 18-retters smaksmeny som både utfordrer og pirrer smaksløkene.

Mer info: Det er lang ventetid, så bestill bord i god tid. Smaksmenyen koster ca. 2200 per pers. Sjekk Under.no

Foto: Elisabeth Høibo/Visit Sørlandet
Foto: Elisabeth Høibo/Visit Sørlandet Vis mer

7. Padletak mot sør

Lindesnes: Om havet er rolig, lokker landets ytterste spiss på kajakkpadlere. Men Lindesnes byr også på muligheter for turer til sjøs når sjøen er rufsete. Da er for eksempel Spangereid-kanalen og vannveiene bak skjærene innover fjorden et godt alternativ. Uansett så er kajakk en fenomenal måte å utforske Sørlandets idylliske kyst. Den som trenger hjelp til å komme i gang, kan melde seg på kurs for å ta «våtkort», eller slå følge med lokalkjente guider. Legg aldri ut på langtur med kajakk uten nødvendig sikkerhetsutstyr og kompetanse; sjøen kan fort blåse opp. Ha en god og trygg padletur!

Mer info: Lindesnes Havhotell har kajakkutleie, guidede turer og kurs.

Foto: Ronny Frimann
Foto: Ronny Frimann Vis mer

8. Dyreparken

Kristiansand: Dette er en av landets desiderte sommerferiefavoritter – spesielt for barnefamilier og besteforeldre med barnebarn. Kombinasjonen av dyreliv, sjørøvere og barnevennlige aktiviteter og familiemoro er midt i blinken for hele familien. En dag i Dyreparken i Kristiansand byr tross alt på alt fra dyremøter til teater og pirater, og med 127 dyrearter, et hav av aktiviteter som badeland og lekeparker, og en skummel sjørøver i sentrum for sommerlige teaterforestillinger – for ikke å glemme Hakkebakkeskogen og Kardemomme by. Nyheter for sommeren er et helt nytt orangutang-hus.

Mer info: Dagsbillett for Dyreparken og Badelandet koster kr 649 (voksen) og 619 (barn 3–13 år) i sommersesongen. Sjekk Dyreparken.no

Foto: Elisabeth Høibo/Visit Sørlandet
Foto: Elisabeth Høibo/Visit Sørlandet Vis mer

9. Tømmerrenna

Vennesla: En sjarmerende fottur med historisk sus. Tømmerrenna i Vennesla ble tidligere brukt til tømmerfløting. I dag går du imidlertid tørrskodd på det vernede byggverket av tre, som strekker seg fire kilometer gjennom skogen langs elva. Dette er en fin utflukt for hele familien. Kjenn på skogens ro, og hør historiens sus: Her var det både dramatisk og livlig når tømmerfløterne var i aksjon. Kombiner gjerne med tur på Setesdalsbanens museumsjernbane.

Mer info: Anbefalt turstart ved Steinsfossen. Det tar ca. to timer å gå hele renna, med alt fra hengebroer, tunneler og alltid vakker natur.

Sørlandets ti beste sommeropp­levelser

10. Aktiv i fjellet

Hovden: Fjellbyen Hovden er kanskje mest kjent som vintersportssted­, men i likhet med andre alpinanlegg i landet er det mye spennende som skjer her også om sommeren. Hegni Friluftsområde har både sandvolleyballbane og lekeapparat, samt utleie av båt for den som vil prøve lykken med fiskestang. Gjennom hele sommeren inviterer dessuten Hovden Aktiv på kulphopping i Otra. Med våtdrakt og flytevest hopper man ned i iskalde kulper. Samme selskap arrangerer også elvesnorkling. Med stolheisen opp til Nos (1183 moh.) får glade vandrere dessuten starthjelp til fine fotturer.

Mer info: Hovden er ca. tre timers kjøring nord for Kristiansand, 4,5 timer fra Oslo og Bergen. Sjekk Hovden.com

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.